Hulp nodig met een sportrecht zaak? Wacht niet langer, Omnius helpt gelijk!
Wij helpen u onder andere met de volgende zaken binnen het sportrecht:
Arbeidsrecht in sport
Een sporter, trainer of vereniging kan binnen het sportrecht te maken krijgen met een breed scala aan verschillende rechtsgebieden. Zo moeten er overeenkomsten worden gesloten tussen bepaalde partijen binnen een sportclub, denk aan bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst tussen de club en een staflid. Ook moeten er af en toe arbeidscontracten worden beëindigd, bijvoorbeeld met een trainer of coach, wanneer de resultaten tegenvallen. Ook is het gebruikelijk dat een (nieuw) lid van een sportvereniging te maken heeft met een spelersovereenkomst, waarin de voorwaarden van het lidmaatschap beschreven staan. Voorts zijn er talloze regelementen en toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomsten, bijvoorbeeld de CAO Sport, waarin verscheidene (minimum)bepalingen staan waaraan men gebonden is. Lees meer.
Letselschade in sport
Ook kunnen er tijdens het uitoefenen van sport bepaalde zaken voorvallen, waardoor letselschade kan ontstaan. Men kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een overtreding, ongeluk of een onrechtmatige handeling vanuit een medespeler. Sporters dienen rekening te houden met bepaalde risico’s: het is inherent aan sport dat er bijvoorbeeld een blessure kan optreden. Dikwijls zijn er echter mogelijkheden om de geleden schade elders te verhalen. Hier heeft men dus te maken met het aansprakelijkheidsrecht. Bepaalde onrechtmatige gedragingen waardoor (letsel)schade is ontstaan, kunnen leiden tot een claim op grond van onrechtmatige daad, wanneer aan de wettelijke vereisten hiervan is voldaan. Lees meer.
Tuchtrecht in sport
Wanneer iemand in strijdt handelt met de regels van bijvoorbeeld een sportorganisatie, dan kan diegene in aanraking komen met het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit is een organisatie die middels een overeenkomst van opdracht, namens aangesloten sportorganisaties recht spreekt. Dit gebeurt dan tevens voor rekening en risico van die sportorganisaties. Dit orgaan spreekt o.a. recht in dopingzaken, zaken over seksuele intimidatie in de sport, matchfixing en overige (algemene) tuchtrechtelijke zaken. Verschillende tucht- en arbitragecommissies zijn belast met het op een onafhankelijke wijze beslechten van geschillen, of het sanctioneren van ontoelaatbaar gedrag. Lees meer.
Dopingzaken
Wanneer men alleen of in teamverband sport beoefent, dient men dit op een sportieve, eerlijke manier te doen. Wanneer dit niet gebeurt, kan een sporter op het spreekwoordelijke matje worden geroepen. In de sportwereld kennen wij talloze regels waar men zich aan dient te houden. Als schoolvoorbeeld kan men bijvoorbeeld het verbod op het gebruik van doping noemen. Dopingzaken zijn onderwerp van discussie in de media en komen vaak aan bod, denk bijvoorbeeld aan bekende gevallen in de wielerwereld. Lees meer.
Verenigingsrecht
Wanneer men te maken heeft met een organisatie met aangesloten leden, gericht op een immaterieel doel, dan heeft men te maken met het verenigingsrecht. Het verenigingsrecht bestaat uit een aantal artikelen in boek twee van het burgerlijk wetboek, en voor een groot deel is de inhoud van dit recht afhankelijk van de statuten van desbetreffende vereniging of een al dan niet aanwezig huishoudelijk reglement. We kennen hier verschillende leerstukken in het kader van een vereniging als een geheel, denk aan oprichting, fusie, splitsing, samenwerking of opheffing van de vereniging. Een groot onderdeel van het verenigingsrecht is daarnaast de aansprakelijkheid van het bestuur. Lees meer.
Bestuursrecht en sport
Een sportvereniging daarnaast, heeft uiteraard ook te maken met bijvoorbeeld de regels van de gemeente op grond van bijvoorbeeld een APV. Er zullen vergunningen moeten worden aangevraagd bij bijvoorbeeld een verbouwing aan de accommodatie en men moet binnen de kantine altijd rekening houden met bijvoorbeeld de warenwet of de drank- en horecawet. Lees meer.
Al met al zijn binnen het sportrecht een zeer groot aantal verschillende rechtsgebieden, met allemaal eigen wet- en regelgeving te herkennen. Een specialist sportrecht kan antwoord geven op alle vragen over de juridische elementen van sport. Het is als bijvoorbeeld sporter of sportvereniging zeer aan te raden om iemand in te schakelen met verstand van zaken, wanneer dat moet. Laat uw sportieve leven niet beïnvloeden door het oerwoud aan wetten en regels. Geef de zorgen uit handen aan een specialist sportrecht van Omnius.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 159 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.