Als u een overeenkomst wilt beëindigen, dan kunt u de overeenkomst ontbinden of opzeggen. Het hangt van de omstandigheden af voor welke vorm u kiest. Wij leggen het verschil tussen ontbinden en opzeggen van overeenkomsten uit en delen welke vorm u op welk moment gebruikt. Wilt u een overeenkomst beëindigen en bent u op zoek naar advies op maat voor uw situatie? Neem contact met ons op, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.
Groenteboer Tom heeft een overeenkomst met aardbeienteler Joop. Hij krijgt drie keer per week 100 kilo aardbeien geleverd voor een vaste prijs. Aan het eind van het seizoen besluit Tom dat hij volgend jaar met een andere aardbeienteler wil samenwerken. Hij zegt daarom de overeenkomst met Joop op.
Opzeggen van overeenkomsten
Er zijn voor het opzeggen van overeenkomsten in de meeste situaties geen wettelijke regels. Over het algemeen hoeft u geen goede reden te hebben als u een overeenkomst wilt opzeggen. Wel moet u zich vaak houden aan een (redelijke) opzegtermijn.
Als de afspraken op papier zijn vastgelegd dan is er vaak ook een afspraak gemaakt over de mogelijkheid tot opzegging. Meestal kunt u deze afspraak terugvinden in de algemene voorwaarden.
Als u een overeenkomst opzegt dan betekent dat dat de gemaakte afspraken blijven bestaan. De afspraken over bijvoorbeeld levering of betaling komen niet te vervallen. Pas als het contract afgelopen is stoppen de verplichtingen over en weer. Heeft u vragen over het opzeggen of ontbinden van een overeenkomst?
Ontbinden van overeenkomsten
In tegenstelling tot het opzeggen van overeenkomsten is het ontbinden van overeenkomsten wel vastgelegd in de wet. Komt de wederpartij de afspraken niet na, dan mag u de overeenkomst ontbinden als de wanprestatie deze ontbinding rechtvaardigt.
De reden voor de ontbinden moet significant zijn: het moet gaan om een van de grotere verplichtingen uit het contract die niet wordt nagekomen. De nakoming van deze verplichting is tijdelijk of blijvend onmogelijk of de wederpartij is in verzuim.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn.
Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn. Sommige afspraken kunnen niet ongedaan gemaakt worden. Een taxibedrijf kan een reeds gemaakte taxirit niet ongedaan maken. In dat geval heeft de wederpartij recht op een schadevergoeding.
Voor het ontbinden van een overeenkomst stelt u de wederpartij eerst in verzuim: u geeft de wederpartij de kans om de afspraken alsnog na te komen. Komt de wederpartij de afspraken niet na, dan stelt u voor de ontbinding een schriftelijke verklaring op. Hierin geeft u de reden voor het ontbinden aan: u geeft aan welke afspraak niet is nagekomen. Ook geeft u aan waarover de overeenkomst gaat. U hoeft voor het ontbinden van een overeenkomst niet naar de rechter te stappen.
Risico’s van het ontbinden
Het ontbinden van een overeenkomst is niet zonder risico: het kan zijn dat het ontbinden onterecht is. Bijvoorbeeld omdat de wanprestatie niet groot genoeg was en daarom was er geen goede reden voor het ontbinden van de overeenkomst. In dat geval kan het zijn dat u een schadevergoeding moet betalen aan de andere partij omdat u de overeenkomst onterecht heeft ontbonden.
Daarnaast gaan alle gemaakte afspraken teniet bij het ontbinden van de overeenkomst en het kan zijn dat u daar niet op zit te wachten. Zeker bij langlopende overeenkomsten kunnen de gevolgen van de ontbinding van het contract ingrijpend zijn.
Wij raden u daarom aan om voor het ontbinden van een overeenkomst advies in te winnen bij een jurist of advocaat. Zo voorkomt u vervelende situaties in de toekomst. Omnius adviseert u graag over de mogelijkheden, gevolgen en alternatieven. In sommige gevallen is gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst aan te raden, of er is een andere oplossing. Wij zoeken naar een oplossing die past bij de situatie. Neem contact op via 088 – 629 00 47, we zijn zeven dagen per week geopend.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 96 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering
Bij verzekeraars die geen of een beperkt aantal advocaten in dienst hebben, wordt u meestal doorverwezen naar een externe advocaat op het moment dat op het geschil een procesmonopolie rust. Dat is bijvoorbeeld het geval indien het procesbelang de € …
Lees meer..