Politieke partijen en alimentatie: de standpunten op een rij


Weet jij al op wie je gaat stemmen? Van meerouderschap tot partneralimentatie: Omnius maakte een overzicht van de alimentatiestandpunten van de verschillende politieke partijen.  

Een groot deel van de partijen wil dat het familierecht wordt aangepast naar deze tijd. Veel wetten zijn nog gebaseerd op het ‘traditionele’ gezin: de man werkt, de vrouw zorgt voor de kinderen. Tegenwoordig zijn vrouwen echter zelfstandiger. Een overzicht:

CDA: belang van kind voorop

De CDA heeft een sterke focus op het belang van het kind. Om te voorkomen dat kinderen bij een (v)echtscheiding onderdeel worden van de strijd, wil het CDA mediators aanstellen. Samen met een bijzondere curator moet de mediator bij langdurig procederen de belangen van het kind bewaken.

Bij een echtscheiding kan ook de band tussen kleinkinderen en grootouders in het geding komen. Daarom wil het CDA de wet zo aanpassen dat de omgang tussen kleinkinderen en hun grootouders het uitgangspunt is.

D66: partneralimentatie als prikkel voor zelfstandigheid

D66 pleit ook voor een mediator die de belangen van het kind behartigt. Daarnaast wil D66 net als VVD en PvdA een partneralimentatiewet die met de tijd meegaat. De partneralimentatie moet volgens de partijen op de schop en worden verkort van twaalf naar maximaal vijf jaar, afhankelijk van de duur van het huwelijk.

Partneralimentatie moet volgens D66 een prikkel worden om weer zelfstandig te zijn, niet om afhankelijk te blijven van de ex-partner. Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie, moet naast het inkomen daarom ook naar de kansen op de arbeidsmarkt worden gekeken. Zijn die kansen bijvoorbeeld kleiner door langdurig niet werken tijdens het huwelijk, dan heeft dat invloed op de alimentatie.

D66 wil daarnaast het meerouderschap mogelijk maken (zie ook PvdA). Gemeenschap van goederen wil de partij uit het wetboek schrappen en vervangen door een huwelijk waarbij er meer erkenning is van de eigen vermogens die de partners inbrengen.

GroenLinks: alimentatie afhankelijk van verdeling werk en zorg tijdens huwelijk

GroenLinks wil partneralimentatieregelingen aanpassen naar de 21ste eeuw, met als uitgangspunt dat beide partners werken. Afhankelijk van de verdeling van werk en zorg tijdens het huwelijk wordt bepaald of en hoeveel alimentatie er moet worden betaald. Meer wil de partij er in het partijprogramma niet over kwijt.  

PvdA: Gelijke rechten voor meeroudergezinnen

Net als D66 wil PvdA meerouderschap- en gezag mogelijk maken. Meeroudergezinnen moeten vergelijkbare rechten krijgen als ouders in tweeoudergezinnen. Wel op voorwaarde dat beide juridische ouders daarmee instemmen en dit in het belang van het kind is.

De PvdA is ook voorstander van een moderne partneralimentatiewet en wil daarom een verkorting van twaalf naar vijf jaar.

In plaats van gemeenschap van goederen als standaard, wil PvdA van huwelijkse voorwaarden het nieuwe normaal maken.

VVD: Partneralimentatie verkorten naar vijf jaar

VVD wil net als D66 en CDA dat de partneralimentatie op de schop gaat en wordt verkort naar vijf jaar. Dat moet de ontvanger van de partneralimentatie stimuleren om na de echtscheiding zelf weer aan het werk te gaan.

VVD wil dat er een speciale rechter voor de hele procedure wordt aangesteld, die moet het overzicht houden en jarenlang juridisch getouwtrek voorkomen. De VVD wil daarnaast dat ongehuwde ouders net zoveel rechten en plichten krijgen als gehuwde ouders.

Wat vind jij van een twaalfjarige partneralimentatie: terecht of ouderwets? Laat je stem hier horen.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf zo 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.