Scheiden zonder advocaat en rechter


Binnenkort wordt het mogelijk gemaakt dat echtgenoten scheiden zonder advocaat en rechter. De scheiding kan onder voorwaarden via de ambtenaar van de burgerlijke stand verlopen. De nieuwe procedure is korter en goedkoper dan de gang via de rechter.

De scheiding zonder advocaat en rechter wordt toegelaten als:

 • Echtgenoten zijn het onderling eens over de scheiding
 • Er zijn geen minderjarige kinderen in het spel

 

Wanneer wel een advocaat en gang naar de rechter?

In veel gevallen zal de advocaat een belangrijke rol blijven spelen bij een echtscheiding. Scheiden zonder advocaat en buiten de rechter om is namelijk niet in alle gevallen toegestaan.

U zult een advocaat in moeten schakelen indien:

 • Er onenigheid bestaat over de echtscheiding en/of de afspraken
 • Er minderjarige kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen

In deze gevallen blijft het verplicht een advocaat in te schakelen. U kunt er voor kiezen samen één advocaat in te schakelen als u samen wilt scheiden, of ieder een eigen advocaat.

Nadelen scheiden zonder advocaat en buiten de rechter om

Scheiden zonder advocaat klinkt aanlokkelijk, maar is dat zeker niet altijd. Een vaak genoemd nadeel en risico is dat echtgenoten sneller en wellicht vanuit een ongelijke positie voor een echtscheiding kiezen, zonder dat goede juridische bijstand is gezocht. De gevolgen van een echtscheiding worden onderschat en de gevolgen van de gemaakte afspraken over bijvoorbeeld alimentatie of pensioenrechten worden onvoldoende ingezien.

Daarnaast wordt het echtscheidingsconvenant niet bevestigd door een rechter. In dit convenant staan afspraken over alimentatie, de inboedel en pensioenrechten. Zonder bevestiging door de rechter zijn deze afspraken moeilijker af te dwingen bij de tegenpartij als de afspraken niet worden nagekomen. In dat laatste geval moet alsnog naar de rechter worden gegaan.

Juridische bijstand bij elke echtscheiding

Ook in de gevallen dat voor u een scheiding zonder advocaat en rechter mogelijk is, is het aan te raden juridische bijstand in te winnen. De grote voordelen zijn:

 • Goede voorlichting over de gevolgen
 • Echtgenoten hebben een gelijke positie
 • Een goed juridisch advies leidt tot betere afspraken

Samen één advocaat
Als u samen besluit te scheiden zonder de tussenkomst van een rechter, kunt u ervoor kiezen samen één advocaat in te schakelen. De advocaat kan u beiden adviseren en eventueel bemiddelen (mediation). Bovendien deelt u de kosten van de advocaat. Op deze manier kunt u sneller scheiden, goede afspraken maken en ook nog eens kosten besparen.

Advocaat echtscheiding

Bent u van plan te gaan scheiden? Raadpleeg een advocaat echtscheiding uit het Omnius Advocatennetwerk. Onze advocaten adviseren u over alle aspecten van de scheiding en zorgen dat u goede afspraken maakt. U kunt gezamenlijk één advocaat inschakelen of een eigen advocaat. Neem contact op.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Privacyverklaring*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 292 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.1

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 292 advocaten en meer dan 126 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.