Indexering 2019 bekend: alimentatie met 2% verhoogd


Het wettelijke alimentatie indexeringspercentage voor 2019 is vastgesteld op 2%. Dit betekent dat de vastgestelde partneralimentatie en kinderalimentatie per 1 januari 2019 met 2% moeten worden verhoogd. Heeft u vragen over de indexering, of is uw alimentatie nooit eerder geïndexeerd, neem dan direct contact op met de Omnius intakebalie. Onze juristen hebben veel ervaring met alimentatie zaken en geven u een gratis eerste advies. Als uw situatie daarom vraagt verwijzen we u diezelfde dag nog door naar een advocaat in uw regio.

Wat is de jaarlijkse alimentatie indexering?
De minister van Justitie en Veiligheid stelt elk jaar een percentage vast, waarmee alle vastgestelde alimentatiebedragen op 1 januari van het nieuwe jaar worden verhoogd. Deze aanpassing wordt gedaan omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. U kunt alleen van deze indexering afwijken, als u met uw ex-partner andere afspraken heeft gemaakt over de indexering van alimentatie.

Wat betekent de wettelijke alimentatie indexering voor mij
• U bent alimentatiebetaler
U moet als alimentatiebetaler de alimentatie indexering zelf in de gaten houden. Voor 2019 moet u dus zelf het door u te betalen bedrag aanpassen per 1 januari. Informeer ook uw ex-partner of kinderen over de verhoging. U bent verplicht de jaarlijkse verhoging door te voeren. Doet u dit niet, dan kan de alimentatiegerechtigde (de ontvanger) de indexering alsnog vorderen, tot maximaal vijf jaar terug. Dat kan opgeteld tot een behoorlijk bedrag oplopen. Zorg er daarom voor dat u per 1 januari 2019 het nieuwe alimentatiebedrag overmaakt.

• U ontvangt alimentatie
U moet als alimentatie ontvanger goed in de gaten houden of u aan het begin van ieder jaar het verhoogde alimentatiebedrag ontvangt. Is de indexering niet doorgevoerd, dan kunt u samen met uw ex-partner bespreken hoe de achterstallige bedragen alsnog worden betaald. Mogelijk was uw ex-partner niet op de hoogte van de indexering. De alimentatiebetaler is verplicht de jaarlijkse verhoging door te voeren. U kunt de indexering vorderen tot maximaal vijf jaar terug. Dat kan opgeteld tot een behoorlijk bedrag oplopen.

Uw ex-partner wil de indexering niet betalen
Komt u er met uw ex-partner niet uit, omdat de alimentatiebetaler de (achterstallige) indexering niet wil betalen, neem dan direct contact op met de Omnius intakebalie. Onze juristen en advocaten kunnen u helpen de achterstallige alimentatie te vorderen en uw ex-partner dringend te verzoeken het verhoogde bedrag over te maken. Voor vorderingen die ouder zijn dan 6 maanden, kunnen onze juristen voor u contact opnemen met een deurwaarder, die de achterstallige bedragen voor u kan innen. De Omnius intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.