Verdacht van het vervalsen van geschrifte? Omnius helpt u.

Bent u aangehouden, verdachte of heeft u een dagvaarding gehad in verband met valsheid in geschrifte? Laat u dan altijd goed voorlichten. Maak gebruik van ons gratis intake gesprek met de juristen van de juridische intakebalie. U staat er niet alleen voor.

Zaak aanmelden

Voorkom verdere problemen en zorg dat u goed voorbereid bent. Onze ervaren strafrecht advocaten behoren tot de top van Nederland. Zij weten hoe ze u moeten verdedigen.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Wordt u verdacht van valsheid in geschrifte? Schakel de juristen van Omnius in

Schakel bij verdenking van valsheid in geschrifte zo snel mogelijk de hulp in van het Omnius Advocatennetwerk. We helpen u graag met gratis juridisch advies. Ook is het mogelijk om in contact te komen met een ervaren strafrechtadvocaat. Deze staat u bij tijdens een verhoor of in de rechtszaal.

 • Gratis intakegesprek met een jurist
 • Ook in het weekend bereikbaar voor juridisch advies
 • Kies een advocaat in uw regio

Wordt u verdacht van valsheid in geschrifte? Of u het delict daadwerkelijk heeft gepleegd of niet, u kunt altijd terecht bij Omnius. We zijn telefonisch direct bereikbaar.

Bereikbaarheid intakebalie

Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 16.00 uur

Wat is valsheid in geschrifte?

Valsheid in geschrifte is het opzettelijk vervalsen van schriftelijke of digitale documenten om het als echt en onvervalst te gebruiken. Het document kan valselijk opgesteld zijn of vervalst zijn na het maken. Het geschrift moet een bewijsbestemming hebben: het toont bewijs tot enig feit. Een paspoort toont bijvoorbeeld bewijs over je identiteit en een diploma toont bewijs dat je je opleiding met succes hebt behaald.

Valsheid in geschrifte is strafbaar gesteld. Toch komt dit strafbare feit vaak voor in de zakelijke wereld. Valsheid in geschrifte is een ernstig delict en kan een zware straf tot gevolg hebben. Met een advocaat van Omnius kunt u de schade voor u of uw onderneming beperken wanneer u wordt verdacht van het vervalsen van geschriften.

Straf valsheid in geschrifte

Valsheid in geschrifte is strafbaar en wordt gesanctioneerd met maximaal zes jaar gevangenisstraf. Ondernemingen krijgen geen gevangenisstraf, maar een geldboete. Deze kan oplopen tot € 82.000,-.

Artikel 225 Wetboek van Strafrecht

In artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht is valsheid in geschrifte als volgt vastgelegd:

 1. Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.
 2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van het valse of vervalste geschrift als ware het echt en onvervalst dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert of voorhanden heeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik.
 3. Indien een feit, omschreven in het eerste of tweede lid, wordt gepleegd met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken, wordt de op het feit gestelde gevangenisstraf met een derde verhoogd.

Eenvoudig gezegd komt bovenstaande op het volgende neer:

 • Het eerste lid in artikel 225 beschrijft de hierboven genoemde definitie van valsheid in geschrifte en stelt dat de straf een maximumgevangenisstraf van 6 jaar of een boete van maximaal € 82.000,- is.
 • In lid 2 is te lezen dat iemand die een vals of vervalst document gebruikt, dezelfde straf krijgt als de vervalser wanneer hij weet, óf sterke vermoedens heeft, dat een document vals of vervalst is.
 • Lid 3 vermeldt dat de maximumgevangenisstraf 8 jaar is voor personen die het strafbare feit in lid 1 of 2 plegen met een terroristisch doel.

Voorbeelden

Valsheid in geschrifte kan bijvoorbeeld betrekking hebben op vele situaties. De kern van het delict is dat er bijvoorbeeld een document wordt vervalst. Dit vervalste document moet vervolgens worden gebruikt als echt. Degene die het vervalste document bedrieglijk gebruikt is strafbaar. Vaak voorkomende voorbeelden van valsheid in geschrifte zijn:

 • Antedateren van bijv. facturen of overeenkomst tot aandelenoverdracht
 • Aanpassen prijs, hoeveelheid of naam op factuur
 • Opmaken factuur voor niet geleverde dienst of niet geleverd product
 • Vervalsen van paspoorten

Welke bijkomende straffen bestaan er?

