De opzegtermijn voor een werkgever die wil opzeggen

De werkgever mag een arbeidscontract niet zomaar opzeggen, daar zijn regels voor. Als de werkgever een arbeidsovereenkomst op wil zeggen heeft hij daar toestemming voor nodig van het UWV of van de kantonrechter. Daarnaast moet de werkgever rekening houden met de opzegtermijn. Wat de opzegtermijn is hangt af van wat er in het arbeidscontract, de cao of de wet staat.  

Wettelijke opzegtermijn voor de werkgever

Als het UWV ontslagtoestemming geeft dan moet de werkgever nagaan wat de opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst is. De duur van de opzegtermijn hangt af van wat er in het arbeidscontract en de cao staat. Is daar niets te vinden? Dan geldt de wet. De wet bepaalt dat de opzegtermijn afhankelijk is van de duur van het dienstverband.

 • Duurde het dienstverbanden korter dan 5 jaar? De opzegtermijn is 1 maand.
 • Duurde het dienstverbanden tussen de 5 en de 10 jaar? De opzegtermijn is 2 maanden.
 • Duurde het dienstverbanden tussen de 10 en 15 jaar? De opzegtermijn is 3 maanden.
 • Duurde het dienstverbanden langer dan 15 jaar? De opzegtermijn is 4 maanden.

Op deze regels is een uitzondering van toepassing voor werknemers die al lange tijd in dienst zijn. Was de werknemer op 1 januari 1999 al bij u in dienst en was hij toen 45 jaar of ouder? In sommige gevallen is de opzegtermijn langer dan gebruikelijk. Win advies bij Omnius. Zeven dagen per week kunt u uw hulpvraag voorleggen aan de intakebalie. Dit is kosteloos en vrijblijvend.

De werkgever van de heer Visser wil de arbeidsovereenkomst opzeggen. Het UWV Werkbedrijf heeft toestemming gegeven. Er is geen cao van toepassing en in de arbeidsovereenkomst is niets afgesproken over de opzegtermijn van de werkgever. De heer Visser was 6 jaar in dienst bij de werkgever. De opzegtermijn is daarom 2 maanden.

Opzegtermijn in het arbeidsovereenkomst

In de arbeidsovereenkomst kan een afspraak staan over de opzegtermijn. Neemt de werkgever op dat de werknemer langere een opzegtermijn heeft dan wettelijk bepaald is? Dan geldt voor de werkgever de dubbele opzegtermijn. Stel dat meneer Visser uit het voorbeeld hierboven een opzegtermijn van 3 maanden heeft, dan heeft zijn werkgever een opzegtermijn van 6 maanden.

Opzegtermijn in cao

Ook in de cao kan een bepaling over de opzegtermijn staan. Bijvoorbeeld dat de werknemer een opzegtermijn heeft van 2 maanden. Anders dan bij de arbeidsovereenkomst betekent dit bij een cao niet direct dat de werkgever dan een dubbele opzegtermijn heeft. Er kan bepaald zijn dat de werknemer en de werkgever allebei een opzegtermijn van twee maanden hebben.

Opzegverboden

Er zijn redenen waarom de arbeidsovereenkomst niet mag worden opgezegd, ook als het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning heeft gegeven. Dit geldt bijvoorbeeld als de werknemer zwanger, ziek of arbeidsongeschikt is. Werd de werknemer ziek nadat het UWV toestemming gaf voor het ontslag? Dan geldt de ziekte niet als opzegverbod.

De opzegverboden zijn niet van toepassing in de proeftijd, bij ontslag vanwege faillissement en bij ontslag op staande voet.

Supermarktketen Hogeveen vraagt vanwege bedrijfseconomische omstandigheden het ontslag van 17 medewerker aan bij het UWV. De aanvragen worden op 1 januari verstuurd naar het UWV, het UWV ontvangt de aanvragen op 3 januari. Op 8 januari wordt een van de medewerkers waarvoor het ontslag is aangevraagd ziek. Deze medewerker kan zich niet beroepen op het opzegverbod tijdens ziekte, omdat hij ziek is geworden nadat de aanvraag is ingediend bij het UWV.

De werkgever kan bij een opzegverbod de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Omnius kan uw kansen op een succesvolle procedure inschatten en adviseert u over een passende oplossing. Wij bieden een kwalitatief product voor een zo laag mogelijke prijs. U kunt ons bellen op 088 – 629 00 47 of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder.

Gevolgen van een verkeerde opzegging

Houdt u een verkeerde opzegtermijn aan? Dat kan nadelige gevolgen hebben. Als u de juiste opzegtermijn niet in de gaten houdt dan bent u schadeplichtig, wat betekent dat de werknemer aanspraak kan maken op een schadevergoeding. Een ander gevolg is dat een eventueel concurrentiebeding komt te vervallen.

Uitzondering hierop is als de medewerker in de proeftijd zit. Als de proeftijd in overeenstemming is met de wettelijke regels mag de medewerker per direct ontslagen worden.

Ook kunnen de werkgever en de werknemer samen tot overeenstemming komen in een ontslag met wederzijds goedvinden. Ze spreken in de vaststellingsovereenkomst onder andere af wanneer het dienstverband eindigt.

Als u twijfelt over de opzegtermijn die in uw situatie geldt, kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze ontslagspecialisten. De juristen en advocaten van Omnius helpen u om potentiële problemen voor te zijn. Wij beoordelen uw zaak en adviseren u over uw kansen in een juridische procedure en de mogelijke alternatieven daarvoor.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 64 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 129 advocaten en meer dan 64 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.