De Omnius advocaat ondernemingsrecht
Met uw onderneming sluit u bijvoorbeeld overeenkomsten, geeft u aandelen uit, maakt u winst of verlies en stelt u een directie aan. Kortom, u krijgt dagelijks te maken met allerlei (vaak complexe) elementen uit het ondernemingsrecht. Dat biedt zowel kansen als uitdagingen. Wat doet u bijvoorbeeld bij een fusie met een andere vennootschap? Of bij een juridisch conflict tussen franchisegever en –nemer? Een advocaat ondernemingsrecht heeft de benodigde kennis. Waarmee hij u optimaal kan adviseren over juridische kwesties.
Wij kunnen u onder andere helpen bij:
- Het geven van advies over uw onderneming;
- Het opstellen van contracten en algemene voorwaarden;
- Bemiddelen bij geschillen binnen een onderneming;
- Het oprichten of beëindigen van een onderneming;
- Het in goede banen leiden van fusies, overnames, splitsingen;
- Herstructurering;
- Advisering over financiering;
- Advisering over kwesties m.b.t. bestuursaansprakelijkheid;
- Het opstellen of wijzigen van statuten;
- Het opstellen van en bemiddelen over franchiseovereenkomsten;
- Advies over mededingingsrecht en kwesties met de ACM;
- Intellectueel eigendomsrecht.
Geschillen
Een geschil kan veel invloed hebben op de stabiliteit van een onderneming. Of het nou gaat om een conflict met een aandeelhouder, bestuurder, leverancier of medewerker: geschillen binnen een onderneming komen helaas met regelmaat voor. Onenigheid tussen bijvoorbeeld aandeelhouders zou vergaande gevolgen kunnen hebben. Gevolgen zoals bijvoorbeeld het noodgedwongen uittreden, of uitstoting van aandeelhouders. Een meningsverschil tussen bestuurders kan de dagelijkse leiding van de onderneming en de besluitvorming erg benadelen. Met goede afspraken kunt u een deel van de conflicten voorkomen en de impact beperken. Lees hoe u dat aanpakt.
Is er een geschil ontstaan tussen de bestuurders of aandeelhouders? Omnius helpt met het oplossen van dit geschil op een goede en nette manier.
Fusie en overname
Een onderneming kan worden overgenomen, splitsen of fuseren met een andere onderneming. Voor de organisatie in het algemeen, de ondernemer en de medewerkers heeft dit vaak grote gevolgen. Dit op juridisch en financieel vlak. Een overname, fusie of splitsing vereist bestaat uit een grote hoeveelheid losstaande elementen. Daarom is altijd maatwerk en een zorgvuldige aanpak vereist. Onze advocaten kunnen de volledige procedure in goede banen voor u leiden, zodat er geen vertraging wordt opgelopen.
Hebt u juridische hulp nodig bij het de fusie, overname of splitsing van uw onderneming? Onze advocaten zijn hier dagelijks mee bezig en helpen u graag! Lees meer over fusies en overnames.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Risicovolle beslissingen, een onrechtmatige daad of verwaarlozing van de administratie. Een bestuurder van een onderneming die fouten maakt bij de uitvoering van zijn of haar taken. Dit kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. In een faillissement kan het bestuur (hoofdelijk) aansprakelijk worden gehouden, als blijkt dat er sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur. Om de gevolgen te beperken moet u zo snel mogelijk, samen met één van onze specialisten, actie ondernemen. Lees hier waarom.
Worden er risicovolle beslissingen gemaakt of is er sprake van verwaarlozing van de administratie? Laat u op tijd bijstaan door een specialist Neem dan direct contact op met de juridische intakebalie zij zorgen dat u bij de juiste advocaat terecht komt.
Conflict Franchise
Nederland telt ongeveer 800 franchiseformules. Dit aantal groeit hard door in zowel vestigingen, medewerkers en omzet. Bij een franchiseorganisatie gaat een zelfstandig ondernemer (de franchisenemer) een zakelijke overeenkomst aan. Dit met een franchiseorganisatie (de franchisegever). Tegen betaling kan de franchisenemer gebruik maken van het merk, de formule, inkoop en expertise van de franchisegever. Maar wat als franchisenemer- en gever in een conflict belanden? Lees wat u kunt doen.
