• Check
    Altijd een gratis intake
  • Check
    Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
  • Check
    Landelijk platform met 367 partners

Rijbewijs ingevorderd vanwege alcohol

Wanneer jouw rijbewijs wordt ingevorderd wegens alcohol, neemt de politie het rijbewijs in beslag. Het gevolg hiervan is dat je niet meer mag rijden. Je mag pas weer rijden als het openbaar ministerie of de rechter aangeeft dat dit wel weer mag en je jouw rijbewijs hebt ontvangen.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Gevolgen ingevorderd rijbewijs wegens alcohol

Het innemen van een rijbewijs kan grote gevolgen voor je hebben. Als je jouw werk niet kan doen zonder jouw rijbewijs, kan je zelfs ontslagen worden! De rijontzegging duurt minimaal een aantal maanden en kan zelfs oplopen tot enkele jaren.

Als jouw rijbewijs is ingevorderd vanwege rijden onder invloed van alcohol, ben jij jouw rijbewijs minimaal 6 maanden kwijt. Dit betekent echter niet dat je jouw rijbewijs definitief kwijt bent voor een langere periode.

Je kan stappen zetten om jouw rijbewijs eerder terug te krijgen. Wij geven je daarom de relevante informatie met betrekking tot het proces rondom het invorderen van het rijbewijs vanwege alcohol en het terugkrijgen van het rijbewijs.

Wanneer wordt een rijbewijs ingevorderd vanwege alcohol?

Ingevorderd rijbewijs omdat je onder invloed in de auto bent gestapt? Kom direct te weten wat wij voor je kunnen betekenen in een intake gesprek. Bel of vul het webformulier vandaag nog in!
Als je achter het stuur bent gestapt onder invloed van alcohol, kan jouw rijbewijs worden ingevorderd wegens het rijden onder invloed. In art. 8 van de Wegenverkeerswet is bepaald wanneer je niet mag rijden onder invloed van verdovende middelen als bier, cocaïne, of lachgas. Bij het gebruik van alcohol kan een rijbewijs worden ingevorderd bij een waarde van 570 UGL (of 1,3 promille). Dit zijn de waardes die gelden voor ervaren bestuurders.

Rijbewijs ingevorderd bij een beginnend bestuurder

Rijbewijs ingevorderd alcohol als beginnend bestuurder. Voor beginnende bestuurders gelden er strengere regels over het rijden wanneer je alcohol heeft gedronken en ben je dus ook al sneller in overtreding. Hierbij geldt er een limiet voor invordering van 350 UGL of 0,8 promille. Om vast te stellen of het gaat om een beginnend bestuurder, wordt er gekeken naar het eerste rijbewijs dat je hebt gehaald. Is het autorijbewijs jouw eerste rijbewijs, dan behoor jij vijf jaar lang tot de groep beginnend bestuurders.

Wat gebeurt er als mijn rijbewijs wordt ingevorderd door alcohol

De politie is bevoegd om jouw rijbewijs in te vorderen als je de veiligheid in het verkeer in gevaar brengt, bijvoorbeeld omdat je onder invloed van alcohol in de auto bent gestapt. Je bent dan namelijk in overtreding. De meting gaat door middel van een ademanalyse. Als er een promille van 570 ugl (1,3 promille) of hoger wordt gemeten, dan wordt het rijbewijs ingenomen door de politie. Bij een beginnend bestuurder ligt deze grens lager, het rijbewijs wordt ingenomen vanaf een promille van 350 ugl (0,8 promille).
Heb je een hoger promille geblazen dan toegestaan? De advocaten van Omnius staan voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op om er achter te komen wat wij voor jou kunnen betekenen.
De politie kan jouw rijbewijs alleen innemen als je een motorvoertuig bestuurde toen er een meting werd afgenomen.

Beoordeling Officier van Justitie

Als jouw rijbewijs is ingevorderd door rijden onder invloed, dan stuurt de politie jouw rijbewijs met een proces verbaal op naar de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). Vervolgens beoordeelt de Officier van Justitie (OvJ) jouw zaak of jouw rijbewijs wordt ingehouden of dat je hem terugkrijgt, dit zal binnen 10 werkdagen gebeuren nadat de politie het rijbewijs heeft ingevorderd.

