Advocaat teruggave rijbewijs, wat moet u doen?

Wanneer een rijbewijs wordt ingevorderd, betekent dat dat de politie het rijbewijs in beslag neemt. U mag niet meer rijden, totdat het openbaar ministerie of de rechter aangeeft dat dit wel weer mag.

Zaak aanmelden

Als het gaat om een forse snelheidsovertreding, dan bent u het rijbewijs minstens 2 maanden kwijt. Bij het rijden onder invloed van alcohol minimaal 4 maanden.

Bel voor een gratis intake gesprek.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Ingevorderd rijbewijs snel terug?
Een advocaat vergroot de kans dat u uw rijbewijs sneller terug hebt en zorgt voor een hogere slagingskans daarop. Ook kan de advocaat zich inspannen voor een lagere straf bij de rechter.

Rijbewijs ingevorderd? -> onderneem actie in drie stappen:

1. Wacht niet en bel direct Omnius. Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Gratis intakegesprek. Bel direct of gebruik ons formulier

Onze juridische intakebalie is 7 dagen per week open. Wij inventariseren uw zaak gratis. Let op: u kunt alleen maar geholpen worden als u binnen 10 dagen na de invordering van het rijbewijs een verzoek tot teruggave in dient. Wacht dus niet tot de laatste dag en neem direct contact met ons op.

2. Een jurist of advocaat neemt uw zaak met spoed aan.
3. Bepaal met uw advocaat het actieplan en krijg zo snel als mogelijk uw rijbewijs terug.
 
Bent u benieuwd wat u allemaal kunt verwachten nadat u uw rijbewijs kwijt bent geraakt?

Lees hieronder wat u het beste kunt doen om het rijbewijs zo spoedig mogelijk weer terug te krijgen:

Hoe snel krijg ik mijn ingevorderde rijbewijs terug?

Bij een forse verkeersovertreding of verkeersmisdrijf kan uw rijbewijs per direct worden ingevorderd. Vanaf dat moment mag u geen meter meer rijden. Hebt u uw auto nodig voor werk? Of bent u mantelzorger of verantwoordelijk voor zorg van een ander en hebt u daarbij een auto nodig? Grote kans dat u uw rijbewijs sneller terug kunt krijgen.

Verzoek tot teruggave rijbewijs

De eerste stap is het indienen van een verzoek tot teruggave. Dit verzoek moet binnen 10 dagen na invordering worden ingediend bij het openbaar ministerie. De officier kan beslissen of u uw rijbewijs na deze 10 dagen terugkrijgt of niet. Het is daarom noodzakelijk het verzoek goed juridisch te onderbouwen. Laat u helpen bij het onderbouwen door een advocaat (van Omnius) zo bent u verzekerd van de beste hulp.

Klaagschrift indienen rijbewijs

Als de officier na uw verzoek tot teruggave oordeelt dat het rijbewijs langer ingevorderd moet blijven, kunt u een klaagschrift indienen. Hiermee beklaagt u zich over het oordeel van de officier. Het is vervolgens aan een rechter om te beoordelen of u uw rijbewijs terugkrijgt in afwachting tot de inhoudelijke behandeling van uw zaak. In die zaak wordt het verkeersdelict dat u zou zijn begaan inhoudelijk behandeld.

In alle gevallen is het van belang dat een advocaat uw verzoek tot teruggave of het klaagschrift juridisch onderbouwt. Het is goed mogelijk dat u uw rijbewijs binnen enkele weken terug hebt.

Elke zaak is anders, laat uw zaak onmiddellijk beoordelen door onze juristen als u te maken krijgt met een ingevorderd rijbewijs! Neem contact op met de juridische intakebalie via 088 – 629 00 29

Redenen invordering rijbewijs

De politie kan om verschillende redenen uw rijbewijs invorderen, namelijk:

Ingevorderd door snelheidsovertreding

Heeft de politie uw rijbewijs ingevorderd wegens snelheid? De politie kan uw rijbewijs invorderen wanneer u de maximaal toegestane snelheid overtreedt. Hierbij zijn verschillende grenswaarden vastgesteld.

Rijbewijs ingevorderd meer dan 50 kilometer te hard gereden

Als u buiten de bebouwde kom rijdt, bijvoorbeeld op de snelweg, mag de politie uw rijbewijs invorderen als u 50 km/u te hard rijdt.

Rijbewijs ingevorderd meer dan 30 kilometer te hard gereden

Voor wegen binnen de bebouwde kom, geldt een snelheidsoverschrijding van 30 km/u te hard. Als u op een snorfiets rijdt, dan geldt er ook een grenswaarde voor invordering van uw rijbewijs van 30 km/u te hard.

Reden rijbewijs ingevorderd Alcohol

Ingevorderd door rijden onder invloed

Bent u na een feestje achter het stuur gestapt? Een tweede reden voor invordering van uw rijbewijs is als de politie u pakt terwijl u rijdt onder invloed van verdovende middelen (alcohol en/of drugs) dit is ook wel bekend onder art. 8 van de wegenverkeerswet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bier, cocaïne, of lachgas. Ook hierbij gelden er weer verschillende grenswaarden. Voor alcohol geldt dat het rijbewijs kan worden ingevorderd bij een waarde van 570 UGL (of 1,3 promille) bij ervaren bestuurders.

