Ieder werk waar personen herkenbaar op staan afgebeeld is een portret en valt dus onder het portretrecht. Staat u op een portret, dan mag deze vaak niet worden gepubliceerd zonder uw toestemming. Wilt u publicatie verbieden of wordt er inbreuk gemaakt op uw portretrecht? Een advocaat portrecht staat u bij en zorgt er bij inbreuk bijvoorbeeld voor dat u een schadevergoeding krijgt.

Wat is een portretrecht?

Een portret is een werk, denk bijvoorbeeld aan een tekening, schilderij, foto of filmopname. Ook minder gelijkende portretten, zoals een karikatuur of een afgebalkte foto (bijvoorbeeld bij verdachten), kunnen hier onder vallen. Een vereiste is herkenbaarheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat een foto van een groep mensen op grote afstand geen portret is.

Portretrecht in opdracht

Een portret in opdracht betekent dat iemand een portret van zichzelf laat maken door een ander. Vaak tegen betaling. In zo’n situatie ligt het auteursrecht op het portret bij de maker. Het portretrecht behoort tot de geportretteerde, die bijvoorbeeld mag bepalen hoeven kopieën hij van het portret wil maken. Wanneer er sprake is van meerdere geportretteerden binnen één portret, dan hebben de geportretteerden elkaars toestemming nodig voor het maken van kopieën.

De geportretteerde mag het portret niet zomaar publiceren. De publicatie valt namelijk onder het auteursrecht en blijft voorbehouden aan de maker. Heeft u vragen over een portret of is een werk bijvoorbeeld zonder toestemming van de maker gepubliceerd? Neem dan contact op met een portretrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Portretrecht anders dan in opdracht

Het portret anders dan in opdracht roept vaak vragen op. Van een portret anders dan in opdracht is bijvoorbeeld sprake wanneer iemand op straat door een cameraploeg wordt geïnterviewd of wanneer er foto’s van die persoon worden gemaakt. Voor het portret anders dan in opdracht geldt dat publicatie door de auteur in principe is toegestaan.

Verzet tegen publicatie

Veel mensen zijn niet gediend van het ongewild poseren in een foto- of filmopname en zeker niet van een opvolgende publicatie. Krijgt u met zo’n situatie te maken dan staat u niet geheel machteloos. Een geportretteerde kan zich namelijk tegen publicatie verzetten als hij of zij een redelijk belang heeft, bijvoorbeeld als er privacy of financiële belangen in het spel zijn.

Privacybelang

De meeste ongewilde portretten worden gemaakt op de openbare weg of in openbare gelegenheden. Denk aan een interview op straat, een foto genomen door een (paparazzi)fotograaf of filmopnames door het journaal. Maar ook wanneer iemand zich begeeft in de publieke ruimte is er recht op privacy. Het feit dat iemand zich begeeft in het openbaar is geen vrijbrief om zonder toestemming een foto of filmopname van iemand te maken en vervolgens te publiceren.

Dit kan anders zijn wanneer de foto nieuwswaarde heeft, in dat geval kan de nieuwswaarde zwaarder wegen dan het privacybelang. Nieuwsgaring valt onder het recht op meningsuiting en het portretrecht moet soms wijken voor het recht op nieuwsgaring. Voor bekende mensen geldt zelfs dat zij minder snel een privacybelang hebben dan onbekende mensen.

Is uw privacy geschonden met een ongewenste publicatie? Neem dan contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk. De advocaat kan de publicatie aanvechten en een eventuele schadevergoeding voor u eisen.

Financieel belang

Ook financiële belangen spelen een rol bij het niet mogen publiceren van portretten. Deze belangen spelen vooral bij bekende mensen, die geld verdienen aan publieke optreden. Foto’s van hen vertegenwoordigen dus een bepaalde waarde. Publicatie kan om die reden worden tegengehouden. Voor toevallige passanten, als ze bijvoorbeeld in het openbaar langs een cameraploeg lopen, geldt in het algemeen dat zij geen belang hebben bij het tegenhouden van publicatie.

Is er ongewild een portret gepubliceerd en spelen er financiële belangen? Neem dan contact op met een portretrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Quitclaim ondertekenen

Na het maken van een portret wordt er vaak toestemming gevraagd voor publicatie. Ondertekent u een dergelijk contract, dan doet u afstand van het portretrecht. De maker van het portret mag dan het portret gebruiken en publiceren. Dit wordt een quitclaim genoemd en wordt vaak gebruikt bij acteurs, figuranten en personen die op straat voor de camera worden geïnterviewd.

Bedenk goed wat de gevolgen voor u kunnen zijn voordat u een dergelijke quitclaim ondertekent. Het ongedaan maken van een contract is vaak niet meer mogelijk. Vragen? Een advocaat portretrecht uit het Omnius Advocatennetwerk adviseert u graag.

Advocaat portretrecht nodig?

Een conflict omtrent portretrechten kent meestal twee partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan: de inbreukmaker en de rechthebbende. Als inbreukmaker kunt u meestal niets anders dan een advocaat inschakelen. Op die manier kunt u verweer voeren tegen een (schade)claim. Meestal is er ruimte voor een schikking of is de claim ongegrond.

Wilt u uw portretrecht beschermen, dan is het aan te raden om een advocaat portretrecht in te schakelen. De inbreukmaker wordt door deze advocaat aangesproken op het inbreuk makende gedrag en kan een schadevergoeding voor u eisen. Neem vandaag nog contact op met het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 95 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.4

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: png, pdf, jpg, jpeg, gif, csv, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 15 MB, Max. aantal bestanden: 5.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.4

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 184 advocaten en meer dan 95 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.