Help ik word verdacht van fraude
Fraude is een vorm van bedrog, waarbij u bepaalde zaken anders voor laat komen dan ze daadwerkelijk zijn en daar voordeel uit haalt. Fraude kan op verschillende manieren worden gepleegd. Aarzel nooit om een advocaat in te schakelen wanneer u verdacht wordt van het plegen van fraude. Of u het delict daadwerkelijk heeft gepleegd of niet, bij Omnius bent u altijd welkom om uw zaak te bespreken. Onze ervaren strafrecht advocaten behoren tot de top van Nederland. Zij weten hoe ze u moeten verdedigen.
Bel voor een gratis intake gesprek of whatsapp ons op het mobiele nummer en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Wat zijn veelvoorkomende vormen?
- Uitkeringsfraude of bijstandsfraude
- Belastingfraude en btw fraude
- Faillissementsfraude
- Jaarrekeningfraude
- Flessentrekkerij (zwarttanken en eetpiraterij)
- Oplichting
- Computer en internetfraude (cybercrime)
- Valsheid in geschrifte
- Pinpasfraude en creditcardfraude
- Hypotheekfraude, kredietfraude en bankfraude
- Diplomafraude en examenfraude
- Elektriciteitsfraude
- Verzekeringsfraude
- Kasfraude en kassafraude
- Identiteitsfraude en identiteitsdiefstal
Wanneer is sprake van fraude?
Voorbeelden wanneer daar sprake van is zijn:
- Opzettelijk heeft gehandeld
- Een misleidende voorstelling van zaken heeft gegeven
- Met het oogmerk economisch voordeel te behalen
- Er een benadeelde is
- En sprake is van onrechtmatig of onwettig handelen
Als aan deze elementen wordt voldaan is sprake van een fraudeleuze handeling. Welke vorm aan de orde is hangt af van de gepleegde feiten (zie bovenstaand).
Mogelijke straffen
In het wetboek van strafrecht staat voor fraude een celstraf van een aantal jaren of een andere straf zoals een geldboete. De hoogte van de straffen hangt af van het gepleegde feit. Voor bijvoorbeeld belastingfraude is een celstraf van maximaal zes jaren mogelijk. Naast of in plaats van celstraf is het mogelijk dat u een taakstraf (werkstraf of leerstraf) of geldboete krijgt opgelegd.
Niet alleen kunt u een straf krijgen, maar ook een maatregel. Een maatregel is bijvoorbeeld dat u schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer en het gestolen goed moet teruggeven of vergoeden. Ook de oplegging van een ontnemingsmaatregel is mogelijk.
Wat zijn de gevolgen van fraude?
Een veroordelend vonnis vanwege fraude kan vergaande gevolgen hebben. Zo kunt u worden ontslagen, stopt uw uitkering wanneer u naar de gevangenis moet en moet u mogelijk een hoge boete betalen of een lange taakstraf uitdienen. Dit zijn de directe gevolgen van een veroordeling. Ook indirecte gevolgen zijn denkbaar. Zo krijgt u een strafblad (justitiële documentatie), waardoor u moeilijker een baan kunt vinden. Veel werkgevers vragen tegenwoordig een verklaring omtrent gedrag (VOG). Indien u bent veroordeeld voor diefstal is het mogelijk dat u een dergelijke verklaring niet krijgt met alle gevolgen van dien. Een advocaat strafrecht kan u tijdens uw strafproces bijstaan door bijvoorbeeld de negatieve gevolgen te beperken.
Wat is het verschil tussen oplichting en fraude?
Fraude wordt ook vaak in verband gebracht met oplichting. Oplichting is echter een breder begrip, omdat oplichting op vele andere manieren kan worden gepleegd. Oplichting is een vorm van bedrog, waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen en is strafbaar gesteld in artikel 326 Wetboek van Strafrecht met een maximale celstraf van vier jaren.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 128 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.