Kunnen we je helpen met zoeken
Personen- en familierecht advocaat nodig bij bijvoorbeeld een echtscheiding, alimentatie berekening of ouderschapsplan? Het Omnius Platform kan jou helpen bij het vinden van jouw route naar recht.Voorkom vervelende conflicten en neem contact op met de juridische intakebalie.
Kunnen we je helpen met zoeken
Alle zaken die te maken hebben met natuurlijke personen vallen onder het familierecht. Je schakelt een familierecht advocaat in bij verschillende zaken, zoals een echtscheiding, het vaststellen van ouderlijk gezag, alimentatie, erkenning, maar ook bij gevallen van ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing. Het familierecht beslaat ongeveer de helft van alle gerechtelijke procedures en is daarmee een van de grootste rechtsgebieden.
Het familierecht maakt onderdeel uit van het burgerlijk recht, ook wel civiel recht genoemd. Hierin zijn alle regels voor onderlinge verhoudingen tussen personen vastgelegd. Het familierecht zelf is toegespitst op zaken die te maken hebben met onder andere een huwelijk, echtscheiding, afstamming en geboorte. In tegenstelling tot andere rechtsgebieden kenmerken zaken binnen dit gebied zich door beslotenheid. De wettelijke openbaarheid van uitspraken is als uitzondering niet van toepassing op het familierecht.
Onder het familierecht vallen onder meer de onderstaande uiteenlopende zaken:
De vaak complexe aard van deze situaties vraagt om een passende begeleiding van een advocaat. Een familierecht advocaat zorgt ervoor dat de veelal ingewikkelde en emotionele zaken toch soepel verlopen.
Een echtscheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Een echtscheiding aanvragen verloopt in een aantal stappen. In de meeste gevallen wordt gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan, eventueel met behulp van mediation. Om rationele beslissingen te kunnen maken in deze moeilijke periode staat een advocaat je bij met het maken van ingewikkelde keuzes. (Ex-)partners die in goed overleg uit elkaar gaan schakelen samen één echtscheidingsadvocaat in. Het komt ook voor dat de twee partijen dusdanig in conflict zijn dat ieder apart een advocaat inschakelt. Een familierecht advocaat begeleidt je in zowel het zakelijke als emotionele traject van de scheiding.
Op basis van welstand, verdiencapaciteit en draagkracht wordt alimentatie berekend. Er is niet standaard sprake van partneralimentatie bij een echtscheiding. Tegenwoordig werken vaak beide partners en wordt ook de eventuele zorg voor de kinderen gedeeld. Om alimentatie te berekenen maken de partners een overzicht van hun verwachte uitgaven na de scheiding. Verzoek tot alimentatie dien je met hulp van een familierecht advocaat in bij de rechter. Bezwaar maken tegen een alimentatieverzoek gaat op dezelfde manier.
Een ander belangrijk onderdeel van de echtscheidingsprocedure is de verdeling van het vermogen. Afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract wordt vastgesteld welk deel van het vermogen gemeenschappelijk is. Van de woning en eventueel de eigen onderneming wordt de waarde vastgesteld. Dit dient volgens de fiscale wetgeving te gebeuren. Pensioen dat door de ex-partners is opgebouwd tijdens het huwelijk dient wettelijk te worden gedeeld.
Zijn er kinderen geboren tijdens het huwelijk? Dan spelen zaken als kinderalimentatie, het bepalen van ouderlijk gezag en omgangsregelingen een rol. De ouders zijn verplicht om tijdens de echtscheidingsprocedure een ouderschapsplan op te stellen. Hierin zijn afspraken opgenomen over de verdeling van de zorg en kosten. Maar ook belangrijke beslissingen die met de opvoeding te maken hebben, zoals bijvoorbeeld de schoolkeuze of medische aangelegenheden. Tevens kan een omgangsregeling deel uitmaken van het ouderschapsplan.
Over een kind dat tijdens een huwelijk geboren wordt, hebben doorgaans beide biologische ouders automatisch het ouderlijk gezag. Als een kind buiten het huwelijk geboren is, dient het gezamenlijk ouderlijk gezag indien gewenst te worden geregistreerd bij de rechtbank. Dit geldt voor alle kinderen jonger dan 18 jaar. Er zijn echter ook situaties waarbij conflicten ontstaan over het ouderlijk gezag, of waarbij het ouderlijk gezag ontnomen wordt van een van de ouders. Bij deze juridische procedures is het noodzakelijk een familierecht advocaat in de arm te nemen.
Buiten een huwelijk kunnen vaders ervoor kiezen hun kind aan te geven bij de burgerlijke stand en hiermee het vaderschap erkennen. De biologische vader staat dan op de geboorteakte van het kind vermeld. Dit bepaalt echter niet automatisch het ouderlijk gezag van de vader. Erkenning bevestigt de juridische band tussen vader en kind, maar ouderlijk gezag vereist toestemming van de moeder. Ontstaan er op het gebied van erkenning problemen tussen de biologische ouders? Een familierecht advocaat staat je bij als het gaat om wettelijke erkenning in complexe situaties.
Ben je niet getrouwd, maar heb je wel een kind en ga je uit elkaar? Er is misschien wel minder op papier geregeld dan in het geval van een huwelijk, maar de situatie is vergelijkbaar met die van een echtscheiding. Je komt voor dezelfde lastige vragen te staan en je moet een ouderschapsplan opstellen. Ook in deze situatie helpt een advocaat je in de juridische processen, zoals het bepalen van ouderlijk gezag, erkenning en alimentatie of het bezwaar maken tegen deze besluiten binnen het familierecht.
Wanneer de ouderlijke capaciteiten tekortschieten en de opvoeding van het kind in gevaar gebracht worden, grijpt de Raad van de Kinderbescherming in met ondertoezichtstelling of zelfs uithuisplaatsing. Een gezinsvoogd neemt hierbij de verantwoordelijkheden van de ouders op zich en heeft op dat moment het ouderlijk gezag over het kind. Ouders kunnen bezwaar maken tegen ondertoezichtstelling met behulp van een familierecht advocaat.
In uitzonderlijke gevallen worden kinderen uit huis geplaatst door de gezinsvoogd. Dit wordt gepaald door de kinderrechter. Hoewel kinderen meestal thuis blijven wonen tijdens een ondertoezichtstelling, is het wenselijk een familierecht advocaat in te schakelen om uithuisplaatsing te voorkomen.
Allereerst zult u uw ex-partner moeten wijzen op het feit dat u geen alimentatie meer ontvangt. De niet-betaling kan immers berusten op een fout of misverstand.
Wanneer blijkt van onwil bij uw ex-partner kunt u een aantal stappen ondernemen om toch het geld te krijgen waar u recht op heeft. Ten eerste is daar het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO). Dit is een gratis dienst, waarmee u de alimentatie kunt innen als alimentatiegerechtigde. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden van toepassing waaraan u moet voldoen:
De inning van de alimentatie door het LBIO kost u niets. Uw ex-partner betaalt een bedrag ter vergoeding van de kosten aan het LBIO.
Ten tweede kunt u de hulp inschakelen van een advocaat. Wanneer u niet voldoet aan de voorwaarden die het LBIO stelt, of wanneer u ervoor kiest meteen juridische actie te ondernemen kan een advocaat u voorzien van advies en de nodige procedures starten.
Zolang de situatie en emoties het toelaten kunt u door middel van mediation of bemiddeling scheiden. Mediation kan tijdens een echtscheiding ingezet worden om afspraken te maken over de af te handelen zaken. Zo kan via mediation een omgangsregeling of alimentatie worden vastgesteld. Daarnaast blijft altijd de inschakeling van een advocaat verplicht. De juridische documenten van de echtscheiding moeten namelijk worden ingediend bij de rechtbank door een advocaat .
Mediation is een goed middel om samen met uw (ex-)partner afspraken te maken. Door mediation behoudt u een goede verstandhouding dat weer ten goede komt na de echtscheiding wanneer u bijvoorbeeld samen kinderen op te voeden heeft. Een ander voordeel is dat u samen één mediator en één advocaat in kunt inschakelen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.
Bij het Omnius Platform zijn advocaten aangesloten die tevens mediator zijn. Wanneer u samen wilt scheiden hoeft u slechts één persoon in te schakelen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.
Ook bij deze vraag hangt het voor een goede beantwoording van de vraag af hoe u bent getrouwd. Bij de gemeenschap van goederen geldt dat het gemeenschappelijk vermogen door twee wordt gedeeld. Onder de huwelijkse voorwaarden heeft u zelf afspraken gemaakt die gelden. Tijdens de echtscheiding kunt u echter altijd afwijken van de huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen, mits beide (ex-)partners het hier mee eens zijn. De gemaakte afspraken legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Na uitspraak van de rechter is het convenant bindend en kan de nakoming worden afgedwongen.
Een advocaat kan voor u en uw (ex-)partner een eerlijke verdeling maken en alle gemaakte afspraken vastleggen op papier. Zo bent u verzekerd van een goede verdeling en voorkomt u conflicten.
Het antwoord op deze vraag hangt af van de wijze waarop u bent getrouwd. Als dat is onder algehele gemeenschap van goederen komt de erfenis of schenking in beginsel in het gemeenschappelijk vermogen terecht. Indien u bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, bepalen de voorwaarden wat er moet gebeuren met een erfenis of schenking.
