Het vijfjaarscontract: een verrijking van het arbeidsrecht?


Een arbeidsovereenkomst voor de periode van vijf jaar: het lijkt vooral een compromis tussen het vaste contract en het flexibele contract voor bepaalde tijd. Lang genoeg om de werknemer zekerheid te bieden en voldoende kort om de kosten en risico’s voor de werkgever te beperken. Econoom Mathijs Bouman vertelt over deze ontwikkeling bij Nieuwsuur: wat betekent dit voor zowel werkgever als werknemer? 

Voorstanders van het vijfjaarscontract zien het vooral als een middel om een leemte te vullen en een compromis te bewerkstelligen tussen de belangen van de werkgever enerzijds en die van de werknemer anderzijds. Daarnaast is zo’n contract een prikkel voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen. Ook economisch gezien zien de voorstanders voordelen: de kans dat er hierdoor meer banen komen is aanzienlijk. Werkgevers zullen immers sneller met arbeidscontracten gaan werken en bijvoorbeeld minder snel met zzp’ers.

Tegenstanders: “aanval op het vaste contract”

Tegenstanders zijn minder enthousiast vanwege de overtuiging dat hiermee “weer een aanval wordt gedaan op het vaste contract”. De werknemer wordt ook met een vijfjaarscontract geconfronteerd met onzekerheid over de eigen carrière, al lijkt deze nu natuurlijk een meer uitgesteld karakter te hebben. Tot slot zou het juist de taak van de werkgever zijn, zo stellen critici, om te investeren in de werknemer: “het risico ligt nu volledig bij de werknemer, en de werkgever kan achterover leunen”.

Lees hier meer en bekijk de reportage waarin econoom Mathijs Bouman een toelichting geeft op het vijfjaarscontract.

Bent u werkgever en wenst u advies over de duur van een arbeidsovereenkomst in een concreet geval?

Verstandig! U wilt immers niet dat een ontslagzaak onnodig veel geld kost omdat een arbeidsovereenkomst juridisch niet waterdicht is of omdat u beter had kunnen kiezen voor een andere duur van de arbeidsovereenkomst. Lees hier meer over de duur en de inhoud van arbeidsovereenkomsten en de ondersteuning die onze advocaten kunnen bieden.

Vragen? Advies nodig? Neem contact op met onze juristen van de Omnius Intakebalie. Zij adviseren u graag. Waar nodig verwijzen zij u door naar een advocaat in uw eigen regio. De arbeidsrechtadvocaten die zijn aangesloten bij Omnius hebben ervaring met het arbeidsrecht in kleine en grote organisaties.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf zo 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.