Heeft u een goed concept bedacht, dan kunt u er een merk van maken. Zo maakt u uw dienst of product herkenbaar voor de klant. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een logo, handelsnaam, verpakking of website. Een merk vertegenwoordig vaak grote waarde, omdat er jarenlang is gewerkt aan een reputatie.

Het is logisch dat u het merk wilt beschermen. Om het exclusieve recht op een merk te krijgen moet u het inschrijven in het merkenregister. Met de inschrijving krijgt u merkbescherming en kunt u zich als merkhouder verzetten tegen merkinbreuk. Heeft u daar vragen over of krijgt u te maken met merkinbreuk, raadpleeg dan een advocaat merkenrecht uit het Omnius Advocatennetwerk.

Merkinbreuk

Wanneer een derde gebruik maakt van een identiek of overeenstemmend merk, kan de merkhouder daar in bepaalde gevallen succesvol tegen optreden. Een advocaat merkenrecht staat u bij als u te maken krijgt met merkinbreuk.

Welke inbreuken bestaan er?

Een merkinbreuk moet daadkrachtig worden aangepakt. Een merk representeert uw onderneming en u wilt niet dat andere partijen meeliften op uw succes. Verschillende inbreuken zijn denkbaar:

 • Tijdens registratie (een nieuw merk lijkt op uw merk: verwarringsgevaar)
 • Gelijkende merken na registratie (een merk lijkt op uw merk: verwarringsgevaar)
 • Namaakartikelen

Stappen merkinbreuk

Krijgt u te maken met een merkinbreuk, dan is de eerste stap meestal een sommatie aan het adres van de inbreukmaker om te stoppen met het merk. Voor die sommatie heeft u een merkenrecht advocaat nodig. Zet de inbreukmaker het merk toch voort, dan kunt u samen met uw advocaat naar de rechter stappen. Wilt u een partij sommeren? Raadpleeg dan een merkenrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Naast de sommatie kan een advocaat u helpen bij het eisen van een eventuele schadevergoeding. Heeft de ander ook economisch voordeel uit het merk gehaald, dan is het ook mogelijk om een deel van de genoten winst te vorderen. Denkt u recht te hebben op een schadevergoeding? Of wordt u juist gesommeerd? Laat u dan adviseren door een merkenrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Verwarringsgevaar

Is er sprake van verwarringsgevaar, dan kunt u daar – net als bij merkinbreuk – tegen optreden. Zijn er handelsnamen, domeinnamen of merken die sterk lijken op uw merk en veroorzaakt dit verwarring bij het publiek, dan kunt u de andere onderneming hier op aanspreken. Schakel daarbij altijd een merkenrecht advocaat in. Vragen? Neem contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Wanneer is er sprake van verwarringsgevaar?

Lijken beide merken sterk op elkaar dan is er sprake van verwarringsgevaar, maatgevend is het oordeel van de gemiddelde consument. Hoe groter de gelijkenis, hoe groter het verwarringsgevaar. Bij soortgelijke goederen en diensten zal dit sneller het geval zijn. Vraagt u zich af of er sprake is van verwarringsgevaar? Of is er een product of dienst die erg op die van u lijkt? Neemt u dan contact op met een merkenrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Verweer tegen een vordering ontvangen?

Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van verwarringsgevaar. Heeft u een vordering ontvangen, dan is er vaak ruimte voor uitvoerig verweer. Samen met een advocaat kunt uitleggen dat het merk niet ‘gelijkend’ is en dat er geen sprake is van verwarringsgevaar. Uiteindelijk kan dit leiden tot de conclusie dat de schadeclaim van de andere merkhouder ongegrond is. Dat betekent dat u uw eigen merk of handelsnaam gewoon kunt blijven gebruiken.

Wordt u aangesproken op vermeende merkinbreuk en een schadevergoeding van u geëist? Schakel dan altijd een merkenrecht advocaat in uit het Omnius Advocatennetwerk.

Wat kan ik doen tegen merkinbreuk?

Als sprake is van een merkinbreuk heeft de merkhouder een aantal mogelijkheden om zijn schade vergoed te krijgen en de merkinbreuk te stoppen:

 • Vordering tot schadevergoeding (eventueel met dwangsom).
 • Afdracht van de winst die gemaakt is door onrechtmatig gebruik van het merk + rekening en verantwoording daarover instellen.
 • Inbeslagname inbreuk makende goederen.
 • Vorderen dat de inbreukmaker vertelt waar hij de roerende zaken vandaan heeft waarmee de inbreuk is gepleegd.

Welke procedure of vordering helpt in uw situatie, dat kan het beste worden beoordeeld door een merkenrecht advocaat. Neem daarom contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Wat is een oppositieprocedure?

De oppositieprocedure is bedoeld om merkinbreuk in een vroeg stadium te voorkomen. Wanneer een merkaanvraag bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) is ingediend, heeft u als merkhouder de mogelijkheid te strijden tegen inschrijving van het jongere merk. Op die manier kunt u voorkomen dat een gelijkend merk de markt betreedt.

De oppositieprocedure verloopt via het BBIE en buiten de rechter om. U kunt oppositie instellen indien:

 • Als er sprake is van gelijke goederen of diensten;
 • Indien er sprake is van verwarring bij het publiek en er mogelijk associatie met het oudere merk kan ontstaan;
 • Het jongere merk verwarring kan stichten met een algemeen bekend merk.

Krijgt u te maken met een merkinbreuk? Schakel direct een advocaat merkenrecht uit het Omnius Advocatennetwerk in.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 64 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 129 advocaten en meer dan 64 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.