Identiteitsfraude

Omnius heeft 32 advocaten strafrecht advocaat

Juridische hulp voor slachtoffers en daders van identiteitsfraude

Identiteitsfraude is een misdrijf waarbij iemand onrechtmatig gebruikmaakt van de identiteit van een ander. We staan u direct bij met gratis juridisch advies wanneer u verdacht wordt van het plegen van identiteitsfraude of hier slachtoffer van bent. Omnius brengt u snel in contact met een ervaren advocaat.

 • Intake gratis
 • Iedere dag bereikbaar
 • Ervaren strafrecht advocaten

Bereikbaarheid intakebalie

Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 16.00 uur

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude is een vorm van fraude waarbij onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van de identiteit van iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens als: naam, adres, woonplaats, postadres, geboortedatum, geslacht en klantnummers. Deze gegevens worden bij identiteitsfraude gebruik om bijvoorbeeld een lening af te sluiten, een aankoop te doen of iemand op te lichten. Voordat er gefraudeerd kan worden met de identiteitsgegevens is er sprake van identiteitsdiefstal.

Kortom, identiteitsfraude is:

 • Iemand steelt identiteitsgegevens
 • De dader doet zich hiermee voor als iemand anders
 • Hij of zij benadeelt deze persoon daarmee voor eigen gewin, bijvoorbeeld door hem op te lichten, een lening af te sluiten of een aankoop te doen

Artikel 231b W.v.Str

Identiteitsfraude staat vastgelegd in artikel 231b van het Wetboek van Strafrecht (W.v.Str) en luidt als volgt:

Hij die opzettelijk en wederrechtelijk identificerende persoonsgegevens, niet zijnde biometrische persoonsgegevens, van een ander gebruikt met het oogmerk om zijn identiteit te verhelen of de identiteit van de ander te verhelen of misbruiken, waardoor uit dat gebruik enig nadeel kan ontstaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Voorbeelden identiteitsfraude

Identiteitsfraude is vaak verbonden met andere delicten,  zoals oplichting, verduistering, fraude en diefstal. Ook het aanmaken van nepaccounts op websites en daarmee kwetsende berichten posten valt onder identiteitsfraude. Dit laatste kan vallen onder belediging, smaad of laster. Dit laatste noemen we online ID fraude.

Vereisten identiteitsfraude

Er zijn vijf voorwaarden waaraan identiteitsfraude moet voldoen om strafbaar te zijn:

 • Fraude: zaken worden op een onware manier voorgesteld
 • Toerekenbaarheid: de dader heeft expres de daad begaan
 • Schade: het slachtoffer heeft schade geleden
 • Causaliteit: een causaal verband tussen de daad en de schade (de schade is een gevolg van de daad)
 • Relativiteit: de identiteitsfraude is door u gepleegd (in uw belang)

Identiteitsfraude straf

De maximale straf voor identiteitsfraude is 5 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000. Wanneer er fraude wordt gepleegd met biometrische persoonsgegevens, bijvoorbeeld vingerafdrukken van iemand anders achterlaten op een plaats delict, dan wordt er zwaarder gestraft. De straf is zwaarder omdat dat iemand anders onterecht verdacht kan worden van het delict. Een strafrecht advocaat kan u bijstaan in uw juridische procedure.

Neem contact op met Omnius

Neem vrijblijvend contact op met de intakebalie van Omnius. We zijn 24/7 bereikbaar via e-mail en via WhatsApp op het nummer 06 21 29 20 19. Binnen 24 uur nemen we contact met u op. Ook kunt u direct contact opnemen met onze strafrecht specialisten voor gratis juridische oplossingen door te bellen naar 088 629 00 29. Met ruim 30 gespecialiseerde strafrecht advocaten is er altijd een advocaat in uw regio om u bij te staan. U kunt ook zelf een advocaat zoeken in onze overzichtelijke zoekmodule.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.