Hulp nodig met huurcontract?
Wilt u een woning verhuren? Zorg er dan voor dat alle afspraken zijn vastgelegd in een huurcontract. Laat een advocaat u adviseren. Wanneer dit niet goed geregeld wordt loopt u kans in een conflict te belanden. Wanneer dat gebeurt zal een advocaat samen met u de juiste aanpak bepalen en zoeken naar de best mogelijke oplossing voor uw situatie.
Welke soorten huurcontracten zijn er?
Niet elk huurcontract is hetzelfde. Voor verschillende situaties kunt u een huurovereenkomst opstellen:
- Huur van zelfstandige woonruimte (woning)
- Onderhuur
- Huur van onzelfstandige woonruimte (kamerverhuur)
- Huur voor bepaalde tijd
- Huur voor onbepaalde tijd
- Huur op grond van de leegstandwet
- Hospitahuur (de verhuurder woont in dezelfde woning als de huurder)
Wanneer mag een verhuurder de huur opzeggen?
Door opzegging komt de huur tot einde. Opzegging door de verhuurder is slechts in een aantal gevallen mogelijk. Een verhuurder moet namelijk altijd een goede reden hebben om de huur op te mogen zeggen. Dit is de huurbescherming. De wet bepaalt in welke gevallen de verhuurder over mag gaan tot opzegging:
- De huurder gedraagt zich niet als een goed huurder
- De verhuurder heeft het verhuurde object dringend nodig voor eigen gebruik
- De huurder stemt niet in met een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst
- De verhuurder wil een geldend bestemmingsplan verwezenlijken
- Er is sprake van hospitahuur, waarbij de verhuurder de eerste negen maanden kan opzeggen
Of een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd is overeengekomen maakt niet uit. Bij alle vormen van huur zijn deze regels van toepassing. Na een overeenkomst van bepaalde tijd eindigt de huur niet automatisch. Alleen door opzegging kan de huur ten einde worden gebracht met inachtneming van een van de redenen die hierboven zijn genoemd. Zonder geldige opzeggingsgrond kan een huurder de opzegging met succes aanvechten.
Wanneer mag een woning worden verhuurd via de leegstandwet?
Een leegstaande woning kunt u tijdelijk verhuren. Voor deze vorm van huur gelden speciale regels. Zo heeft de verhuurder (eigenaar van de woning) een vergunning nodig. De huurovereenkomst moet voor ten minste zes maanden zijn aangegaan en er geldt een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en minimaal drie maanden voor de verhuurder. De normale huurbeschermingsregels gelden niet. In de volgende gevallen mag een woning tijdelijk worden verhuurd:
- Het moet gaan om woonruimte in een gebouw (of kamers die gemaakt zijn in bijvoorbeeld voormalige kantoorruimte, school of ziekenhuis);
- Woonruimte in een te koop staande woning die:
– nog nooit bewoond is geweest (nieuwbouw)
– in de twaalf maanden voordat de woning leeg kwam te staan, door de eigenaar bewoond is geweest
– of in de tien jaar voordat de woning leeg kwam te staan maar drie jaar (geheel of gedeeltelijk) verhuurd is geweest - Woonruimte in een huurwoning die gesloopt of gerenoveerd gaat worden.
Denkt u aan verhuur van uw leegstaande woning? Laat een advocaat u adviseren. Als u de huur niet goed regelt loopt u de kans dat de huurder de woning niet meer verlaten, u in strijd met de wet handelt of dat de gemeente handhavend optreedt. Een advocaat is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit punt en deelt zijn of haar kennis graag met u.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 161 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Vaste huurovereenkomst vanaf 2024 “normaal”
Grootschalig gebruik van tijdelijke huurcontracten. Vanaf 2015 is het tijdelijke huurcontract met een huurperiode van maximaal twee jaar grootschalig gebruikt. De wet was bedoeld om doorstroming op de huurmarkt te bevorderen en meer mensen te laten investeren. In de praktijk …
Lees meer..