Wie gevonden wil worden op het internet, heeft een goede domeinnaam nodig. Omdat een domeinnaam maar één keer wordt uitgegeven geldt in de meeste gevallen: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Een domeinnaam vertegenwoordigt een bepaalde waarde en kan daarom worden beschermd. Een domeinnaam kan echter ook opgeëist worden. Een advocaat domeinnaamrecht staat u bij in de bescherming van uw domeinnamen en staat u bij in juridische conflicten.
Bescherming van een domeinnaam
Met een goede domeinnaam kunt u zich online presenteren en profileren. Enerzijds zie je dat de merknaam als domeinnaam wordt gebruikt, anderzijds kan een domeinnaam op den duur het merk worden. De bescherming van een domeinnaam is daarom belangrijk, aangezien de domeinnaam een steeds grotere waarde vertegenwoordigt. Zaken die de waarde van uw domeinnaam in gevaar kunnen brengen zijn bijvoorbeeld:
- Domeinkapers
- Cybersquatting: registratie gelijkende domeinnamen (verwarringsgevaar) met misleidend doel
- Sommatie van merkhouder om te stoppen met het gebruik van een domeinnaam
- Strijd domeinnaam met merkrecht of handelsnaam
Krijgt u met zo’n bedreiging te maken? Neem dan direct contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk. Een advocaat kan u bijstaan bij een conflict en een eventuele schadevergoeding vorderen.
Bestaat er een juridische status van een domeinnaam?
Vooralsnog bestaan er geen wetten die de juridische status van de domeinnaam bepalen. In de praktijk blijkt echter dat er wel een domeinnaamrecht is ontstaan. Zo kan er beslag worden gelegd op een domeinnaam, kan een domeinnaam worden verkocht of kunnen er pandrechten op gevestigd worden.
Wanneer kan een domeinnaam opgeëist worden?
Wie de domeinnaam kan opeisen hangt af van een aantal aspecten. Zo kan een merkhouder soms een domeinnaam opeisen als het merk in de domeinnaam staat vermeld. Ook kan een onderneming met een handelsnaam die lijkt op het domein een ongebruikt domein opeisen.
In de wet is verder niets geregeld over de domeinnamen. Het is daarom vooraf moeilijk te zeggen wat de uitkomst van een domeinnaamgeschil zal zijn. Of u nu wordt geconfronteerd met een vordering of wanneer u juist een domeinnaam wilt opeisen. Een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk kan uw zaak beoordelen en voorzien van het beste advies.
Hoe moet gehandeld worden bij een conflict?
Een conflict omtrent domeinnamen kent meestal twee partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan: de inbreukmaker en de rechthebbende. Als inbreukmaker kunt u meestal niets anders dan een advocaat inschakelen. Op die manier kunt u verweer voeren tegen een (schade)claim. Meestal is er ruimte voor een schikking of is de claim ongegrond.
Wilt u uw domeinnaam beschermen, dan is het aan te raden om een advocaat portretrecht in te schakelen. De inbreukmaker wordt door deze advocaat aangesproken op het inbreuk makende gedrag en kan een schadevergoeding voor u eisen. Neem vandaag nog contact op met het Omnius Advocatennetwerk.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 96 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.