Valsheid in geschrifte

Het moedwillig schriftelijke bescheiden (documenten) aanpassen/vervalsen en voor echt gebruiken is strafbaar gesteld. Toch komt dit strafbare feit vaak voor in de zakelijke wereld. Valsheid in geschrifte is een ernstig delict dat een zware straf tot gevolg kan hebben. Een advocaat is er voor u om de schade voor u of uw onderneming te beperken. De advocaten staan tevens slachtoffers van valsheid in geschrifte bij om alle schade te verhalen op de daders.

Voorbeelden van valsheid in geschrifte?

Valsheid in geschrifte kan betrekking hebben op vele situaties. De kern van het delict is dat er een document wordt vervalst. Dit vervalste document moet vervolgens worden gebruikt als zijnde echt. Degene die het vervalste document bedrieglijk gebruikt is strafbaar. Vaak voorkomende voorbeelden zijn:

 • Antedateren van bijv. facturen of overeenkomst tot aandelenoverdracht
 • Aanpassen prijs, hoeveelheid of naam op factuur
 • Opmaken factuur voor niet geleverde dienst/product
 • Vervalsen van paspoorten

Deze handelingen zijn strafbaar en kunnen worden gesanctioneerd met maximaal zeven jaar gevangenisstraf. Ondernemingen krijgen geen gevangenisstraf, maar een geldboete. Deze kan oplopen tot € 78.000.

Welke bijkomende sancties bestaan er?

Naast een geldboete of gevangenisstraf, is het mogelijk dat de rechter u of uw onderneming een ontnemingsmaatregel oplegt, wanneer u door het gebruik van de valse documenten voordeel heeft verkregen. Hierbij kunt u denken aan de betaling van een valse factuur. Het factuurbedrag zult u dan terug moeten betalen aan justitie.

Naast de sancties loopt uw onderneming reputatieschade op. Bij grote strafzaken is het mogelijk dat uw onderneming in het nieuws komt (naming and shaming). Hierdoor kunt u schade leiden. Een advocaat kan de reputatie van uw onderneming beschermen door snel in actie te komen tegen een beschuldiging vanwege valsheid in geschrifte. Contact met een advocaat in een vroeg stadium beperkt mogelijk de schade aan u en uw onderneming.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 16.00 uur

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1784 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.