Advocaat jeugdstrafrecht nodig?

Kinderen van tussen de 12 en 18 jaar oud kunnen strafrechtelijk worden vervolgd als zij een strafbaar feit begaan. In dit soort gevallen komt het jeugdstrafrecht kijken. Kinderen tot 12 jaar kunnen geen straf of boete opgelegd krijgen. Het is belangrijk dat minderjarigen, met het oog op de ontwikkeling, goed bijgestaan worden door een jeugdstrafrechtspecialist. Zo kunnen de nadelige gevolgen zo beperkt mogelijk blijven.

Minderjarigen in de genoemde leeftijd kunnen dus strafrechtelijk vervolgd worden. Zij kunnen daarom ook te maken krijgen met een straf of een maatregel. Straffen en andere maatregelen in het jeugdstrafrecht zijn gericht op herstel en ontwikkeling, maar kunnen een grote impact op jeugdige verdachten hebben. Er zijn verschillende straffen/maatregelen denkbaar.

Iedereen wil voorkomen dat zijn of haar kind al op jonge leeftijd bekend staat als crimineel. Neem snel contact met ons op. Samen met de intakejurist kunt u vrijblijvend de situatie bespreken en samen op zoek gaan naar de best passende en meest voordelige oplossing voor waar u tegenaan loopt. Is er sprake van een zitting, een verhoor, een boete, of iets anders waarmee uw kind te maken krijgt?

Of bel direct 088 – 629 00 29

HALT-straf

Deze maatregel staat ook wel bekend als HALT-afdoening. We zien dit soort maatregelen bij relatief lichte strafbare feiten, bijvoorbeeld vernieling. De HALT-straf wordt gezien als een alternatief op het ‘normaal’ straffen van jeugdigen, en is gericht op herstel van de gemaakte fouten door de minderjarige. Zij dienen hierbij eigen verantwoordelijkheid te nemen, en zich bewust te zijn van de fout en de schade die zij hebben veroorzaakt. Feitelijk kan men hierbij bijvoorbeeld denken aan het aanbieden van excuses aan de slachtoffers of het maken van leeropdrachten. Jongeren leren door deze maatregel hoe ze in het vervolg andere keuzes zouden kunnen maken en hoe ze op die wijze een strafblad kunnen voorkomen.

Boete/taakstraf

Net als volwassenen, kunnen jongeren vanaf 12 jaar oud een boete krijgen. Dit bijvoorbeeld wanneer zij reizen zonder een daarvoor bedoeld, geldig vervoersbewijs. De hoogte van de boete moet dan door een rechter, of officier van justitie worden bepaald. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de leeftijd van de verdachte.

Ook kunnen jongeren een taakstraf opgelegd krijgen. Dit zou kunnen bestaan uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie hiervan. De maximale duur van een werkstraf bedraagt maar liefst 240 uur, een leerstraf (of een combinatie) bedraagt maximaal 480 uur.

Jeugddetentie

Als jongeren een strafbaar feit begaan kunnen zij net als volwassenen, in de gevangenis terecht komen. Zij worden dan geplaatst in een zogenoemde justitiele jeugdinrichting. De maximale duur die hier kan worden opgelegd aan 12-15 jarigen is 12 maanden. Voor 16 en 17-jarigen geldt een maximumstraf van 24 maanden. In de jeugdgevangenis wordt onderwijs verzorgd en er wordt gewerkt aan een perspectief voor de toekomst.

PIJ-maatregel

De PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) staat over het algemeen ook wel bekend als TBS voor jeugdigen. Dit kan worden opgelegd in een situatie dat er een ernstig strafbaar feit is gepleegd en het staat dan ook wel bekend als de meest vergaande maatregel die wij in het jeugdstrafrecht kennen. Een PIJ-maatregel kan maximaal zeven jaar duren (eerst drie jaar, vervolgens te verlengen met periodes van steeds twee jaar). Uiteindelijk kan de PIJ-maatregel worden omgezet in een maatregel van terbeschikkingstelling (reguliere TBS). Tijdens een verlengingszitting wordt de noodzaak van verlenging van een PIJ-maatregel besproken.

Adolescentenstrafrecht

Het adolescentenstrafrecht is in het leven geroepen zodat een rechter keuzeruimte toekomt om te beslissen welke regels er op een verdachte van toepassing zijn. Het is mogelijk om 16 en 17 jarigen te berechten op grond van het volwassenenstrafrecht, maar ook om het jeugdstrafrecht toe te passen op jongvolwassenen van 18-23 jaar. Men houdt hierbij dan rekening met onder andere persoonlijke omstandigheden/persoonlijkheid van de verdachte. Het is derhalve mogelijk dat uw kind te maken krijgt met straffen, die eigenlijk bedoeld zijn voor volwassenen.

Samenloop

Het zou kunnen voorkomen dat jeugdrecht en jeugdstrafrecht elkaar ontmoeten. Het is een mogelijkheid dat naar aanleiding van een aanhouding van een minderjarige door de politie, een melding wordt gedaan bij een instantie als Veilig Thuis. Dit bijvoorbeeld als gevolg van wat een minderjarige heeft verklaard op een politieverhoor. Een minderjarige kan bijvoorbeeld verklaren dat er (naar zijn of haar mening) problemen spelen in de gezinssituatie, waardoor een onderzoek naar deze situatie wordt ingelast. Als gevolg hiervan kunnen bijvoorbeeld ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing of andere maatregelen van kinderbescherming volgen. Mede hierdoor is het altijd verstandig om vanaf het eerste moment een passende advocaat in te schakelen…

 

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 336 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

      8.4

    Omnius helpt u verder
    • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
    • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
    • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
    Bel met de intakebalie
    088 - 629 00 29
    Beschikbaar vanaf
    Neem contact op
    Stel uw vraag via WhatsApp
    06 - 21 29 20 19

    De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

    Maandag
    Dinsdag
    Woensdag
    Donderdag
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    Vrijdag
    Zaterdag
    Zondag
    Feestdagen
    08:00-18:00 uur
    09:00-17:00 uur
    12:00-16:00 uur
    Gesloten

    Stel uw vraag

    "*" geeft vereiste velden aan

    Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
    Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1 GB.
      Hidden
      Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
      Zo kan het dus ook

      Waarom Omnius?

      Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

      Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

      • 7 dagen per week bereikbaar

        Ook ’s avonds en in het weekend
      • Omnius Keurmerk

        Uw garantie voor service en kwaliteit
      • Juridische hulp in elke situatie

        Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
      • Overal in Nederland

        Het grootste juridische netwerk van Nederland met 336 advocaten
      • Als beste beoordeeld

        Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
        8.4

      Over ons

      Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

      Met 336 advocaten en meer dan 163 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

      Er zijn advocaten gevonden.

      Klik hier voor de resultaten.