Help ik word verdacht van fraude

Frauderen is een vorm van bedrog/oplichting waarbij u bepaalde zaken anders voor laat komen dan ze daadwerkelijk zijn en daar bijvoorbeeld financieel voordeel uit haalt. Fraude kan op verschillende manieren worden gepleegd. Aarzel nooit om u te laten bijstaan door een fraude advocaat wanneer u verdacht wordt van frauderen. Of u het delict daadwerkelijk heeft gepleegd of niet, bij Omnius bent u altijd welkom om uw zaak te bespreken. Onze ervaren strafrecht advocaten behoren tot de top van Nederland. Zij weten hoe ze u moeten verdedigen. Schakel vandaag nog een strafrechtadvocaat in om de negatieve gevolgen te beperken.

Zaak aanmelden

Meer te weten komen over het juridische aspect van fraude:

Bel voor een gratis intake gesprek.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Wat zijn veelvoorkomende vormen?

Wanneer is sprake van fraude?

Niet alles is te zien als frauderen. De wet heeft verschillende eisen bepaald voor wanneer er sprake is van strafbaar frauderen. Iemand is te bestempelen als fraudeur als:

 • Diegene opzettelijk heeft gehandeld;
 • Diegene misleidende voorstelling van zaken (valse informatie) heeft gegeven;
 • Diegene dit deed met het oogmerk economisch voordeel te behalen;
 • Er een benadeelde is;
 • En sprake is van onrechtmatig of onwettig handelen.

Als aan deze elementen wordt voldaan is sprake van een fraudeleuze handeling. Welke vorm aan de orde is hangt af van de in werkelijkheid gepleegde feiten (zie bovenstaand).

Mogelijke straffen

Aangehouden op verdenking van frauderen? Wij kunnen u helpen met een passende advocaat voor uw zaak. Of het nu gaat om hypotheekfraude, uitkeringsfraude, faillissementsfraude of verzekeringsfraude, de straffen liegen er niet om. Bel direct naar de intakebalie voor gespecialiseerde hulp in uw strafzaak.

In het wetboek van strafrecht staat voor frauderen een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Ook kan er een boete opgelegd worden van maximaal 90.000 euro. De hoogte van de straf hangt echter af van het soort fraude. Voor bijvoorbeeld belastingfraude is een celstraf van maximaal zes jaar mogelijk. Naast of in plaats van celstraf is het mogelijk dat u een taakstraf (werkstraf of leerstraf) of geldboete krijgt opgelegd.

Niet alleen kunt u een straf krijgen, maar ook een maatregel. Een maatregel is bijvoorbeeld dat u schadevergoeding moet betalen en het gestolen goed moet teruggeven of vergoeden. Ook de oplegging van een ontnemingsmaatregel is mogelijk. De rechter kan hierbij besluiten dat u het geld dat u heeft verdiend met frauderen terug moet betalen.

Wat zijn de gevolgen van fraude?

Een veroordelend vonnis vanwege frauderen kan vergaande gevolgen hebben. Zo kunt u worden ontslagen, stopt uw uitkering wanneer u naar de gevangenis moet en moet u mogelijk een hoge boete betalen of een lange taakstraf uitdienen. Dit zijn de directe gevolgen van een veroordeling. Ook indirecte gevolgen zijn denkbaar. Zo krijgt u een strafblad (justitiële documentatie), waardoor u moeilijker een baan kunt vinden. Veel werkgevers vragen tegenwoordig een verklaring omtrent gedrag (VOG). Deze krijgt u lastiger als u één of meerdere misdrijven op uw strafblad heeft. Indien u bent veroordeeld voor een fraudezaak is het mogelijk dat u een dergelijke verklaring niet krijgt, met alle gevolgen van dien. Een gespecialiseerde fraude advocaat kan u tijdens uw strafproces bijstaan door bijvoorbeeld de negatieve gevolgen te beperken.

Wat is het verschil tussen oplichting en fraude?

Fraude wordt ook vaak in verband gebracht met oplichting. Oplichting is echter een breder begrip, omdat oplichting op vele andere manieren kan worden gepleegd. Oplichting is een vorm van bedrog, waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen en is strafbaar gesteld in artikel 326 Wetboek van Strafrecht met een maximale celstraf van vier jaar.

Wanneer kunnen wij u helpen bij verdenking van fraude?

Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in fraudezaken en weten precies hoe zij u optimaal kunnen bijstaan met uw zaak. Onze advocaten kunnen u helpen wanneer u bijvoorbeeld:

 • Een oproep voor verhoor krijgt;
 • Een oproep ontvangt om voor de rechter te verschijnen;
 • Wanneer u het niet eens bent met een vonnis van de rechter (hoger beroep);
 • Wanneer u wordt opgeroepen om voor het openbaar ministerie te verschijnen (OM-zitting);
 • Als u slachtoffer bent van fraude en u krijgt bericht van het openbaar ministerie dat u een verzoek tot schadevergoeding kan indienen.

Ook als u vermoedt dat u binnenkort een oproep ontvangt om als verdachte te verschijnen, omdat u bijvoorbeeld al politie op bezoek heeft gehad, kunt u de zaak al laten toetsen door een van onze intakejuristen. Waar dat verstandig is kunnen zij u al snel in contact brengen met een advocaat fraude voor hetgeen dat gaat volgen. Bel direct naar 088 – 629 00 29.

Wanneer kunnen wij u niet helpen bij verdenking van fraude?

Bij ons bent u verzekerd van expertise en ervaring van een gespecialiseerde advocaat. Soms is het echter juridisch niet mogelijk om als advocaat strafrecht iets te doen. Dit is onder andere het geval wanneer:

 • De termijnen zijn verstreken (voor een hoger beroep is de termijn bijvoorbeeld 14 dagen na uitspraak).
 • U als verdachte wordt bestempeld door de bank, maar nog niets heeft gehoord van de politie.
 • Als u slachtoffer bent en nog geen aangifte tegen de dader heeft gedaan bij de politie.

Het kan in dit soort gevallen zijn dat het voor u wenselijk is om nog even te wachten of zelf iets te ondernemen. U bent altijd welkom om uw situatie vrijblijvend voor te leggen aan de juristen van de intakebalie. Zij kunnen u waar mogelijk alsnog helpen met een (andere) oplossing. U kunt ons bereiken op 088- 629 00 29.

Advies fraude

Wanneer u verdachte bent in een fraudezaak, dan krijgt u veel voor uw kiezen. Het is altijd verstandig om u te laten bijstaan door een advocaat. Zo bent u er zeker van dat u optimaal wordt verdedigd en is de kans op een hoge straf kleiner. Voor veel mensen is er een mogelijkheid om gefinancierde rechtsbijstand aan te vragen als zij onder een bepaalde inkomensgrens zitten. Hierdoor moet er slechts een kleine eigen bijdrage worden betaald. Waar mogelijk werken al onze advocaten op basis van gefinancierde rechtsbijstand. Het staat u zeven dagen per week vrij om uw situatie vrijblijvend voor te leggen aan de juristen van de intakebalie. Dit kan op 088- 629 00 29.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 163 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.