Wat kost een advocaat?

De kosten van een advocaat zijn afhankelijk van uw hulpvraag. Bepaalde juridische vraagstukken lenen zich voor standaardisering en kunnen altijd voor een vaste prijs worden aangeboden. Andere zaken hebben een ‘uniek’ karakter en vereisen maatwerk, waardoor prijzen zullen verschillen. Wel zijn advocaten vaak goed in staat om van te voren tijd en kosten in te schatten, om zo tot een vaste prijsafspraak te komen voor een deel of voor de gehele zaak. In complexe zaken is een uurtarief vaak wel de beste optie, soms aangevuld met een succesfee.

Uurtarief

Met de advocaat maakt u afspraken over het tarief, vaak is gaat het dan over een uurtarief. De hoogte hangt af van de omstandigheden, omvang van de zaak en ervaring van de advocaat. De advocaten van Omnius kennen drie verschillende uurtarieven (gebaseerd op de ervaring en specialisatie van de advocaten):

Uurtarieven Omnius advocaten

Deelnemende advocaten bij Omnius werken met 4 vaste uurtarieven. Afhankelijk van de ervaring en specialisaties van de advocaat.

€ 120, 00


Junior advocaat

€ 170, 00


Medior advocaat

€ 220, 00


Senior advocaat

€ 280, 00


Specialist

Afhankelijk van de inhoud van de zaak en de persoonlijke wensen van de cliënt, wordt bekeken welke juridische dienstverlener qua kennis en ervaring het beste past en welk uurtarief geldt. Neem contact op met de intakebalie om te weten welk type advocaat het beste past bij uw situatie.

Vaste prijs

In sommige gevallen kan er een vaste prijs worden afgesproken. Dat betekent dat u samen met de advocaat van te voren een bedrag afspreekt voor de behandeling van de zaak. Het gaat in deze situaties vaak om wat ‘eenvoudigere’ zaken. Denk bijvoorbeeld aan een alimentatieberekening of het geven van advies. Het is niet altijd mogelijk om een vaste prijs af te spreken, van te voren is het soms lastig te voorspellen welke kant een zaak op gaat, wat de tegenpartij gaat doen en welke stappen er moeten worden gezet.

No cure, no pay

Bij no cure no pay betaal je alleen bij een succesvol resultaat. Maar de angst bestaat dat advocaten met zo’n werkwijze hun onafhankelijkheid verliezen en alleen nog maar kansrijke zaken aannemen. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten daarom te werken op basis van no cure no pay. Een dergelijke afspraak zal geen enkele advocaat dus accepteren. Juristen daarentegen zijn niet ingeschreven als advocaat en mogen wel op deze manier werken.

Sinds januari 2014 is er wel een uitzondering op het verbod op no cure no pay. Advocaten mogen in letselschade- en overlijdensschadezaken met hun cliënt een ‘resultaatgerelateerde beloningsafspraak’ maken. Dit is een experiment, de proefperiode loopt tot 1 januari 2019.

No cure less fee

Ook mag een advocaat zijn uurtarief koppelen aan het resultaat. Bij succes krijgt de advocaat een hoger uurtarief, dan wanneer de doelstellingen niet (volledig) worden bereikt. Deze werkwijze heet no cure less fee. Een andere variant is de succesfee: de advocaat krijgt een extra bedrag bij een goede afloop.

Rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering, dan worden de advocaatkosten vaak vergoed. Is dit het geval, dan is het belangrijk om aan het begin van het eerste gesprek met de advocaat te vertellen dat u een rechtsbijstandverzekering heeft.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Soms kunt u een advocaat inschakelen op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand, oftewel pro deo. De overheid zal dan een groot deel van de kosten betalen. Niet iedereen komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking. Het hangt af van uw zaak, inkomen en vermogen. Daarnaast accepteren niet alle advocaten pro deo zaken.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 16.00 uur

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1532 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.