Wij helpen u met uw sociaal zekerheidsrechtzaak. Neem gelijk contact op.
Het sociale zekerheidsrecht is te zien aan een verzameling van regels en voorzieningen, om te garanderen dat mensen inkomen en- /of verzorging krijgen. Dit bijvoorbeeld als mensen door omstandigheden niet meer kunnen werken wegens arbeidsongeschiktheid, ziekte, leeftijd. Op deze wijze kan er dan toch in ieder geval een zeker bestaansminimum worden gerealiseerd.
Heeft u een nadelige beslissing ontvangen vanuit een uitkeringsinstantie? Omnius heeft altijd een geschikte advocaat voor u klaar staan. Bel direct metde intakebalie zodra u de beslissing ontvangt en breng uw inkomen niet in gevaar. Vaak is men gebonden aan strenge termijnen. Wij kunnen u helpen bij bezwaar, beroep en hoger beroep.
Er is een onderscheid te maken tussen sociale voorzieningen en sociale verzekeringen. Het verschil is dat er bij sociale voorzieningen geen premies worden betaald, bij sociale verzekeringen is dat wel de bedoeling.
Omnius staat voor u klaar bij de volgende zaken omtrent uitkeringen:
Sociale voorzieningen
Hieronder vallen o.a.:
- Participatiewet: Deze ziet erop toe dat mensen waar mogelijk weer worden begeleid naar werk. Deze wet dient als vervanging van onder andere de Wet werk en bijstand (Wwb).
- Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor jonggehandicapten (Wajong): Als men voor de volwassen leeftijd te maken krijgt met een ziekte of (arbeids)beperking, wordt een uitkering door deze wet geregeld.
- De Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers (IOAW) ,de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ) en de (tijdelijke) regeling Inkomensvoorziening Oudere werklozen: Voor als werknemers of zelfstandigen vanaf een bepaalde leeftijd worden geconfronteerd met werkloosheid en als bijvoorbeeld een WW-uitkering al af is gelopen.
- De Toeslagenwet: bedoeld om uitkeringen aan te vullen tot een sociaal minimum.
Sociale verzerkeringen
Hierbij is ook weer een onderscheid te maken tussen volks- en werknemersverzekeringen.
Volksverzekeringen
Bij Volksverzekeringen is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitvoerende instantie. De volksverzekering is van toepassing op alle inwoners van ons land. Inkomensafhankelijke premies/belastingen vormen de financiering van de volksverzekeringen. Hierbij spreekt men over:
- Algemene Ouderdomswet (AOW): Deze regelt het (basis)pensioen voor mensen die de daartoe gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
- Wet Langdurige Zorg (Wlz): Voor mensen die noodzakelijkerwijs intensieve, langdurige zorg of toezicht behoeven.
- Algemene Nabestaandenwet (Anw): Hiermee worden de uitkeringen voor denaasten van iemand die overlijdt geregeld.
- Algemene Kinderbijslagwet (AKW): Hierin staan bepalingen over het geld gebruikt voor onderhoud en verzorging van minderjarigen.
Werknemersverzekeringen
Werknemersverzekeringen zijn van kracht voor alle werknemers in loondienstin Nederland, deelname is hier een verplichting. Zowel de werkgever als de werknemer is gehouden tot betaling van een premie. De werkgever houdt doorgaans de premie die de werknemer moet betalen in op het door de werknemer te ontvangen loon.
Als men het heeft over werknemersverzekeringen, hebben we het over het UWV (het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) als uitvoerende partij. Men verkrijgt een uitkering van het UWV. Bij werknemersverzekeringen spreken we over:
- Ziektewet (Zw): voor wanneer een werknemer ziek wordt
- Werkloosheidswet (WW): voor wanneer een werknemer werkloos wordt
- Wet werk en inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA): voor wanneer een werknemer ziek wordt, maar de ziekte/arbeidsongeschiktheid van meer langdurige aard is.
- De Wet Arbeid en Zorg (WAZO): door deze wet wordt bijvoorbeeld zwangerschaps- en zorgverlof geregeld.
Bij Omnius bieden wij geschikte ondersteuning bij ieder besluit vanuit een uitkeringsinstantie. Krijgt u een beslissing over uw uitkering binnen van bijvoorbeeld gemeente of UWV? Veelal is er een termijn gereserveerd voor een bezwaar, beroep of hoger beroep. Twijfel geen minuut en bel naar de intakebalie, het betreft immers uw inkomen. Niets doen is geen optie.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 162 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Laag percentage arbeidsongeschikt in de WIA. Hoe kan dat?
De hoogte van het arbeidsongeschiktheidspercentage in de WIA Mensen verwachten vaak dat het arbeidsongeschiktheidspercentage in de WIA iets zegt over de ernst van hun aandoening en hun klachten. Maar dat is niet zo. De WIA-uitkering is een uitkering voor verlies …
Lees meer..