Het is mogelijk voor de schenker een schenking met voorwaarden te doen (via een uitsluitingsclausule). Op die manier kan de schenker voorkomen dat bijvoorbeeld een schenking aan een kind niet ook aan de (ex-)partner toekomt.
Een advocaat kan u vertellen hoe de goederen moeten worden verdeeld bij een echtscheiding.
In beginsel eindigt de alimentatieplicht wanneer uw ex-partner duurzaam gaat samenwonen met een nieuwe partner. Het is niet vereist dat ze trouwen. Als sprake is van duurzame samenwoning kunt u de rechtbank verzoeken de alimentatieplicht te stoppen. Dit geldt alleen voor de partneralimentatie. De kinderalimentatie loopt wel door en moet u dus betalen.
Een alimentatiespecialist kan u bijstaan om de partneralimentatie te beëindigen (nihilstelling).
Als u wilt scheiden heeft u geen toestemming nodig van uw partner. U kunt eenzijdig een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. U heeft hier altijd een advocaat echtscheiding voor nodig. Indien uw partner het niet eens is met het verzoek tot echtscheiding kan hij een advocaat inschakelen om een verweerschrift in te dienen. Via dit verweerschrift kan uw partner zijn bezwaren uiten.
In een echtscheiding kunnen grofweg twee soorten verweren worden onderscheiden:
Hulp nodig?
Naast deze verweren kan een partner ook bezwaar hebben tegen de aanvraag van nevenvoorzieningen. Bij een nevenvoorziening kunt u bijvoorbeeld denken aan een verzoek tot alimentatie. Ook hier is de inzet van een advocaat echtscheiding vereist. Raadpleeg een advocaat echtscheiding aangesloten bij Omnius voor advies omtrent echtscheidingen, alimentatie of het geregistreerd partnerschap.
Een ouderschapsplan is het plan dat tezamen met de overige echtscheidingspapieren bij de rechtbank ingediend moet worden, indien u en uw (ex-)partner minderjarige kinderen hebben. Dit geldt bij zowel de beëindiging van een huwelijk (echtscheiding) als bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.
Het ouderschapsplan bevat de afspraken die gemaakt moeten worden omtrent de kinderen. De ouders zijn vrij de inhoud van het plan te bepalen. Wel moeten een aantal zaken in elk ouderschapsplan worden opgesteld:
Een advocaat familierecht is gespecialiseerd in echtscheidingen en de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Raadpleeg daarom een advocaat familierecht wanneer u van uw partner scheidt en er minderjarige kinderen in het spel zijn.
De procedure tot echtscheiding vangt aan door het besluit van (een van) de partners dat men wil scheiden. Indien beide partners van mening zijn dat een echtscheiding onvermijdelijk is, kunnen de partners kiezen voor een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek. U hoeft dan slechts één advocaat in te schakelen. Als een van de partners het niet met de echtscheiding eens is of wanneer de partners een slechte verstandhouding hebben, kunnen de partners allebei een advocaat inschakelen.
Na het besluit tot echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld de echtelijke woning, verdeling goederen en inboedel en de zorg omtrent de kinderen. In dit stadium kan voor mediation worden gekozen. Onder leiding van een onafhankelijke bemiddelaar maken de partners samen afspraken. Dit is niet verplicht, het kan. Daarnaast kan ook een advocaat echtscheiding bemiddelen of onderhandelen. De gemaakte afspraken kunnen worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Door vastlegging van de afspraken kan de echtscheiding voortvarend worden afgehandeld.
Nadat de afspraken zijn vastgelegd zal een advocaat via een verzoekschrift het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Een partner die het niet eens is met de echtscheiding kan reageren op het verzoekschrift middels een verweerschrift. Ook voor het indienen van een verweerschrift is tussenkomst van een advocaat vereist.
De rechtbank zal vervolgens een besluit nemen over het verzoek tot echtscheiding. Meestal wordt de echtscheiding uitgesproken en worden vervat in een beschikking. Indien een echtscheidingsconvenant is opgesteld wordt deze bekrachtigd. Dit houdt in dat de gemaakte afspraken bindend zijn geworden en ook kunnen worden afgedwongen. Nadat de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven is de echtscheiding voltooid.
Denkt u aan een echtscheiding?
Neem contact op met Omnius Familierecht om kennis te maken met onze betrokken advocaten familierecht. Op een integere manier zorgen de advocaten echtscheiding voor een voortvarend verloop van de echtscheiding.
