Aandeelhoudersovereenkomst

Aandeelhouders leggen de afspraken vast in de aandeelhoudersovereenkomst. Op deze manier is voor iedereen duidelijk wat de regels zijn en zo kunnen aandeelhouders conflicten en onduidelijkheden vermijden. Onduidelijke afspraken leveren vaak pas op een later moment problemen op. Daarom adviseren wij om de afspraken goed vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst. Heeft u vragen over het opstellen van deze overeenkomst? Neem direct contact op met de Omnius intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst

In de aandeelhoudersovereenkomst leggen de aandeelhouders van een vennootschap afspraken de vast. Op deze manier zijn de regels duidelijk, kan er een duidelijk beleid gevoerd worden en conflicten kunnen zoveel mogelijk worden vermeden.

U mag de inhoud van de aandeelhoudersovereenkomst zelf bepalen. De afspraken mogen echter niet in strijd zijn met de wet.

Voor het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst hoeft u niet naar de notaris te gaan. U kunt dit zelf doen, gebruik daarvoor ons model. Heeft u vragen over de afspraken die u wilt vastleggen? Neem direct contact op met de Omnius intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Verschil tussen de aandeelhoudersovereenkomst en de statuten

De aandeelhouders leggen afspraken vast in de aandeelhoudersovereenkomst, deze overeenkomst wordt opgesteld naast de statuten. U kunt in de overeenkomst afspraken vastleggen die afwijken van de statuten.

Een voordeel van de aandeelhoudersovereenkomst is dat deze niet openbaar is: de inhoud ervan hoeft niet gedeeld te worden met derden. Dat is anders dan bij de statuten, want die zijn op te vragen bij de Kamer van Koophandel. De afspraken van de aandeelhoudersovereenkomst gaan voor op de statuten.

Wat staat er in een aandeelhoudersovereenkomst

In de aandeelhoudersovereenkomst kunt u afspraken opnemen over onder andere de gegevens van de aandeelhouders, het nemen van besluiten, de verhouding van het aantal stemmen, het wijzigen van de aandeelhoudersovereenkomst en het verkopen van de aandelen.

Hieronder geven wij informatie over een aantal andere onderwerpen die vaak worden vastgelegd in de overeenkomst. Heeft u vragen over de inhoud van de aandeelhoudersovereenkomst? Neem direct contact op met de Omnius intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Exit-strategie

In de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak een exit-strategie opgenomen: dit gaat over de situatie waarin een aandeelhouder wil opstappen. Neem op hoe de aandelen worden verkocht, voor welke prijs, aan wie en binnen welke periode. Als deze strategie niet is opgenomen in een overeenkomst kan het vertrek van een aandeelhouder leiden tot een procedure bij de rechter.

Non-concurrentie beding

Het komt voor dat een aandeelhouder een eigen bedrijf start in dezelfde branche. U wilt niet dat de aandeelhouder een directe concurrent van uw bedrijf wordt. Neem daarom een non-concurrentiebeding op en hang daar een boetebeding aan vast.

Aanbiedingsplicht

De aanbiedingsplicht gaat over het aanbieden van aandelen. Neem op in welke situaties en voor welke prijs aandelen moeten worden aangeboden aan de medeaandeelhouders.

Drag along voorwaarden

Als de meerderheid van de aandeelhouders aandelen wil verkopen, dan zorgt de drag along regeling ervoor dat de andere aandeelhouders ook verplicht aandelen moeten verkopen. Zorg ervoor dat deze situatie niet te snel kan worden ingezet.

Doorslagregeling bij gelijke stemming

In het geval van een gelijke stemming (50-50) is het handig als er spelregels zijn opgenomen over deze situatie. Wat geeft in deze situatie de doorslag? Er bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om dan een derde partij in te schakelen.

Conflicten

In het geval van een conflict kunt u direct een procedure starten als de regels van de Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) van toepassing zijn verklaard.

Wilt u een aandeelhoudersovereenkomst opstellen en bent u op zoek naar advies op maat? Omnius voorziet u graag van passend advies. Wij beschikken over jarenlange ervaring en kunnen u adviseren en eventueel bijstaan tijdens een procedure. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 102 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  7.9

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 102 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 102 advocaten en meer dan 49 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.