Heeft u hulp nodig met uw particulier huurrecht? Omnius helpt u direct!

Verhuurt u een woning en heeft u een geschil over de huurovereenkomst, een opzegging of een huisuitzetting? Of heeft u te maken met een andere situatie binnen het huurrecht? Laat u goed adviseren over uw rechten en plichten zodat de situatie opgelost kan worden.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Welke zaken worden in een huurovereenkomst geregeld?

De huurovereenkomst of het huurcontract regelt de verhoudingen tussen de huurder en de verhuurder. De wet kent de huurder van (onzelfstandige) woonruimte veel bescherming toe. Dit houdt in dat de u niet zomaar de huur op mag zeggen. Andere zaken die in de huurovereenkomst worden geregeld zijn:

  • Huurprijsbescherming
  • Ontruiming van de woonruimte
  • Indexatie van de huur
  • (Achterstallig) onderhoud
  • Onderhuur

Het is verstandig de gemaakte afspraken zoveel mogelijk vast te leggen in de overeenkomst. Het advies van een advocaat is daarbij van groot belang. De huurder heeft namelijk het recht de huurovereenkomst te laten toetsen door de huurcommissie. Uit deze toetsing kan een matiging van de huurprijs volgen. Dit kunt u voorkomen door de overeenkomst op te laten stellen of te laten beoordelen door een advocaat.

Wanneer mag een verhuurder opzeggen?

Door opzegging komt de huur tot een einde. Opzegging door de verhuurder is slechts in een aantal gevallen mogelijk. Een verhuurder moet altijd een goede reden hebben om de huur op te mogen zeggen. Dit is de huurbescherming. De wet bepaalt in welke gevallen de verhuurder over mag gaan tot opzegging:

  • De huurder gedraagt zich niet als een goed huurder
  • De verhuurder heeft het verhuurde object dringend nodig voor eigen gebruik
  • De huurder stemt niet in met een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst
  • De verhuurder wil een geldend bestemmingsplan verwezenlijken
  • Er is sprake van hospitahuur, waarbij de verhuurder de eerste 9 maanden kan opzeggen

Of er een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd is overeengekomen maakt niet uit. Bij alle vormen van huur zijn deze regels van toepassing. Na een overeenkomst van bepaalde tijd eindigt de huur niet automatisch. Alleen door opzegging kan de huur ten einde worden gebracht met inachtneming van een van de redenen die hierboven zijn genoemd.

Wat is hospitahuur?

Een speciale vorm van huur is de hospitahuur. Dit houdt in dat u als eigenaar van een woning een deel van de woonruimte verhuurt. Het feit dat u als verhuurder in de woning woont is reden voor de wetgever geweest andere regels vast te leggen voor deze situatie. Zo mag u binnen negen maanden na aanvang van de huur de huurder zonder opgave van reden de deur wijzen (proeftijd).

Er geldt wel een opzegtermijn van drie maanden. Na de proeftijd gelden de normale opzeggingsgronden (zie hierboven), waarbij een extra grond bestaat: als de belangen van de verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen zwaarder wegen dan de belangen van de huurder om die voort te zetten, kan de overeenkomst door de verhuurder worden opgezegd.

Waarom is verhuur van kamers niet altijd toegestaan?

Verhuur van kamers (niet zelfstandige woonruimte) is niet altijd toegestaan. Sommige gemeenten regulieren de huur van kamers. De reden hiervoor is het realiseren van een evenwichtig woningaanbod en het risico dat hele wijken tot studentencomplexen verworden. Vooral in de grote steden heeft u een omgevingsvergunning of omzettingsvergunning nodig. De gemeente beoordeelt of u kamers in uw woning mag verhuren. Meestal betaalt u hier een bepaald bedrag per vierkante meter voor.

Hoe werkt huur via de leegstandwet?

Uw leegstaande woning kunt u tijdelijk verhuren. U heeft hier een vergunning nodig. Deze vergunning kunt u verkrijgen bij uw gemeente. De huurovereenkomst moet voor ten minste zes maanden zijn aangegaan en er geldt een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en minimaal drie maanden voor de verhuurder. De normale huurbeschermingsregels gelden niet.

In de volgende gevallen mag u uw woning tijdelijk verhuren:

  • Het moet gaan om woonruimte in een gebouw (woningen of kamers die gemaakt zijn in bijvoorbeeld een verlaten
    kantoor, school of ziekenhuis);
  • Woonruimte in een te koop staande woning die:
    – nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouw)
    – in de twaalf maanden voordat de woning leeg kwam te staan, door de eigenaar bewoond is geweest
    – of in de tien jaar voordat de woning leeg kwam te staan maar drie jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd is geweest
  • Woonruimte in een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd gaat worden.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 161 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Hidden
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom Omnius?

    Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

    Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 322 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
      8.1

    Over ons

    Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

    Met 322 advocaten en meer dan 161 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.