Kinderalimentatie is een vergoeding die de alimentatieplichtige ouder moet betalen. Deze vergoeding houdt verband met de kosten die gepaard gaan met de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. De hoogte van de partneralimentatie wordt vastgesteld aan de hand van de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van het kind. Daarnaast kunnen ouders zelf in het verlichte ouderschapsplan de hoogte van de kinderalimentatie vaststellen. De rechter zal bij de behandeling van de echtscheiding het bedrag aan kinderalimentatie toetsen. De rechter kan een hoger bedrag vaststellen indien hij van mening is dat het bedrag niet voldoende is voor het onderhouden van het kind. De rechter past de Tremanormen toe. Deze ingewikkelde normen zijn ontwikkeld in de rechtspraak en bepalen hoe hoog de alimentatie zal zijn.
Heeft u vragen omtrent de kinderalimentatie?
Of wilt u een alimentatieberekening laten maken? De bij Omnius aangesloten advocaten alimentatie hebben jarenlange ervaring op het gebied van echtscheidingen en alimentatie en kunnen u daarom voorzien van het beste advies. Neem contact op met een advocaat alimentatie.
Alimentatie is een geldelijke, periodieke betaling van de ene ex-partner aan de andere. Alimentatie is bedoeld voor de minst draagkrachtige zodat hij of zij kan voorzien in het levensonderhoud. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten alimentatie: i) partneralimentatie en ii) kinderalimentatie. De eerste is een betaling van de ene ex-partner aan de andere die verband houdt met het levensonderhoud. De tweede houdt verband met de kosten die gepaard gaan met de opvoeding, verzorging en educatie van een kind. Samen met uw (ex-)partner kunt u afspraken maken omtrent de hoogte van de alimentatie. Een advocaat echtscheiding en alimentatie kan voor u een alimentatieberekening maken of alimentatie aanvragen bij de rechtbank.
Heeft u vragen omtrent alimentatie? Of wilt u een alimentatieberekening laten maken? De bij Omnius aangesloten advocaten alimentatie hebben jarenlange ervaring op het gebied van echtscheidingen en alimentatie en kunnen u daarom voorzien van het beste advies. Neem contact op met een advocaat alimentatie.
Mediation kan tijdens een echtscheiding ingezet worden om afspraken te maken over de af te handelen zaken. Zo kan via mediation een omgangsregeling of alimentatie worden vastgesteld. Daarnaast blijft altijd de inschakeling van een advocaat verplicht. De stukken van de echtscheiding moeten namelijk worden ingediend door een advocaat echtscheiding.
Mediation is een goed middel om samen met uw (ex-)partner afspraken te maken. Door mediation behoudt u een goede verstandhouding dat weer ten goede komt na de echtscheiding wanneer u bijvoorbeeld samen kinderen op te voeden heeft. Een ander voordeel is dat u samen één mediator en één advocaat in kunt inschakelen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.
Heeft u vragen omtrent scheiden via mediation? Of wilt u een echtscheiding aanvragen? De bij Omnius aangesloten advocaten echtscheiding hebben jarenlange ervaring op het gebied van echtscheidingen en alimentatie en kunnen u daarom voorzien van het beste advies. Neem contact op met een advocaat echtscheiding.
Indien u een echtscheiding wilt aanvragen heeft u een advocaat nodig. Zonder advocaat kunt u niet scheiden. Een advocaat echtscheiding stelt namens u en/of uw (ex-)partner een verzoekschrift op. Dit verzoekschrift wordt vervolgens bij de rechtbank ingediend. De rechter moet namelijk de echtscheiding uitspreken. De rechter ontbindt het huwelijk en doet uitspraak in de vorm van een beschikking. Na de inschrijving van de beschikking in de registers van de burgerlijke stand is de echtscheiding voltrokken.
Alimentatie
De aanvraag van alimentatie vindt meestal gelijk plaats met het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding. U moet uw advocaat echtscheiding verzoeken een aanvraag tot alimentatie in te dienen. De rechter zal dan in de echtscheidingsbeschikking de alimentatie vaststellen. De alimentatieaanvraag is een nevenvoorziening bij de echtscheiding. Dit houdt in dat u naast de echtscheiding ook alimentatie verzoekt.
Heeft u vragen omtrent de echtscheiding of alimentatie? Of wilt u een echtscheiding aanvragen? De bij Omnius aangesloten advocaten echtscheiding hebben jarenlange ervaring op het gebied van echtscheidingen en alimentatie en kunnen u daarom voorzien van het beste advies. Neem contact op met een advocaat alimentatie en echtscheiding.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Snel geholpen
Na mijn melding werd er snel contact op genomen. Mijn probleem goed in kaart gebracht door uitgebreid bragen te stellen en de werkwijze duidelijk uitgelegd. Per email op de hoogte gehouden en ook via whatsapp. Zoals aangegeven ben ik binnen 24 uur door ee
Omnius is very helpful