Kunnen we je helpen met zoeken
Pensioen wordt opgebouwd via de tweede pijler. De eerste pijler is de pensioenvoorziening van overheidswege: de AOW. De opbouw van aanvullend pensioen houdt in dat jij periodiek (via jouw werkgever) een bedrag aan pensioen reserveert en premie betaalt. Dit geld wordt aan de pensioenuitvoerder betaald, waarna jij na jouw pensioengerechtigde leeftijd een uitkering krijgt (het pensioen). Wanneer je gaat scheiden, een geregistreerd partnerschap ontbindt of scheidt van tafel en bed, moet ook het opgebouwde pensioen worden verdeeld indien het pensioen in de gemeenschap van goederen valt. De verdeling van het pensioen kan op verschillende manieren geschieden en heeft grote gevolgen voor jouw oudedagvoorziening. Laat je daarom tijdig adviseren door een pensioenspecialist.
Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan telefonisch contact op met de juridische intakebalie of vul het webformulier in nemen dan contact met jou op.
Kunnen we je helpen met zoeken
Pensioen wordt opgebouwd via de tweede pijler. De eerste pijler is de pensioenvoorziening van overheidswege: de AOW. De opbouw van aanvullend pensioen houdt in dat jij periodiek (via jouw werkgever) een bedrag aan pensioen reserveert en premie betaalt. Dit geld wordt aan de pensioenuitvoerder betaald, waarna je na jouw pensioengerechtigde leeftijd een uitkering krijgt (het pensioen). Wanneer je gaat scheiden, een geregistreerd partnerschap ontbindt of scheidt van tafel en bed, moet ook het opgebouwde pensioen worden verdeeld indien het pensioen in de gemeenschap van goederen valt. De verdeling van het pensioen kan op verschillende manieren geschieden en heeft grote gevolgen voor jouw oudedagvoorziening. Laat je daarom tijdig adviseren door een pensioenspecialist.
In beginsel lijkt het vreemd dat een van de ex-partners aanspraak kan maken op het pensioen van de andere ex-partner. Toch is dat niet het geval. Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap komt het vaak voor dat een van de partners minder gaat werken, bijvoorbeeld in verband met de opvoeding van kinderen. Wanneer men stopt met werken of minder gaat werken, stagneert ook de pensioenopbouw. Om de minder of niet werkende partner te beschermen kan deze partner na de scheiding aanspraak maken op het pensioen van de andere partner. Op die manier wordt de minder werkende partner beschermd.
De verevening van pensioen wordt geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Deze wet is van toepassing indien:
Vanwege het feit dat het geregistreerd partnerschap en het huwelijk strikt genomen een overeenkomst (contract) zijn, is het mogelijk dat je de toepassing van deze wet uitsluit. Jij kan in dat geval samen afspraken maken hoe om te gaan met pensioenaanspraken na een scheiding.
Is de Wet VPS van toepassing? In dat geval kan de ex-partner die recht heeft op een pensioendeel – de vereveningsgerechtigde – zich direct melden bij de pensioenuitvoerder om zijn of haar deel op te eisen. Na inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand heeft de vereveningsgerechtigde twee jaar de tijd om zijn of haar vordering in te dienen bij de pensioenuitvoerder.
De verdeling van het pensioen is meestal 50/50. Van deze verdeling kan worden afgeweken:
Ook wanneer deze documenten een andere verdeling aangeven is het mogelijk daarvan af te wijken. Wel is vereist dat beide (ex-)partners het hiermee eens zijn. Het is aan te raden – net zoals bij alle andere verdelingen – de pensioenverdeling vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Door vastlegging in het convenant wordt de verdeling bindend en is daar niet meer van af te wijken na bekrachtiging door de rechter.
Naast bovenstaande regels is het mogelijk dat jij en jouw (ex-)partner een andere verdeling willen toepassen. Dit is mogelijk. De wettelijke verdeling is niet dwingend. Dit houdt in dat jij zelf afspraken kunt maken met elkaar. Conversie is een voorbeeld van een afwijking die zonder meer wordt toegestaan. Bij conversie wordt het aandeel van het ouderdomspensioen en de waarde van het bijzonder partnerpensioen omgezet in één pensioenrecht dat toekomt aan de ex-partner. Het omgezette pensioen gaat in op de pensioendatum van de vereveningsgerechtigde.
Degene die het pensioen heeft opgebouwd (de vereveningsplichtige) heeft na de conversie geen pensioenbanden meer met de vereveningsgerechtigde. Wanneer de ex-partner overlijdt, krijgt de vereveningsplichtige niet alsnog een pensioenuitkering. Dat is bij de wettelijke verdeling wel het geval.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp