Verduistering

Omnius heeft 32 advocaten strafrecht advocaat

Wordt u verdacht van verduistering? Schakel de juristen van Omnius in

Bij verdenking van verduistering of na het ontvangen van een dagvaarding voor verduistering schakelt u de juridische hulp van Omnius in. Onze juristen helpen u verder met juridisch advies en brengen u eventueel in contact met een ervaren strafrechtadvocaat. Een advocaat kan u bijstaan tijdens een verhoor of in de rechtszaal.

 • Gratis intakegesprek met een jurist
 • Elke dag bereikbaar voor juridisch advies
 • Keuze uit een advocaat in uw regio
 • Omnius Keurmerk: garantie voor service en kwaliteit

Bij Omnius kunt u altijd terecht wanneer u wordt verdacht van verduistering, of u het misdrijf daadwerkelijk heeft geplaagd, of niet. Zowel telefonisch als via WhatsApp krijgt u direct advies.

Wat is verduistering?

Verduistering is een misdrijf en houdt in dat een verdachte zich opzettelijk wederrechtelijk een bepaald goed dat aan een ander toebehoort, maar wel wettelijk (tijdelijk) in eigen beheer is, toe-eigent. Kortom, iemand verduistert als deze persoon een goed van een ander beheert (het is bijvoorbeeld gehuurd of geleend), het niet meer teruggeeft en het onrechtmatig toe-eigent. Verduistering binnen het huwelijk is niet mogelijk.

Art. 321 Sr

In artikel 321 in het Wetboek van Strafrecht staat:

‘Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toe-eigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.’

Dit houdt in dat iemand die verduistert een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van maximaal € 82.000,- krijgt.

Voorbeelden verduistering

Enkele voorbeelden van verduistering zijn:

 • Het niet terugbrengen van een boek naar de bibliotheek
 • Een gehuurde auto niet retourneren
 • Een penningmeester die zich geld van een vereniging toe-eigent
 • Tanken zonder te betalen

Wat is het verschil tussen verduistering en diefstal?

Verduistering en diefstal lijken op elkaar. Deze twee misdrijven zijn echter verschillend. Bij diefstal gaat het om de wederrechtelijke toe-eigening van een bepaald goed. Dit goed is niet in bezit van de dief. De dief steelt dus iets van een ander om het in bezit te krijgen. Bij verduistering is het goed reeds rechtmatig (dat wil zeggen: in overeenstemming met de wet) in bezit is van de verduisteraar. Het gaat dan om een tijdelijk beheer, zoals het huren van een auto of het beheren van de financiën binnen een vereniging. Het goed wordt echter niet teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Met andere woorden: het goed wordt achtergehouden.

Welke straffen gelden er bij verduistering?

Op verduistering staat een celstraf van drie jaren of geldboete van de vijfde categorie (max. € 82.000,-). De hoogte van de uiteindelijke straf hangt af van het gepleegde feit en of verzwarende omstandigheden van toepassing zijn. Naast of in plaats van een celstraf is het mogelijk dat u een taakstraf (werkstraf of leerstraf) of geldboete krijgt opgelegd.

Niet alleen kunt u een straf krijgen, maar ook een maatregel. Een maatregel is bijvoorbeeld dat u een schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer en het verduisterde goed moet teruggeven of vergoeden. Ook de oplegging van tbs of plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is mogelijk.

Wat zijn verzwarende omstandigheden?

Net als bij diefstal heeft de wetgever reden de mogelijkheid om bij bepaalde verzwarende omstandigheden zwaarder te straffen. Bij de verduistering worden de volgende omstandigheden als verzwarend gezien, waarbij de strafmaat ook hoger is:

 • Verduistering uit hoofde van beroep, ofwel verduistering uit dienstbetrekking: hoogstens vier jaren celstraf.
 • Verduistering met het oogmerk van voorbereiding van een terroristisch misdrijf: hoogstens vier jaren celstraf.
 • Verduistering uit hoofde van beroep én met terroristisch oogmerk: hoogstens vijf jaren en vier maanden celstraf.
 • Verduistering door een curator, voogd of vereffenaar van een nalatenschap (erfenis): hoogstens vijf jaren celstraf.

Recidive: herhaling van verduistering

Recidive betekent een herhaling van een strafbaar feit. Een recidivist is dan ook iemand die herhaaldelijk een strafbaar feit begaat. Recidive heeft ook invloed op de straf bij verduistering. Dit kan op twee manieren.

