Echtscheiding: koopkrachtverlies voor vrouwen, mannen vaker in de schulden


Vrouwen hebben na een scheiding nog steeds te maken met flink koopkrachtverlies. Gingen mannen er in het verleden op vooruit, nu krijgen zij ook te maken met licht verlies. Dat blijkt uit gegevens van het CBS, dat de inkomenspositie van gescheiden mannen en vrouwen tussen 2004 en 2014 onder de loep nam.

De koopkracht daalde het hardst bij kinderloze koppels. Mannen gingen er 0,2 procent op achteruit, vrouwen werden financieel harder geraakt en kregen te maken met bijna 25 procent koopkrachtverlies. Dat komt onder andere doordat mannen doorgaans een hoger inkomen hebben dan vrouwen. Een nieuwe liefde kan een groot verschil maken, mannen en vrouwen met een nieuwe relatie gaan er over het algemeen op vooruit.

Stellen met kinderen

Bij stellen met kinderen gaat degene waarbij de kinderen blijven wonen er het hardst op achteruit. De ander wint juist aan koopkracht. De cijfers bevestigen hier dat de kinderen meestal bij de vrouw blijven wonen. Vrouwen gaan er namelijk 26 procent op achteruit, bij mannen is dat 10 procent. Ook als er rekening wordt gehouden met de kinderalimentatie gaan vrouwen er harder op achteruit.

Mannen vaker in de schulden

De inkomenspositie van mannen blijft na een scheiding beter dan die van vrouwen. Wel belanden mannen vaker in de schulden. Tussen 2012 en 2014 kwam 10 procent van de mannen in de rode cijfers terecht, tegen 6% van de vrouwen. Mannen blijven vaker met een koopwoning achter. De hypotheekschuld en het uitkopen van de ex-partner zorgt ervoor dat de achterblijver in de schulden belandt.

Economisch zelfstandige vrouwen

Economisch zelfstandige vrouwen leveren na de scheiding het meeste koopkracht in, wel zijn ze financieel beter af dan vrouwen die niet economisch zelfstandig zijn. Economisch afhankelijke vrouwen belanden vaak onder de armoedegrens. Economisch zelfstandige mannen gaan er daarentegen op vooruit.

Politiek

Het verhogen van de arbeidsdeelname en economische zelfstandigheid van vrouwen staat hoog op de politieke agenda.

Daarnaast pleiten sommige partijen voor een kortere partneralimentatie. Zo dienden D66, VVD en PvdA een wetsvoorstel in waarmee ze de partneralimentatie willen verkorten naar vijf jaar. Wij zijn benieuwd naar jouw mening:


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf zo 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.