Een overeenkomst mag niet zomaar door ieder personeelslid worden getekend. De bevoegdheid is onder andere afhankelijk van de rechtsvorm. Heeft u vragen over het aangaan van overeenkomsten? Een advocaat ondernemingsrecht heeft alle benodigde kennis en adviseert u graag. Voor advies, bemiddeling of een juridische procedure bent u bij de advocaten van het Omnius Advocatennetwerk aan het juiste adres.
Hoe wordt de bevoegdheid om overeenkomsten aan te gaan geregeld?
Een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid kan slechts overeenkomsten aangaan als degene die de overeenkomst is aangegaan ook daadwerkelijk bevoegd is. Die bevoegdheid wordt bepaald door de rechtsvorm en de afspraken die daarover zijn vastgelegd in de statuten en het handelsregister. Zo kan er bijvoorbeeld worden afgesproken dat een vennoot van een vof bevoegd is om een overeenkomst te tekenen tot een hoogte van €1000,-. Wordt deze regel overschreden, dan is de alleen de vennoot die heeft getekend gebonden aan de overeenkomst. Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de bevoegdheid? Raadpleeg dan een ondernemingsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.
Wie is er bevoegd om overeenkomsten aan te gaan binnen een bv of nv?
Bij een bv of nv werkt dit anders, daar is het bestuur bevoegd om overeenkomsten aan te gaan. Het bestuur is het orgaan binnen een rechtspersoon en moet het bedrijf vertegenwoordigen. De statuten van de rechtspersoon bepalen dat één of meerdere bestuurders bevoegd zijn. De bevoegdheid van het bestuur is onbeperkt en onvoorwaardelijk.
Op deze hoofdregel kunnen uitzonderingen worden gemaakt in de statuten. Deze uitzonderingen moeten ook in het handelsregister worden opgenomen. Want is de uitzondering niet bekend, dan kan de andere partij ook niet op de hoogte zijn van de uitzondering. Heeft u vragen over de bevoegdheid of hulp nodig bij het opstellen van de statuten? Neem dan contact op met een ondernemingsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.
Wat zijn de gevolgen van een overschrijding van de bevoegdheid?
Sluit een onbevoegde bestuurder of vennoot een overeenkomst op naam van de vennootschap, dan is het de vraag wie gebonden is aan de overeenkomst. Als vaststaat dat de bevoegdheid is overschreden of niet bestond, is alleen de persoon die de overeenkomst sloot gebonden aan de afspraken. De derde met wie de overeenkomst is gesloten kan alleen de persoon die tekende aanspreken op nakoming, niet de vennootschap.
Een advocaat ondernemingsrecht kan u en uw onderneming bijstaan wanneer er een conflict of geschil is ontstaan omtrent de vertegenwoordigingsbevoegdheid. Neem vandaag nog contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 96 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!
Einde Coranasteun Ondernemers die er minder goed door de Coronaperiode zijn gekomen, worden nu geconfronteerd met de verplichting weer daadwerkelijk betalingen aan de Belastingdienst te gaan doen. Immers zijn er heel wat uitstellen verkregen voor loonbelasting, BTW, vennootschapsbelasting enzovoort. Er …
Lees meer..