Rijbewijs ingevorderd beginnend bestuurder

Voor beginnende bestuurders geldt er een waarde voor invordering van 350 UGL of 0,8 promille. Als u rijdt onder invloed van drugs, dan gelden er verschillende waarden, afhankelijk van de soort drugs. Bel naar een jurist van de intakebalie om hierover meer informatie te krijgen.

Rijbewijs ingevorderd door gevaarlijk rijgedrag

De politie kan ook besluiten uw rijbewijs in te vorderen als zij van mening zijn dat u een gevaar op de weg vormt. Bij constatering van bijvoorbeeld bumperkleven, rechts inhalen of spookrijden kan de politie u aan de kant zetten voor de overtreding van artikel 5 van de wegenverkeerswet. Gecombineerd met bijvoorbeeld snelheid kan dit een forse invorderingstermijn en andere hoge straffen opleveren.

Verzoek contact politie bestuurder

De politie kan uw rijbewijs invorderen voor te hard rijden, rijden onder invloed, en gevaarlijk rijgedrag. De politie kan hiertoe besluiten als ze u zien rijden. Ook kunt u een verzoek om contact ontvangen als uw voertuig is geflitst. Hierin moet u aangeven wie de bestuurder was.

De politie kan het rijbewijs dan achteraf invorderen. Het bewijs speelt hier een belangrijke rol of dit mogelijk is. Een advocaat is gespecialiseerd in het aanvechten van dit bewijs en vergroot de slagingskans dat u uw rijbewijs niet lang kwijt bent.

Gevolgen invordering rijbewijs

Afhankelijk van de ernst van de overtreding, kunt u als uw rijbewijs wordt ingevorderd, ook hierna nog verschillende gevolgen ondervinden.

Het invorderen van het rijbewijs heeft als doel dat u tijdelijk (enkele maanden) geen (motor)voertuig meer mag besturen. Uw rijbewijs wordt opgestuurd naar het openbaar ministerie en daar beoordeelt de officier van justitie wat er met uw rijbewijs moet gebeuren. Het invorderen van het rijbewijs is namelijk geen permanente sanctie.

In vrijwel alle gevallen dient u voor de rechter of officier te verschijnen. Zij beoordelen of u een straf krijgt en wat er met het rijbewijs gaat gebeuren. Het is mogelijk dat u een forse boete krijgt en daarbij eventueel nog een langere ontzegging van de rijbevoegdheid. Alles hangt van het feit dat u heeft begaan.

Waar kan een advocaat ingevorderd rijbewijs u mee helpen?

Een advocaat staat u bij als u te maken heeft met een ingevorderd rijbewijs. Een advocaat behartigt uw belangen en kan ervoor zorgen dat:

 1. U uw rijbewijs sneller terugkrijgt, ruim voordat uw zaak voor de rechter komt
 2. U een lagere straf krijgt voor uw overtreding of misdrijf
 3. Voorkoming van langdurige inhouding van uw rijbewijs

Wat kost een advocaat voor rijbewijszaken?

Bent u benieuwd wat een rijbewijszaak financieel voor u kan betekenen? Dat is geheel begrijpelijk. Heel vaak is het mogelijk om uw strafzaak te behandelen op basis van pro deo, ofwel een toevoeging. De staat kan dan een bijdrage leveren in de kosten. Hiervoor moet u onder een bepaalde inkomensgrens hebben gezeten in het peiljaar. Dit is twee jaar geleden (2022).

Overzicht mogelijkheden gesubsidieerde rechtsbijstand

 • Bent u alleenstaand? Dan moet u minder hebben verdiend dan € 31.100,- bruto op jaarbasis
 • Bent u samenwonend of gehuwd? Dan moeten u en uw partner gezamenlijk minder hebben verdiend dan € 44.000,- bruto op jaarbasis.
 • Vormt u een eenoudergezin? Dan moet u minder hebben verdiend dan € 44.000,-

Ook zijn er bepaalde eisen voor vermogen. Per persoon mag dit in 2020 niet meer zijn dan € 31.747,-

Er zijn situaties waarbij het ongeacht inkomen en vermogen niet mogelijk is om een toevoeging te krijgen. Denk hierbij aan een uitnodiging voor verhoor zonder daaraan voorafgaande aanhouding, een strafbeschikking van minder dan 500 euro, of een strafzitting voor de kantonrechter (voor een licht strafbaar feit).Het is echter zeker relevant uzelf te laten bijstaan door een advocaat, omdat alles wat u zegt tegen u gebruikt kan worden en omdat u een strafblad kan krijgen.

Advies bij invordering rijbewijs

Eigenlijk is er maar één advies als uw rijbewijs is ingevorderd: schakel direct een advocaat in. Omnius is 7 dagen per week bereikbaar voor eerste juridische hulp bij ingevorderde rijbewijzen.
Bel ons op: 088 – 629 00 29 of verstuur uw vraag via onze website.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 164 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 329 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 329 advocaten en meer dan 164 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.