Aansprakelijk gesteld voor schulden failliet (familie)bedrijf


Omschrijving situatie

Michelle had samen met haar vader en twee broers een familiebedrijf. Haar vader komt te overlijden en Michelle wordt vruchtgebruiker van de aandelen. Het bedrijf gaat vervolgens failliet. De aandelen van Michelle worden omgezet in certificaten en ze wordt certificaathouder. Inmiddels bestaat het bedrijf niet meer, niemand van de familie is in principe nog aansprakelijk voor het bedrijf en de bijbehorende schulden.

Wel heeft de familie nog gekeken naar een mogelijke doorstart. Daar werden financiën voor vrijgemaakt en was een advocaat bij betrokken. De advocaat komt nu met een vordering van 45.000 euro, de familie zou aansprakelijk zijn voor dit bedrag. Het familielid dat aansprakelijk wordt gesteld, wijst nu naar Michelle. Binnenkort moet ze op een rechtszitting verschijnen. Wat nu?

Ons advies

Het is in dit geval zeer raadzaam om een advocaat in te schakelen. De advocaat zal in eerste instantie meer moeten weten over de vordering. In het geval van een VOF of eenmanszaak bent u persoonlijk aansprakelijk. Bij een BV bent u nooit persoonlijk aansprakelijk, tenzij er een wanbeleid is gevoerd. Soms tekenen aandeelhouders ook privé mee, Michelle moet samen met een advocaat achterhalen of dit het geval is. Een advocaat zal daarnaast ook inzicht willen in de dagvaarding en eerdere correspondentie. Hij/zij kan Michelle bijstaan in de rechtszitting en eventueel verzoeken de zitting uit te stellen.

Hoe werkt het?

Voor het bespreken van de situatie en het bijstaan in de zitting kan Michelle het beste een advocaat inschakelen. Een advocaat kan werken op basis van een uurtarief of een vaste prijs voor de zaak.

Meest voorkomende situaties

Wij hebben een aantal veelvoorkomende situaties als voorbeeld genomen om een beeld te geven van juridische oplossingen en kosten. Twijfelt u of een voorbeeld van toepassing is op uw situatie? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact op met onze juridische intakebalie. Wij helpen u graag verder met een oplossing voor uw situatie.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 322 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 322 advocaten en meer dan 161 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.