Naast een geldboete of gevangenisstraf is het mogelijk dat de rechter u of uw onderneming een ontnemingsmaatregel oplegt, wanneer u door het gebruik van de valse documenten voordeel heeft verkregen. Hierbij kunt u denken aan de betaling van een valse factuur. Het factuurbedrag zult u dan terug moeten betalen aan justitie.

Naast de sancties loopt uw onderneming reputatieschade op. Bij grote strafzaken waardoor uw onderneming in het nieuws komt (naming and shaming) is niet gewenst. Hierdoor kunt u schade lijden. Een advocaat kan de reputatie van uw onderneming beschermen door snel in actie te komen tegen een beschuldiging vanwege valsheid in geschrifte. Wanneer u contact opneemt met een advocaat in een vroeg stadium beperkt u mogelijk de schade aan u en uw onderneming.

Verzwarende omstandigheden

Valsheid in geschrifte kent ook een aantal verzwarende omstandigheden. Zoals vermeld in artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht krijgt iemand die schuldig is aan valsheid in geschrifte met een terroristisch oogmerk een maximumstraf die een derde hoger is dan bij ‘normale’ valsheid in geschrifte. In artikel 226 van dit wetboek worden nog enkele verzwarende omstandigheden genoemd waarbij de maximumgevangenisstraf 7 jaar is.

Artikel 226 Wetboek van Strafrecht

In artikel 226 Sr. staat:

 1. De schuldige aan valsheid in geschrift wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zeven jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien zij gepleegd is:
  1. 1.1 in authentieke akten;
  2. 1.2 in schuldbrieven of certificaten van schuld van enige staat, enige provincie, gemeente of openbare instelling;
  3. 1.3 in aandelen of schuldbrieven of certificaten van aandeel of schuld van enige vereniging, stichting of vennootschap;
  4. 1.4 in talons, dividend- of rentebewijzen behorende tot een der onder de beide voorgaande nummers omschreven stukken, of in de bewijzen in plaats van deze stukken uitgegeven;
  5. 1.5 in krediet- of handelspapier.
 2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van enig in het eerste lid vermeld vals of vervalst geschrift als ware het echt en onvervalst, dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert, voorhanden heeft, ontvangt, zich verschaft, vervoert, verkoopt of overdraagt, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik.

Verjaringstermijn valsheid in geschrifte

Misdrijven kunnen verjaren wanneer er een bepaalde periode tijd tussen zit. Hoelang het duurt voordat een misdrijf verjaart, is afhankelijk van de ernst van het misdrijf. De meeste misdrijven hebben een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Alleen op enkele ernstige misdrijven, zoals moord en verkrachting zit geen verjaringstermijn.

Valsheid in geschrifte is een misdrijf met een gevangenisstraf van 3 tot 8 jaren en heeft daarom een verjaringstermijn van 12 jaar.

Fraude

Fraude is een begrip dat niet voorkomt in het Wetboek van Strafrecht. Ook fraude is een verzamelnaam voor delicten waar bedrog in voorkomt. Valsheid in geschrifte is dus een vorm van fraude. Andere veelvoorkomende soorten zijn:

 

Contact opnemen met Omnius

We hebben een ontzettend groot advocatennetwerk: inmiddels zijn er zo’n 260 advocaten aangesloten bij Omnius. Deze advocaten zijn verdeeld over ruim 50 kantoren in heel Nederland. Zij helpen u graag verder wanneer u wordt verdacht van valsheid in geschrifte, of u daadwerkelijk documenten heeft vervalst of niet. Neem zo spoedig mogelijk contact op met Omnius wanneer u wordt verdacht van valsheid in geschrifte of een dagvaarding heeft ontvangen. We zijn telefonisch bereikbaar via 088 – 629 00 29. We geven u juridisch advies en wanneer de situatie hier om vraagt brengen wij u snel in contact met een ervaren strafrechtadvocaat in uw regio.

U kunt hieronder ook direct een advocaat uitkiezen.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 164 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.2

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 1 GB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 330 advocaten en meer dan 164 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.