Kunnen we je helpen met zoeken
Kunnen we je helpen met zoeken
Een echtscheiding is een emotioneel en moeilijk proces. Naast het emotionele proces krijg je te maken met tal van juridische aspecten. Op deze pagina lees je alles over de te nemen rationele juridische stappen bij een echtscheidingsprocedure. Een familierecht advocaat uit het Omnius Platform behandelt alle aspecten van de echtscheiding en helpt bij de moeilijke beslissingen.
Allereerst zul jij je beslissing om te willen scheiden kenbaar moeten maken aan je partner. Doe dit bij voorkeur tijdig en op een open en eerlijke manier.
Dit is een moeilijke stap en kan gepaard gaan met heftige emoties, met name wanneer je partner het nog niet aan zag komen. Probeer daarom goed na te denken over de redenen waarom je wilt scheiden en hoe je dit aan je partner gaat overbrengen. Bij het vertellen aan je partner moet het duidelijk zijn dat je wilt scheiden. Maak helder dat je niet meer bij je partner wilt zijn en een echtscheiding aan gaat vragen. Probeer dit te doen zonder je partner daarbij te kwetsen. Wanneer je bang bent voor de reactie van je partner is het verstandig om hulp te vragen voordat je de echtscheidingsmelding doet.
Geef je partner na de echtscheidingsmelding de tijd om over je beslissing na te denken en eventuele emoties te verwerken. Dit is ook van belang als je de juridische stappen samen in goed overleg wil doorlopen. Ook de rechter kan, in een moeilijk verlopende echtscheidingsprocedure, aandacht besteden aan de vraag of de echtscheidingsmelding heeft plaatsgevonden en hoe deze is ontvangen en verwerkt.
Er zijn verschillende vormen om de echtscheiding te doorlopen en om tot overeenstemming te komen. We onderscheiden drie hoofdvormen van echtscheidingsprocedures:
Alle procedures hebben hetzelfde doel: ontbinding van het huwelijk en goede afspraken over de verdeling van vermogen, pensioen, geld, schulden en in het geval van kinderen ook de verdeling van zorgtaken en alimentatie. De keuze voor de procedure is afhankelijk van de relatie met je (ex-)partner en is eventueel ook afhankelijk van de belangen. Neem gerust contact op met de juridische intakebalie van Omnius, om erachter te komen welke vorm het beste bij jouw situatie past.
Een groot deel van de echtscheiding staat in het teken van de afwikkeling van het huwelijksvermogen. Samen met je partner heb je waarschijnlijk een vermogen, een huis en pensioen opgebouwd. De verdeling van eigendommen, goederen en woning zijn soms vergaand. De huidige (echtelijke) woning moet bijvoorbeeld worden verkocht of worden verdeeld (uitkopen). Ook de gezamenlijke goederen moeten worden verdeeld.
De afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt opgesteld door de advocaat en ook door hem/haar ingediend bij de rechtbank. Na bekrachtiging (bevestiging) door de rechter wordt het echtscheidingsconvenant bindend en kun je je partner dwingen de afspraken na te komen. Het convenant biedt daarmee de nodige zekerheid voor de toekomstige verhoudingen.
Een echtscheiding heeft ook veel impact op de kinderen. Een ouderschapsplan is daarom wettelijk verplicht wanneer je gaat scheiden én minderjarige kinderen hebt. In dit plan maak je afspraken omtrent de omgang en het eventuele co-ouderschap. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
Het gaat hierbij niet alleen om de omgangsregelingen en de zorgtaken, maar ook om de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie). Daarnaast kun je ook andere afspraken in het ouderschapsplan zetten. Bijvoorbeeld over de schoolkeuze.
Een advocaat scheidingsbemiddelaar stelt het ouderschapsplan voor je op. Samen met het echtscheidingsconvenant wordt het ouderschapsplan bij de rechtbank ingediend ter goedkeuring en bekrachtiging. Wil je meer weten, neem dan contact op met een van de familierecht advocaten uit het Omnius Platform.
Van het opstellen en indienen van het ‘verzoekschrift tot echtscheiding’ tot de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand: de advocaat verricht alle juridische handelingen voor je.
Als er geen hoger beroep of cassatie meer mogelijk is en de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, dan is de echtscheiding voltooid en het huwelijk formeel ontbonden. De echtscheidingsbeschikking bevat de uitspraak van de rechter en de gemaakte afspraken. In de beschikking vind je bijvoorbeeld hoeveel alimentatie verschuldigd is en hoe het vermogen is verdeeld. Na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand, is de echtscheiding definitief rond.
Omnius is het grootste juridische platform van Nederland met meer dan 300 onafhankelijke advocaten, waarvan 90 familierecht advocaten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het keurmerk gaat zelfs verder dan de gedragsregels en kwaliteitseisen van de juridische beroepsorganisaties. Iedere bij Omnius aangesloten advocaat familierecht bezit over de ervaring om je in deze lastige periode bij te staan. Kies daarom een bij Omnius aangesloten advocaat familierecht.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp