Concurrentiebeding

Voor een werkgever is het in sommige gevallen belangrijk dat werknemers niet bij een concurrent gaan werken nadat het dienstverband is afgelopen. Je voorkomt dit door een concurrentiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Ook kan je als werkgever te maken krijgen met de situatie waarin een sollicitant een concurrentiebeding heeft.

Een concurrentiebeding is er om ervoor te zorgen dat de werknemer geen nuttige en vertrouwelijke informatie aan de concurrent geeft, bijvoorbeeld productinformatie, prijsmarges of relatiegegevens.

Een groot reclamebureau heeft een relatiemanager nodig en neemt Chantal in dienst. Chantal onderhoudt relaties met een aantal belangrijke klanten. In haar arbeidsovereenkomst is geen concurrentiebeding opgenomen, wel hebben ze de mondelinge afspraak gemaakt dat Chantal deze klanten niet mag meenemen als ze voor zichzelf zou beginnen.

Een concurrentiebeding kom je schriftelijk overeen, een mondelinge afspraak is niet voldoende. Een concurrentiebeding wordt vaak opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Het geschrift waarin het concurrentiebeding is opgenomen moet worden ondertekend door de werknemer. In het voorbeeld hierboven is de mondelinge afspraak tussen de werkgever en Chantal dus niet geldig.

Voorwaarde voor een rechtsgeldig concurrentiebeding is dat het concurrentiebeding schriftelijk is overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Daarnaast moet de werknemer de arbeidsovereenkomst of het geschrift waar het concurrentiebeding in staat hebben ondertekend of schriftelijk akkoord hebben gegeven.

Wilt u het concurrentiebeding laten beoordelen zodat u zeker bent dat het geldig is? Omnius adviseert u graag. Neem contact op met de intakebalie, we zijn zeven dagen per week geopend.

Wat staat er in een concurrentiebeding

Het is van belang om het concurrentiebeding goed op te stellen, omdat het anders achteraf (gedeeltelijk) nietig verklaard kan worden. In het beding staat onder andere:

 • Wat de verboden concurrerende activiteiten zijn.
 • De duur van het concurrentiebeding: vaak is dit niet langer dan één of twee jaar nadat de arbeidsovereenkomst is beëindigd.
 • Een boetebeding.
 • Een geografische beperking: bijvoorbeeld een straal van 25 kilometer rondom Utrecht.

De risico’s bij onduidelijkheid in het concurrentiebeding komen over het algemeen voor rekening van de werkgever. Het is daarom belangrijk om het concurrentiebeding zorgvuldig op te stellen. Omnius denkt graag met u mee over de inhoud van het concurrentiebeding. Neem contact met ons op via 088 – 629 00 47 en vraag om advies over uw juridische vraag. In sommige gevallen kunt u zelf een concurrentiebeding opstellen. Andere situaties vragen om meer maatwerk. Wij zoeken naar een oplossing die bij het gewicht van uw zaak past.

Wanneer is een concurrentiebeding niet geldig

De rechter kan een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen. Er zijn daarvoor een aantal redenen:

 • Het belang van het nakomen van het concurrentiebeding bestaat niet meer.
 • Het concurrentiebeding beperkt de werknemer te zwaar.
 • De geografische beperking is er niet of deze is te groot.
 • De tijdsduur is te lang.

Opstellen concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd komt bijna niet voor. Wilt u een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan is het belangrijk dat u het beding zorgvuldig motiveert. Er moet uit de motivatie blijken dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever. Als deze motivatie er niet bij staat is het beding niet geldig.

Wilt u een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Neem contact met ons op, wij informeren u over de haalbaarheid van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd die u wilt aanbieden aan uw werknemer.

Overtreding concurrentiebeding

Als de medewerker zich niet houdt aan het concurrentiebeding dan kan de werkgever nakoming vorderen. Is er een boetebeding overeengekomen? Dan mag de werkgever de verbeurde boetes op de werknemer verhalen. Het komt voor dat de nieuwe werkgever profiteert van de overtreding van het concurrentiebeding. Dan kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad en mogelijk kan de oude werkgever de nieuwe werkgever aanspreken tot betaling van een schadevergoeding.

Wanneer kunt u geen beroep doen op het concurrentiebeding

Er zijn situaties waarin de werkgever geen beroep kan doen op het concurrentiebeding. Bijvoorbeeld als de opzegtermijn niet juist was, als de medewerker ten onrechte op staande voet is ontslagen of als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft.

Heeft uw werknemer het concurrentiebeding overtreden? Wij kunnen u adviseren over de te voeren procedure en incasseren van boetes. Wij maken vooraf een inschatting over uw kansen in een procedure en zoeken naar een oplossing die past bij het gewicht van uw zaak. Zo betaalt u nooit teveel.

Werkgeversbelang concurrentiebeding

Maaike zegt haar arbeidsovereenkomst, met concurrentiebeding, op. Na 10 maanden treedt zij in dienst bij een concurrent. Haar vorige werkgever meent dat dit nieuwe dienstverband in strijd is met het concurrentiebeding en wil de verbeurde boetes op haar verhalen. Chantal stapt naar de rechter omdat zij de geografische beperking onredelijk bezwarend vindt. De rechter stelt haar in het gelijk. Chantal is opgeleid om in deze sector te werken en de concurrenten opereren allemaal in hetzelfde gebied. Het concurrentiebeding zorgt ervoor dat zij niet aan de slag kan en op die manier kan zij niet in haar levensonderhoud voorzien.  

Alleen als u een aantoonbaar belang heeft bij het concurrentiebeding kunt u uw ex-werknemer houden aan het concurrentiebeding. De rechter maakt een belangenafweging: wat zijn de belangen van de werknemer en de werkgever en welk belang weegt zwaarder? Belangen van de werknemer zijn onder andere de beperking om een passende baan te vinden en de duur van de arbeidsovereenkomst.

Wilt u een procedure voeren omdat uw werknemer het concurrentiebeding overtreden heeft? Wij adviseren u over uw kansen in een procedure.

Uw werknemer met een concurrentiebeding treedt uit dienst

Als de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft getekend bij de concurrent raden wij aan dat u met de werknemer in overleg treedt over eventuele voorzetting van de arbeidsovereenkomst en de bepalingen in het concurrentiebeding. Komt het tot een procedure bij de rechter over het concurrentiebeding, dan kunt u aantonen dat u bereidwillig was.

Ook doet u er goed aan om de nieuwe werkgever in te lichten over het concurrentiebeding. U kunt een kort geding aanspannen waarin u verzoekt om naleving van het concurrentiebeding en eventuele boetes kunnen worden gevorderd.

Nieuwe werknemer heeft een concurrentiebeding

Wilt u een werknemer aannemen die een concurrentiebeding heeft? Het is verstandig om na te gaan wat er bepaald is in het concurrentiebeding: u wilt een eventuele schadeclaim van de vorige werkgever voorkomen.

Heeft u advies nodig over het concurrentiebeding? Wij adviseren u graag. Wij stellen een concurrentiebeding op maat op, maken vooraf een inschatting over uw kansen in een procedure of zoeken naar een oplossing die past bij het gewicht van uw zaak. Zo betaalt u nooit teveel. Bel ons op 088 – 629 00 47, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 92 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 175 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.2

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: png, pdf, jpg, jpeg, gif, csv, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 15 MB, Max. aantal bestanden: 5.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 175 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 175 advocaten en meer dan 92 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.