Ten eerste kan een persoon meerdere malen iets verduisteren. Wordt dit delict gezien als één voortgezette handeling, dan blijft de maximumstraf hetzelfde. De rechter zal in zijn vonnis wel rekening houden met het feit dat het delict meerdere malen is gepleegd. De rechter zal dus een hogere maximumstraf geven dan wanneer het misdrijf eenmaal zou zijn gepleegd. Wanneer de herhaling van het misdrijf wordt beschouwd als meerdere afzonderlijke handelingen, dan verhoogt de rechter de maximumstraf met 1/3.

Ten tweede legt de rechter een zwaardere straf op wanneer iemand reeds veroordeeld is voor verduistering. Waar een first offender (persoon die voor de eerste maal met justitie in aanraking komt) bijvoorbeeld een geldboete of taakstraf zou krijgen, krijgt een recidivist een gevangenisstraf. De rechter verhoogt de maximumstraf met 1/3 wanneer iemand binnen 5 jaar herhaaldelijk heeft verduisterd.

Poging tot verduistering

Naast de daadwerkelijke verduistering, is een poging tot verduistering ook strafbaar. Wanneer een poging tot verduistering is mislukt, bent u toch strafbaar. Belangrijk is dat het mislukken van de poging geen vrijwillig besluit is geweest. De poging is pas strafbaar wanneer u bent begonnen aan de uitvoering en wanneer u onvrijwillig, door een externe partij bijvoorbeeld, de poging heeft beëindigd. U krijgt dan een maximale straf die 2/3 is van de maximumstraf die op de voltooide verduistering staat.

TOM-zitting

Een TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) is een speciale OM-zitting waarbij een officier van justitie u een strafvoorstel in de vorm van een geldboete (transactie) aanbiedt om strafvervolging te voorkomen. Indien u dit voorstel accepteert en de geldboete betaalt, hoeft u niet naar de rechter. Uw zaak is dan afgerond en u krijgt een aantekening op uw strafblad.

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor een TOM-zitting? Neem meteen contact op met onze juristen. Ze geven u gratis en vrijblijvend advies en bespreken uw mogelijkheden.

OM-zitting

Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. De zaak wordt dan door een officier van justitie afgehandeld in plaats van door een rechter. Tijdens een OM-zitting wordt u een strafbeschikking aangeboden. Dit is meestal een geldboete of taakstraf van ten hoogste 180 uren. Ook kan de officier van justitie u een onttrekking aan het verkeer, een verplichting tot het betalen van een schadevergoeding ten behoeve van het slachtoffer en een rij-ontzegging van maximaal 6 maanden opleggen. Een strafbeschikking bestaat nooit uit een gevangenisstraf.

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor een OM-zitting? Neem dan direct telefonisch of per WhatsApp contact op met onze juristen. U krijgt dan gratis en vrijblijvend advies en uw mogelijkheden worden met u doorgenomen.

Wat zijn de gevolgen van verduistering?

Een veroordelend vonnis vanwege verduistering kan vergaande gevolgen hebben. Zo kunt u worden ontslagen wanneer u op uw werk iets heeft verduisterd, stopt uw uitkering wanneer u naar de gevangenis moet en moet u mogelijk een hoge boete betalen of een lange taakstraf uitdienen. Dit zijn de directe gevolgen van een veroordeling. Ook indirecte gevolgen zijn denkbaar. Zo krijgt u een strafblad, waardoor u moeilijker een baan kunt vinden. Veel werkgevers vragen tegenwoordig een verklaring omtrent gedrag (VOG). Indien u bent veroordeeld voor diefstal is het mogelijk dat u een dergelijke verklaring niet krijgt met alle gevolgen van dien. Een advocaat strafrecht kan u tijdens uw strafproces bijstaan om de negatieve gevolgen te beperken.

Fraude

Het begrip fraude komt niet voor in het Wetboek van Strafrecht. Fraude is een verzamelnaam voor delicten waar bedrog in voorkomt. Verduistering valt dus onder fraude. Enkele andere vormen van fraude zijn:

Neem contact op voor een verduistering advocaat

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Omnius heeft 43 strafrechtadvocaten, verdeeld over ruim 50 kantoren binnen het Omnius Advocatennetwerk. Wordt u verdacht van verduistering of heeft u een dagvaarding voor verduistering ontvangen? Neem dan direct contact op met de juristen van Omnius via 088 629 00 29 voor een gratis intakegesprek of via 06 44 70 67 12 voor een gratis intake via WhatsApp. We brengen u snel in contact met een ervaren verduistering advocaat in uw regio.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf zo 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.