Fraude

Fraude is een vorm van bedrog, waarbij u bepaalde zaken anders voor laat komen dan ze daadwerkelijk zijn en daar voordeel uit haalt. Fraude kan op verschillende manieren worden gepleegd. Aarzel nooit om een advocaat in te schakelen wanneer u verdacht wordt van het plegen van fraude. Of u het delict daadwerkelijk heeft gepleegd of niet, bij het Omnius Advocatennetwerk bent u altijd welkom om uw zaak te bespreken

Wat zijn veelvoorkomende vormen van fraude?

Wanneer is sprake van fraude?

Er is sprake van fraude wanneer u:

 • Opzettelijk heeft gehandeld
 • Een misleidende voorstelling van zaken heeft gegeven
 • Met het oogmerk economisch voordeel te behalen
 • Er een benadeelde is
 • En sprake is van onrechtmatig of onwettig handelen

Als aan deze elementen wordt voldaan is sprake van fraude. Welke vorm van fraude aan de orde is hangt af van de gepleegde feiten (zie bovenstaand).

[/accordion-item]

Welke straffen staan er op fraude?

Op fraude staat een celstraf van een aantal jaren of geldboete. De hoogte van de straffen hangt af van het gepleegde feit. Voor bijvoorbeeld belastingfraude is een celstraf van maximaal zes jaren mogelijk. Naast of in plaats van celstraf is het mogelijk dat u een taakstraf (werkstraf of leerstraf) of geldboete krijgt opgelegd.

Niet alleen kunt u een straf krijgen, maar ook een maatregel. Een maatregel is bijvoorbeeld dat u schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer en het gestolen goed moet teruggeven of vergoeden. Ook de oplegging van een ontnemingsmaatregel is mogelijk.

Wat zijn de gevolgen van fraude?

Een veroordelend vonnis vanwege fraude kan vergaande gevolgen hebben. Zo kunt u worden ontslagen, stopt uw uitkering wanneer u naar de gevangenis moet en moet u mogelijk een hoge boete betalen of een lange taakstraf uitdienen. Dit zijn de directe gevolgen van een veroordeling. Ook indirecte gevolgen zijn denkbaar. Zo krijgt u een strafblad (justitiële documentatie), waardoor u moeilijker een baan kunt vinden. Veel werkgevers vragen tegenwoordig een verklaring omtrent gedrag (VOG). Indien u bent veroordeeld voor diefstal is het mogelijk dat u een dergelijke verklaring niet krijgt met alle gevolgen van dien. Een advocaat strafrecht kan u tijdens uw strafproces bijstaan om de negatieve gevolgen te beperken.

Wat is het verschil tussen oplichting en fraude?

Fraude wordt vaak in verband gebracht met oplichting. Oplichting is echter een breder begrip dan fraude, omdat oplichting op vele andere manieren kan worden gepleegd. Oplichting is een vorm van bedrog, waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen en is strafbaar gesteld in artikel 326 Wetboek van Strafrecht met een maximale celstraf van vier jaren.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.