Hoge raad doet langverwachte uitspraak: pas uw alimentatie aan


Wet Hervorming Kindregelingen

Op 1 januari 2015 is de Wet Hervorming Kindregelingen in werking getreden. Deze wet moest het stelsel van alimentatie vereenvoudigen, maar zorgde voor veel verwarring. Niet alleen bij ouders, maar ook bij advocaten en rechtbanken. De verwarring ontstond over het kindgebonden budget en de zogenaamde alleenstaande ouderkop. Dat geld, afkomstig van het Rijk, helpt de verzorgende ouder om voor de kinderen te zorgen.

Sommige rechtbanken trokken de bedragen die de verzorgende ouder ontving af van de behoefte van de kinderen. Gevolg hiervan was dat de alimentatieplichtige ouder veel minder, of soms zelfs geen, alimentatie hoefde te betalen. Andere rechtbanken vonden dit onterecht: de belastingbetaler draaide op die manier eigenlijk op voor de alimentatie. Zij telden de uitgekeerde bedragen van het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop op bij het inkomen van de verzorgende ouder.

Hierdoor ontstond rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid: in het land werden in vergelijkbare zaken verschillende uitspraken gedaan.

Daarom heeft het Gerechtshof in Den Haag aan de hoogste rechtsinstantie van het land, de Hoge Raad, gevraagd om een uitspraak te doen. Dit heeft de Hoge Raad op 9 oktober 2015 gedaan.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft gekeken naar de bedoeling van de nieuwe wet en geoordeeld dat ouders samen in de behoeften van hun kinderen moeten voorzien, ook als het Rijk een van de ouders een handje helpt. Daarom moet het kindgebonden budget niet direct worden afgetrokken van de behoefte van het kind, maar wél worden opgeteld bij het inkomen van de ouder die het budget ontvangt.

Wat betekent deze uitspraak voor u? Doe de convenant check

Ontvangt u of uw ex-partner kindgebonden budget, al dan niet met alleenstaande ouderkop? Dan heeft deze uitspraak waarschijnlijk gevolgen voor uw alimentatie.

Omnius helpt u graag persoonlijk en biedt u daarom een gratis beoordeling aan van uw situatie. Upload het echtscheidingsconvenant op onze contactpagina en ontvang een gratis beoordeling van een jurist van Omnius.

Doe de convenant check >


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Privacyverklaring*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 292 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.1

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 292 advocaten en meer dan 126 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.