De Officier van Justitie beoordeelt of je het rijbewijs terugkrijgt of dat jouw rijbewijs voor een langere periode wordt ingevorderd . Daarbij kijkt de OvJ naar diverse omstandigheden, waaronder het alcoholgehalte in jouw bloed, eventuele eerdere overtredingen met alcohol en andere relevante feiten en omstandigheden waardoor het rijbewijs eerder is ingevorderd.

Als de politie of OvJ reden heeft om jouw rijvaardigheid in twijfel te trekken, dan kan er naast het strafrechtelijke traject ook besloten worden om jouw rijbewijs door te sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit voor veel mensen een straf, maar het is een maatregel naast de inhouding en een eventuele straf. Het kan heel goed zo zijn, dat jouw rijgedrag dermate gevaarlijk was dat je ook een medische keuring moet ondergaan. In dat soort gevallen wordt het rijbewijs langer ingehouden door het CBR.

Dit kan je doen als jouw rijbewijs is ingevorderd vanwege alcohol!

Om het rijbewijs terug te krijgen, heb je de mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Hiervoor hoeft je niet te wachten tot de Officier van Justitie een beslissing heeft genomen over de invordering van jouw rijbewijs. Is het nog niet helemaal duidelijk wat je in deze situatie moet doen? Een advocaat van Omnius zal je tijdens dit proces bij staan. Zo weet je zeker dat het proces goed verloopt.

Door het indienen van dit klaagschrift vergroot je de kans om jouw rijbewijs snel terug te krijgen enorm. En als jij jouw rijbewijs snel terugkrijgt, zorgt dit ervoor dat je maar beperkt te maken hebt met de gevolgen van een ingevorderd rijbewijs.

De gevolgen van het invorderen van jouw rijbewijs kunnen namelijk groot zijn! Zo kan je jouw werk mogelijk niet meer uitoefenen en kan je ontslagen worden. De gevolgen van een ingevorderd rijbewijs zijn dan ontzettend ingrijpend voor jouw dagelijks leven. Het is daarom verstandig om samen met een strafrecht advocaat de juiste strategie te kiezen.

Juiste strategie klaagschrift
Wij raden je aan om het klaagschrift in te laten dienen door een gespecialiseerde advocaat. Een advocaat helpt met het klaagschrift in te dienen. Hiermee vergroot je jouw kansen op het eerder terugkrijgen van je rijbewijs. Dan kan je weer gaan en staan waar je wilt, in plaats van dat je afhankelijk bent van anderen of het openbaar vervoer.

De strafrecht advocaat stelt het klaagschrift voor je op en kiest hierbij de meest passende strategie. Het klaagschrift wordt op jouw situatie en omstandigheden aangepast, om de kans op een eerdere teruggave van je rijbewijs zo groot mogelijk te maken. Daarnaast begeleidt de advocaat je tijdens de procedure voor het terugkrijgen van jouw ingevorderde rijbewijs alcohol.

Klaagschrift laten indienen bij de rechtbank
In het klaagschrift wordt verzoekt aan de rechter om jouw rijbewijs terug te geven. Ze zijn verplicht om het door je ingediende klaagschrift binnen 14 dagen te behandelen.

Daarnaast kan je ook een verzoek laten indienen bij de Officier van Justitie tot teruggave van jouw rijbewijs. Er gelden voor de OvJ geen termijnen om op het verzoek te reageren. Het is aan de rechtbank om te beslissen of je jouw rijbewijs minder lang kwijt bent.

Zo verloopt het strafrechtelijk proces bij de invordering van jouw rijbewijs vanwege alcohol.

Verzoek om teruggave rijbewijs indienen
Als je jouw rijbewijs dringend nodig heeft, kan je de officier zo snel mogelijk, en binnen 10 werkdagen, een brief sturen waarin je hem verzoekt om jouw teruggave van je rijbewijs. Ook kunt de beslissing van de officier afwachten, deze volgt binnen 10 werkdagen nadat je rijbewijs is ingevorderd.

Klaagschrift naar de rechtbank sturen
Als er besloten is om jouw rijbewijs niet terug te geven, dan kan je een klaagschrift indienen. In deze brief vraag je jouw rijbewijs terug en geeft je aan wat de redenen zijn waarom je vindt dat je jouw rijbewijs terug moet krijgen.

