Advocaten niet goed voorbereid op alternatieve prijsstructuren en lopen omzet mis


Advocaten zijn niet goed voorbereid op de transitie van uurtarieven naar alternatieve prijsstructuren, dat blijkt uit onderzoek van LegalTech bedrijven Clocktimizer en TIQ. Dat werkt niet alleen inefficiënt, advocaten lopen daardoor ook omzet mis.

 

Binnen de Nederlandse advocatuur wordt steeds vaker gewerkt met alternatieve prijsstructuren (28%) en budgetten (36% van de zaken), maar inefficiënte processen zijn aan de orde van de dag. Advocaten maken te weinig gebruik van goede tools voor tijdsregistratie en budgetmanagement, daardoor hebben ze moeite met het omarmen van nieuwe financiële structuren.

 

Tijdschrijven

Zo valt al bij het ‘tijdschrijven’ al terrein te winnen: twaalf procent van alle declarabele uren wordt niet geregistreerd. Advocaten vergeten dit simpelweg en de huidige tijdschrijfsystemen maken het moeilijk om onderweg of gedurende de dag tijd te schrijven.

 

Daarnaast blijkt dat 27,5% van alle dossiers met een budget, over het aantal gebudgetteerde uren heen gaat. Het grootste deel (87%) van deze uren wordt volledig of deels afgeschreven.Dat komt volgens de onderzoekers vooral door de manier waarop kantoren hun budgetten te beheren en plannen. Budgetten worden te laag ingeschat, omdat het puur op ervaring wordt gebaseerd en budgetten worden tijdens een zaak niet of nauwelijks in de gaten gehouden. Kantoren die afschrijvingen kunnen beperken hebben een duidelijk financieel voordeel.

 

Clocktimizer en TIQ hebben daarom drie tips:

 1. Schrijf volledig en accuraat, dit helpt ook bij het plannen en beheren van budgetten
 2. Verdeel de zaak in fases en wijs budgetten toe op basis van historische data van vergelijkbare zaken
 3. Ga actief op zoek naar technologie die kan helpen bij plannen en beheren van budgetten

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.