U heeft een afspraak gemaakt met een bedrijf, een leverancier of een klant. De andere partij komt de gemaakte afspraken niet (volledig)  na. Bij ondernemers komt deze situatie geregeld voor Wij leggen uit hoe u nakoming van het contract kunt afdwingen. Komt de wederpartij de afspraken niet na en wilt u advies op maat over het afdwingen van nakoming? Neem contact op met de intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Jan heeft een bakkerij. Hij heeft een afspraak met een groothandel: iedere maandagochtend leveren zij een grote voorraad meel. Op maandagmiddag is de voorraad meel nog niet geleverd. Dit betekent dat de groothandel de afspraak niet is nagekomen. Jan wil weten hoe hij nakoming kan afdwingen. Daarnaast loopt Jan schade op: zijn inkomsten lopen terug als hij de broden niet bakt.

Niet nakomen contract

Partijen maken afspraken over onder andere de levering, de kwaliteit en de kosten. Komt een van de partijen de afspraak niet na, en kan dit hem worden toegerekend, dan is er sprake van wanprestatie. Het niet nakomen van een contract betekent dat de afspraken niet exact worden nagekomen.

Komt een van de partijen de overeenkomst niet na, dan moet dat hem wel kunnen toegerekend. Het kan iemand worden toegerekend als het niet nakomen zijn schuld is of het niet nakomen komt voor zijn risico.

Voorbeelden van het niet nakomen van een contract

Er zijn heel veel situaties denkbaar waarin een contract niet wordt nagekomen. Het uitgangspunt is dat je alle afspraken uit een contract exact nakomt. Dit zijn een aantal voorbeelden waarin het contract niet wordt nagekomen:

 • Janneke koopt een blauwe auto maar er wordt een groene auto geleverd.
 • Lucien spreekt met de schilder af dat zijn huis op 1 juni geverfd is. Op 2 juni is het huis nog niet geverfd.
 • Luca betaalt de factuur van de H&M niet.
 • Bakker Jan heeft de afspraak dat er op maandagochtend een grote hoeveelheid meel geleverd wordt. De voorraad wordt pas aan het eind van de dag geleverd.

Wat kunt u doen als de wederpartij het contract niet nakomt?

Komt de wederpartij de afspraken niet na, ga dan eerst na wat de afspraken waren. Wat was de bedoeling van de overeenkomst en wat is er afgesproken? Vervolgens gaat u na waarom de andere partij de afspraken niet nakomt: is daar een goede reden voor of zijn zij van mening dat er andere afspraken waren?

Als het niet nakomen van het contract toegerekend kan worden aan de andere partij dan kunt u nakoming afdwingen.

Nakoming afdwingen

Als de wederpartij de afspraken niet nakomt moet u hem daarvan op de hoogte stellen. U geeft in een schriftelijke aanmaning, een ingebrekestelling, aan dat hij niet of niet adequaat gehandeld heeft. De wederpartij krijgt de kans om zijn verplichtingen alsnog na te komen. In de ingebrekestelling geeft u een termijn, bijvoorbeeld 14 dagen. Deze ingebrekestelling kunt u zelf opstellen. Gebruik ons model voor het opstellen van de ingebrekestelling, zo weet u zeker dat de brief aan alle voorwaarden voldoet.

Er zijn situaties waarin een ingebrekestelling sturen niet nodig is. Dat is wanneer de prestatie niet meer geleverd kan worden of als de wederpartij aangeeft niet te gaan betalen.

Verzuim

Komt de wederpartij ondanks de ingebrekestelling de afspraken niet na, dan is hij in verzuim. U heeft in dat geval een aantal mogelijkheden:

 • U kunt eisen dat de wederpartij de overeenkomst nakomt en de schade vergoed die u geleden heeft nu de overeenkomst niet tijdig is nagekomen.
 • U verzoekt om een schadevergoeding.
 • U schort uw verplichtingen uit de overeenkomst op zolang de wederpartij de verplichtingen niet nakomt.
 • U ontbindt de overeenkomst. Dit kan als de wederpartij de belangrijkste afspraken niet nakomt. De wederpartij betaalt bijvoorbeeld helemaal niet of ze leveren de goederen niet. Als u al betaald heeft dan moet de andere partij dit geld terugbetalen.

Via de rechter nakoming afdwingen

Als u er onderling niet uitkomt dan kunt u nakoming van het contract afdwingen via de rechter. Ook kunt u bij de rechter om een schadevergoeding verzoeken.

Komt de wederpartij de afspraken niet na en wilt u weten wat u kunt doen om nakoming af te dwingen? Omnius voorziet u graag van passend advies. Wij beschikken over jarenlange ervaring en kunnen u bijstaan en adviseren in ieder geschil. Bel ons via 088 – 629 00 47 of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 64 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 129 advocaten en meer dan 64 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.