Zitting
Na de invordering van jouw rijbewijs volgt er een rechtszaak of een OM-zitting. Als je een klaagschrift hebt ingediend, dan volgt er een rechtszaak met een zitting. Hiervoor ontvang je een oproep. Het bijwonen van deze zitting is niet verplicht, maar het is wel verstandig. Je kan jouw verhaal en de redenen waarom je jouw rijbewijs snel terug wilt krijgen mondeling toelichten bij de rechter.  Zo voorkomt je dat je onnodig hoge straf krijgt naast de inhouding van jouw rijbewijs.

De rechter beslist over de teruggave van jouw rijbewijs en doet dit vaak al tijdens de zitting. Als de rechter instemt met de teruggave van het rijbewijs, mag je toch pas weer jouw auto gebruiken als de officier het rijbewijs heeft teruggestuurd naar jou.

Rijontzegging
De rechter kan ook bepalen dat je voor een bepaalde termijn een rijontzegging krijgt. De rijontzegging zal ingaan op de dag dat jouw rijbewijs is ingenomen vanwege alcohol. De rijontzegging kan apart worden opgelegd of worden opgelegd naast een geldboete, werkstraf of gevangenisstraf worden opgelegd.

Hoe snel krijg ik mijn ingevorderde rijbewijs terug?

Hoe snel je jouw ingevorderde rijbewijs terugkrijgt hangt van de situatie af! Nadat de politie jouw rijbewijs heeft ingevorderd, wordt deze naar de Officier van Justitie gestuurd. Hij beslist binnen 10 dagen over wat er gaat gebeuren met jouw rijbewijs, dit betekent dat hij kan beslissen dat je jouw rijbewijs terugkrijgt. Als de officier niet binnen 10 dagen een beslissing neemt, krijgt je jouw rijbewijs direct terug!

Wanneer mag de politie mijn rijbewijs invorderen vanwege alcohol?

De politie mag jouw rijbewijs invorderen vanwege alcohol:

  • Als je een ervaren bestuurder bent en je hebt een alcoholgehalte in jouw adem van meer dan 570 microgram.
  • Als je een beginnend bestuurder bent(minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs), dat hangt af van het aantal jaar dat jij jouw rijbewijs hebt, en je hebt een alcoholgehalte in jouw adem van meer dan 350 UGL.

Jouw rijbewijs mag ingevorderd worden door de politie als je weigert om mee te werken aan een alcoholonderzoek.

De politie heeft mijn rijbewijs ingevorderd, mag ik dan wel rijden?

Het besturen van een motorvoertuig als jouw rijbewijs is ingevorderd is strafbaar. Als je wordt betrapt op het rijden zonder rijbewijs, dan kan je een hoge boete of gevangenisstraf krijgen. Ook als de rechter heeft bepaald dat je jouw rijbewijs terugkrijgt, moet je wachten met rijden totdat je het rijbewijs heeft ontvangen.

Vrijblijvend gratis intake

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.

Maandag:
08:00-18:00 uur
Dinsdag:
08:00-18:00 uur
Woensdag:
08:00-18:00 uur
Donderdag:
08:00-18:00 uur
Vrijdag:
08:00-18:00 uur
Zaterdag:
09:00-17:00 uur
Zondag:
12:00-16:00 uur
Feestdagen:
gesloten
Gratis intakegesprek. Stel uw vraag
Wat andere klanten zeggen over Omnius
Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
04-11-2024
9
Snel geholpen

Binnen een uur al contact met een Advocaat.

Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
01-11-2024
10
Super goed

Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt

Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
31-10-2024
9
Beste kantoor

Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp

Waarom kiezen voor Omnius?

Om je te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst leg je de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op je vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

Meer over ons
  • 7 dagen per week bereikbaar
    7 dagen per week bereikbaar
    Ook 's avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk
    Omnius Keurmerk
    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie
    Juridische hulp in elke situatie
    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat of jurist
  • Overal in Nederland
    Overal in Nederland
    Het grootste juridische netwerk van Nederland met meer dan 300 advocaten en juristen.
  • Als beste beoordeeld
    Als beste beoordeeld
    Op basis van ruim 4525 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
Onze partners
Onze
partners
ARAG
TVM
SRM
ANKER