Kunnen we je helpen met zoeken
Ben je aangehouden met als reden dat je verdacht wordt van verduistering? Het is mogelijk om voor verduistering een gevangenisstraf te krijgen van maximaal 3 jaar. Het is dus belangrijk dat dit proces direct goed wordt aangepakt.
Bij Omnius werken wij met een gratis intakegesprek. Tijdens dit gratis intakegesprek kun je jouw situatie voorleggen vervolgens neemt een jurist van de juridische intakebalie dit met je door.
Kunnen we je helpen met zoeken
Bij verdenking van verduistering of na het ontvangen van een dagvaarding voor verduistering schakel he de juridische hulp van Omnius in. Onze intakejuristen helpen je verder met juridisch advies en brengen je eventueel in contact met een ervaren strafrechtspecialist. Een specialist kan je bijstaan tijdens een verhoor of in de rechtszaal.
Verduistering is een misdrijf en houdt in dat een verdachte zich opzettelijk wederrechtelijk een bepaald goed dat aan een ander toebehoort, maar wel wettelijk (tijdelijk) in eigen beheer is, toe-eigent. Kortom, iemand verduistert als deze persoon een goed van een ander beheert (het is bijvoorbeeld gehuurd of geleend), het niet meer teruggeeft en het onrechtmatig toe-eigent. Verduistering binnen het huwelijk is niet mogelijk.
In artikel 321 in het Wetboek van Strafrecht staat:
‘Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toe-eigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.’
Dit houdt in dat iemand die verduistert een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van maximaal € 82.000,- krijgt.
Enkele voorbeelden van verduistering zijn:
Verduistering en diefstal lijken op elkaar. Deze twee misdrijven zijn echter verschillend. Bij diefstal gaat het om de wederrechtelijke toe-eigening van een bepaald goed. Dit goed is niet in bezit van de dief. De dief steelt dus iets van een ander om het in bezit te krijgen. Bij verduistering is het goed reeds rechtmatig (dat wil zeggen: in overeenstemming met de wet) in bezit is van de verduisteraar. Het gaat dan om een tijdelijk beheer, zoals het huren van een auto of het beheren van de financiën binnen een vereniging. Het goed wordt echter niet teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Met andere woorden: het goed wordt achtergehouden.
Op verduistering staat een celstraf van drie jaren of geldboete van de vijfde categorie (max. € 82.000,-). De hoogte van de uiteindelijke straf hangt af van het gepleegde feit en of verzwarende omstandigheden van toepassing zijn. Naast of in plaats van een celstraf is het mogelijk dat je een taakstraf (werkstraf of leerstraf) of geldboete krijgt opgelegd.
Niet alleen kun je een straf krijgen, maar ook een maatregel. Een maatregel is bijvoorbeeld dat je een schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer en het verduisterde goed moet teruggeven of vergoeden. Ook de oplegging van tbs of plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is mogelijk.
Net als bij diefstal heeft de wetgever reden de mogelijkheid om bij bepaalde verzwarende omstandigheden zwaarder te straffen. Bij de verduistering worden de volgende omstandigheden als verzwarend gezien, waarbij de strafmaat ook hoger is:
Recidive betekent een herhaling van een strafbaar feit. Een recidivist is dan ook iemand die herhaaldelijk een strafbaar feit begaat. Recidive heeft ook invloed op de straf bij verduistering. Dit kan op twee manieren.
Ten eerste kan een persoon meerdere malen iets verduisteren. Wordt dit delict gezien als één voortgezette handeling, dan blijft de maximumstraf hetzelfde. De rechter zal in zijn vonnis wel rekening houden met het feit dat het delict meerdere malen is gepleegd. De rechter zal dus een hogere maximumstraf geven dan wanneer het misdrijf eenmaal zou zijn gepleegd. Wanneer de herhaling van het misdrijf wordt beschouwd als meerdere afzonderlijke handelingen, dan verhoogt de rechter de maximumstraf met 1/3.
