Een foto, tekst of muziekstuk: iedere unieke creatie wordt automatisch beschermd door het auteursrecht. Dat betekent dat het werk niet zomaar gebruikt mag worden zonder toestemming van de maker. Krijgt u te maken met een inbreuk op de auteursrechten? Schakel dan de hulp van een advocaat in. Een advocaat auteursrecht uit het Omnius Advocatennetwerk staat ondernemingen bij die te maken hebben met een inbreuk op auteursrechten.

Wat zijn auteursrechten?

Dankzij auteursrecht kunnen makers zelf beslissen over wat er met hun werk gebeurt. Wanneer u werk produceert, krijgt u daar automatisch auteursrecht over. Denk bijvoorbeeld aan een boek, artikel, brief, film, muziek, toneelstuk, foto of software. Elke creatie kan beschermd zijn door auteursrecht, de voorwaarde is wel dat het werk origineel en waarneembaar (te lezen of horen) is. Het mag dus niet gaan om een kopie.

Naast de auteur kan ook een rechtverkrijgende het auteursrecht hebben op een bepaald werk. Hierbij kunt u denken aan de volgende situaties:

 • Overdracht auteursrecht (via onderhandse akte)
 • U maakte een werk als werknemer voor uw werkgever

Inbreuk auteursrecht

Rust er ergens auteursrecht op dan mag het werk niet zomaar worden gebruikt, zonder toestemming van de maker. Is er geen toestemming en wordt de creatie wel gebruikt, dan is er sprake van een inbreuk.

De rechthebbende kan optreden tegen inbreuken op het auteursrecht. Vele vormen van inbreuken zijn denkbaar. Zo kan het voorkomen dat iemand uw tekst kopieert, publiceert of niet volgens afspraak gebruikt. Krijgt u te maken met een inbreuk? Een auteursrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk kan u adviseren, helpen bij het aanspreken van de inbreuk makende partij en een eventuele schadevergoeding voor u vorderen. Neem vandaag nog contact op.

Hoe optreden tegen een auteursrechtenclaim?

Naast het verdedigen van het auteursrecht staan de advocaten ook partijen bij die door een derde worden aangesproken vanwege auteursrechtschending. Het auteursrecht is niet absoluut, er bestaan namelijk een aantal uitzonderingen. In sommige gevallen mag u het werk van een ander hergebruiken, citeren of kopiëren. Wordt u geconfronteerd met een auteursrechtclaim? Schakel dan de hulp van een auteursrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk in.

Wanneer is er sprake van een misdrijf?

Opzettelijk inbreuk maken op een auteursrecht is een misdrijf. Het komt niet vaak voor, maar bij grote stelselmatige schendingen van auteursrechten kan de rechthebbende aangifte doen bij de politie. Een voorbeeld is het massaal reproduceren en verkopen van bepaalde goederen waar auteursrecht op rust (denk aan namaakartikelen). Wanneer het Openbaar Ministerie besluit de zaak voor de rechter te brengen riskeert de inbreukmaker een celstraf van maar liefst vier jaren.

Krijgt u te maken met een dergelijke situatie? Schakel dan direct de hulp van een auteursrecht advocaat in. Een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk staat u bij in de procedure en zorgt ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 64 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 129 advocaten en meer dan 64 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.