Koopovereenkomst paard ontbinden


Omschrijving situatie

Peter heeft drie maanden geleden een veulen direct na de geboorte gekocht bij paardenfokker Jansen voor een bedrag van € 7500,-. Peter heeft toentertijd er niet aan gedacht het veulen medisch te laten keuren. Vorige maand kwam hij erachter dat het dier een hersenafwijking heeft waaraan het paard drie weken later overleed.

Peter eist ontbinding van de koopovereenkomst en vordert de extra gemaakte kosten vanwege de ruiming van het dier van paardenfokker Jansen. Wat nu?

Ons advies

De koop kan in drie situaties worden ontbonden:

 • Bij een verborgen gebrek: binnen zes maanden komt de koper er achter dat het paard een gebrek heeft, dat ook al voor de koop aanwezig was.
 • Bij een non-conformiteit: één van de partijen houdt zich niet aan de afspraken in de koopovereenkomst.
 • In het geval van dwaling: de verkoper heeft zaken onjuist voorgespiegeld.

Is er vermoedelijk sprake van één van deze situaties, dan is het eerst zaak om dit zowel schriftelijk als telefonisch aan de verkoper te laten weten. Het is belangrijk om snel te handelen, anders loopt Peter het risico dat de koop niet meer kan worden ontbonden. Het is dan ook zeer raadzaam om een advocaat in te schakelen. De advocaat zal ten eerste meer willen weten over de inhoud van de koopovereenkomst om vervolgens de kans van slagen te onderzoeken. Mocht de zaak uitmonden in een rechtszaak, dan kan deze advocaat Peter ook bijstaan in het proces.

Hoe werkt het?

Voor het bespreken van de situatie en het onderzoek naar de kans van slagen, kan Peter het beste een advocaat inschakelen. Deze kan werken op basis van een uurtarief of eventueel een vaste prijs afspreken voor de zaak.

Meest voorkomende situaties

Wij hebben een aantal veelvoorkomende situaties als voorbeeld genomen om een beeld te geven van juridische oplossingen en kosten. Twijfelt u of een voorbeeld van toepassing is op uw situatie? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact op met onze juridische intakebalie. Wij helpen u graag verder met een oplossing voor uw situatie.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.