Ten tweede legt de rechter een zwaardere straf op wanneer iemand reeds veroordeeld is voor verduistering. Waar een first offender (persoon die voor de eerste maal met justitie in aanraking komt) bijvoorbeeld een geldboete of taakstraf zou krijgen, krijgt een recidivist een gevangenisstraf. De rechter verhoogt de maximumstraf met 1/3 wanneer iemand binnen 5 jaar herhaaldelijk heeft verduisterd.
Naast de daadwerkelijke verduistering, is een poging tot verduistering ook strafbaar. Wanneer een poging tot verduistering is mislukt, ben je toch strafbaar. Belangrijk is dat het mislukken van de poging geen vrijwillig besluit is geweest. De poging is pas strafbaar wanneer je bent begonnen aan de uitvoering en wanneer je onvrijwillig, door een externe partij bijvoorbeeld, de poging heeft beëindigd. Je krijgt dan een maximale straf die 2/3 is van de maximumstraf die op de voltooide verduistering staat.
Een TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) is een speciale OM-zitting waarbij een officier van justitie je een strafvoorstel in de vorm van een geldboete (transactie) aanbiedt om strafvervolging te voorkomen. Indien je dit voorstel accepteert en de geldboete betaalt, hoef je niet naar de rechter. Jouw zaak is dan afgerond en je krijgt een aantekening op je strafblad.
Heb je een uitnodiging ontvangen voor een TOM-zitting? Neem meteen contact op met onze intakejuristen. Ze geven je gratis en vrijblijvend advies en bespreken jouw mogelijkheden.
Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. De zaak wordt dan door een officier van justitie afgehandeld in plaats van door een rechter. Tijdens een OM-zitting word je een strafbeschikking aangeboden. Dit is meestal een geldboete of taakstraf van ten hoogste 180 uren. Ook kan de officier van justitie je een onttrekking aan het verkeer, een verplichting tot het betalen van een schadevergoeding ten behoeve van het slachtoffer en een rij-ontzegging van maximaal 6 maanden opleggen. Een strafbeschikking bestaat nooit uit een gevangenisstraf.
Heb je een uitnodiging ontvangen voor een OM-zitting? Neem dan direct telefonisch contact op met onze intakejuristen. Je krijgt dan gratis en vrijblijvend advies en jouw mogelijkheden worden met je doorgenomen.
Een veroordelend vonnis vanwege verduistering kan vergaande gevolgen hebben. Zo kun je worden ontslagen wanneer je op je werk iets hebt verduisterd, stopt je uitkering wanneer je naar de gevangenis moet en moet je mogelijk een hoge boete betalen of een lange taakstraf uitdienen. Dit zijn de directe gevolgen van een veroordeling. Ook indirecte gevolgen zijn denkbaar. Zo krijg je een strafblad, waardoor je moeilijker een baan kunt vinden. Veel werkgevers vragen tegenwoordig een verklaring omtrent gedrag (VOG). Indien je bent veroordeeld voor diefstal is het mogelijk dat je een dergelijke verklaring niet krijgt met alle gevolgen van dien. Een specialist strafrecht kan je tijdens jouw strafproces bijstaan om de negatieve gevolgen te beperken.
Het begrip fraude komt niet voor in het Wetboek van Strafrecht. Fraude is een verzamelnaam voor delicten waar bedrog in voorkomt. Verduistering valt dus onder fraude. Enkele andere vormen van fraude zijn:
Omnius is het grootste platform in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Word je verdacht van verduistering of heb je een dagvaarding voor verduistering ontvangen? Neem dan direct contact op met de intakejuristen van Omnius via 088 – 629 00 29 voor een gratis intakegesprek. We brengen je snel in contact met een ervaren verduistering advocaat in jouw regio.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Zeer snel.reaktie, eerst dame van platform, na intake daar zeer snel een advocaat aan de lijn
Tutti bene
Snel en praktisch, heb me net aangemeld en voel me nu al beschut.