Wilt u als zelfstandig ondernemer een franchise beginnen? Of Is er een conflict ontstaan tussen de franchisenemer en de franchisegever? Omnius advocaat ondernemingsrecht specialisten staan voor u klaar. Bel nu naar onze juridische intakebalie en wij zorgen voor de juiste specialist.
Rechtsvorm
Wilt u een onderneming starten, dan moet u bepalen welke rechtsvorm het beste bij u past. Iedere rechtsvorm heeft zijn eigen voordelen. Dit bepaalt bijvoorbeeld de belasting die u moet betalen of de aansprakelijkheid voor schulden van uw bedrijf. Zou het in uw specifieke situatie beter zijn om een naamloze vennootschap (nv) of een besloten vennootschap (bv) op te richten? Kiest u voor een maatschap of vennootschap onder firma (v.o.f.)? Lees hier meer over de verschillende rechtsvormen.
Weet u niet welke rechtsvorm het beste bij het bedrijf past? Omnius zorgt ervoor dat u de juiste keuze maakt bij rechtsvorm voor uw bedrijf.
Bevoegdheid overeenkomsten
Een overeenkomst mag niet zomaar door ieder personeelslid worden getekend. Vaak is er maar één of zijn er maar een paar mensen die de bevoegdheid hebben. Die kunnen namens de onderneming een overeenkomst sluiten. De bevoegdheid is onder andere afhankelijk van de rechtsvorm. Heeft u een vraag over en onrechtmatig gesloten overeenkomst of over een (impliciete) volmacht voor een werknemer? Lees meer over de vertegenwoordigingsbevoegdheid.
Wanneer is een overeenkomst onrechtmatig gesloten door een medewerker? U kunt met ons contact opnemen wanneer u het vermoede heeft dat er een overeenkomst onrechtmatig is gesloten. Voorkom problemen en laat uw Omnius specialist ernaar kijken!
Opstellen of wijzigen van statuten
Statuten zijn een essentieel onderdeel van veel ondernemingen. We zien een verplichting statuten op te stellen bijvoorbeeld bij een bv of een nv, maar ook bij een stichting of een vereniging. In de statuten wordt bijvoorbeeld opgenomen wat de doelstelling is, hoe de benoeming van het bestuur verloopt, hoe men vergadert en hoe de aandelen kunnen worden overgedragen. Om er zeker van te zijn dat de statuten (of wijzigingen daarin) kloppen, is het aan te raden om u te laten adviseren door een van onze advocaat ondernemingsrecht.
Wat moet er allemaal in statuten komen te staan? In een statuut moeten meerdere onderdelen aanbod komen. Omnius helpt met het opstellen van statuten.
Mededinging
Het mededingingsrecht zorgt ervoor dat men eerlijk kan ondernemen. Effectieve concurrentie tussen ondernemingen is hierbij het doel. Het mededingingsrecht bevat onder andere regels met betrekking tot wanneer een onderneming een dominante positie heeft. Dan wordt het lastig gemaakt voor andere ondernemingen om te concurreren. De toezichthoudende instantie bij het mededingingsrecht is de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Bij overtreding van de regels kan deze instantie bijvoorbeeld een boete opleggen. Deze kan oplopen tot honderden duizenden euro’s. Laat uzelf adviseren door onze advocaten als u een vraag heeft over het mededingingsrecht. Dit om te voorkomen dat u te maken krijgt met sancties die de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden.
In welke situaties kan er een boete worden opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt? U kunt vandaag nog contact met ons opnemen.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 94 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!
Einde Coranasteun Ondernemers die er minder goed door de Coronaperiode zijn gekomen, worden nu geconfronteerd met de verplichting weer daadwerkelijk betalingen aan de Belastingdienst te gaan doen. Immers zijn er heel wat uitstellen verkregen voor loonbelasting, BTW, vennootschapsbelasting enzovoort. Er …
Lees meer..