Dreigende uithuisplaatsing? Bel Omnius meteen!
Deze kinderbeschermingsmaatregel of terwijl uithuisplaatsing is van een meer vergaande aard dan de ondertoezichtstelling. Een minderjarige kan gedwongen uit huis worden geplaatst en derhalve worden onttrokken aan de ouderlijke kringen. Deze maatregel is mogelijk wanneer dat voor de verzorging en opvoeding van de minderjarige, of in het kader van het onderzoek, noodzakelijk is. We zien deze maatregel bijvoorbeeld als er geen veilige of hygiënische leefomgeving is.
Een kind kan bijvoorbeeld worden geplaatst bij een familielid, pleeggezin, of een (gesloten) instelling (bijvoorbeeld bij gedragsproblemen).
Procedure
Net als bij een ondertoezichtstelling, wordt een kind uit huis geplaatst op basis van een verzoek van een daartoe bevoegde instantie. In dit geval betreft het de Raad voor de Kinderbescherming, de gecertificeerde instelling (gezinsvoogd) of het Openbaar Ministerie. U kunt voor een zitting reageren op het verzoek. Tijdens een zitting wordt de maatregel besproken. Een verzoek tot uithuisplaatsing kan ook voorkomen wanneer de kinderen al onder toezicht staan. De uithuisplaatsing duurt maximaal 1 jaar en kan verlengd worden wanneer nodig.
De rechter doet uitspraak over de eventuele toepassing van de maatregel. Wanneer u het er niet mee eens bent, kunt u binnen drie maanden in hoger beroep gaan.
Spoedmachtiging uithuisplaatsing
Wanneer de omstandigheden daarom vragen kan, net als bij een voorlopige ondertoezichtstelling, een acute maatregel worden genomen: Het kind kan met spoed uit huis worden geplaatst. De kinderrechter kan dan meteen een machtiging hiervoor afgeven. Binnen twee weken na de uithuisplaatsing volgt er dan een zitting hierover.
Ouderlijk gezag en uithuisplaatsing
Als u het ouderlijk gezag heeft over uw kind(eren), dan is de hoofdgedachte dat u dit tijdens de uithuisplaatsing behoudt. Als er belangrijke beslissingen moeten worden genomen over bijvoorbeeld medische behandelingen of iets dergelijks, dan kunnen deze niet worden genomen zonder uw medeweten of toestemming. Wel kan er sprake zijn van een beperking in het gezag als de rechter aangeeft dat sommige zaken niet kunnen worden toevertrouwd aan ouder(s). Ook kan tijdens de uithuisplaatsing het recht van omgang van ouders met de kinderen worden beperkt, wanneer de gezinsvoogd van mening is dat het beter is om even geen contact te hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van een schriftelijke aanwijzing.
De meest drastische jeugdbeschermingsmaatregel die we kennen is die van gezag beëindiging.
Laat uzelf bijstaan wanneer u zich in het nauw gedreven voelt door jeugdzorg. Geef de zorgen even uit handen aan iemand die verstand heeft van waar u mee te maken heeft. Als er mogelijkheden zijn, dan weten onze jeugdrechtspecialisten die te vinden. Wacht niet tot het te laat is: Bel snel naar de intakebalie.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 159 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een kind
Wanneer een OTS Een ondertoezichtstelling (OTS) wordt opgelegd als er thuis iets mis gaat met de opvoeding, verzorging of ontwikkeling van een kind. Omstandigheden: – Het kind wordt ernstig bedreigd in zijn ontwikkeling en de ouders accepteren de noodzakelijke hulpverlening …
Lees meer..