Belastingdienst mag leaserijder niet controleren met camerabeelden


De Belastingdienst mag de camerabeelden van het verkeer op de snelwegen niet gebruiken om leaserijders te controleren op het privégebruik van de auto van de zaak. De fiscus mag op basis van deze beelden geen naheffingen en boetes opleggen aan automobilisten die ten onrechte opgeven niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met hun leaseauto te rijden.

Met dit arrest heeft de Hoge Raad vrijdag een streep gezet door de omstreden opsporingsmethode van de Belastingdienst. Volgens de hoogste rechterlijke instantie is het gebruik van foto’s gemaakt door verkeerscamera’s in strijd met het recht op privacy zonder dat daarvoor een wettelijke basis is.

Geen bijtelling

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseerde in augustus de fiscus terug te fluiten bij het gebruik van de camerabeelden om de belastingopgave van leaserijders te controleren. Als die minder dan 500 kilometer per jaar privé rijden met de auto van de zaak, kunnen zij vrijstelling aanvragen van de bijtelling van de leaseauto voor de inkomstenbelasting.

Ongeveer 250.000 leaserijders doen dit. Zij moeten een rittenadministratie bijhouden waaruit blijkt dat ze minder dan 500 privékilometers maken. De Raad wees zijn arrest in een rechtszaak die is aangespannen door een leaserijder die een naheffing en een boete kreeg opgelegd, nadat de fiscus aan de hand van foto’s gemaakt door camera’s boven de snelwegen had geconstateerd dat diens rittenadministratie niet klopte.

Bezwaar gemaakt

Het arrest betekent dat de fiscus de bewuste camerabeelden niet langer mag gebruiken voor controle van de rittenadministratie. Leaserijders die op grond van dit gebruik bezwaar hebben gemaakt tegen naheffingen en boetes, komen daar nu onderuit. Dat geldt niet voor degenen die geen bezwaar hebben gemaakt of van wie beroepszaken onherroepelijk zijn afgerond, aldus de Belastingdienst.

De Belastingdienst gebruikt sinds 2011 Automatic Number Plate Recognition (ANPR) langs en boven de Nederlandse snelwegen. Met camera’s worden automatisch de kentekens van passerende voertuigen geregistreerd. De fiscus heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Landelijke Eenheid van de politie, die eigenaar is van het systeem.

Persoonlijke levenssfeer

Lagere rechters oordeelden in de zaak die is gevoerd door De Bont Advocaten dat de controle met behulp van het camerasysteem juridisch in de haak was. Volgens het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch vond weliswaar inmenging plaats in de persoonlijke levenssfeer van de leaserijder, maar was daarvoor voldoende wettelijke grondslag aanwezig.

De Hoge Raad oordeelt daarentegen dat de Belastingdienst zijn boekje te buiten is gegaan. Omdat het privéleven van betrokkenen wordt geraakt ‘behoeft het verzamelen, vastleggen, bewerken, bewaren en gebruiken van de ANPR-gegevens […] een voldoende wettelijke grondslag’, aldus het arrest.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kon na afloop van de wekelijkse ministerraad nog niet reageren op het arrest. ‘Ik moet het nu eerst gaan bestuderen’, zei hij. De Belastingdienst zegt ook andere controlemethodes te hebben, zoals de boeteregistratie door het Centraal Justitieel Incassobureau.

Omnius Advocaten:

Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Bron: Het Financiële Dagblad


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Privacyverklaring*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 292 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.1

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 292 advocaten en meer dan 126 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.