Arbeidsovereenkomst opstellen

In een arbeidscontract legt u de afspraken die u met uw medewerker over het dienstverband maakt vast. De afspraken gaan onder andere over de functie, de werkzaamheden, het salaris, de arbeidsvoorwaarden en het opzeggen van de arbeidsovereenkomst. Het opstellen van een arbeidsovereenkomst is maatwerk. Wij leggen uit wat de hoofdlijnen van de arbeidsovereenkomst zijn.

Gerard is eigenaar van een bloemenbedrijf. Hij zoekt een medewerker voor het bollen pellen. Jan kan direct beginnen met werken. Ze spreken af hij op maandag en dinsdag werkt. Het uurtarief is € 10, -. Er wordt geen arbeidsovereenkomst opgesteld. Gerard ontslaat Jan twee weken later: hij is niet tevreden over het werktempo van Jan en beroept zich op de proeftijd. Jan beweert dat er geen proeftijd is afgesproken.

Een arbeidsovereenkomst mag mondeling worden afgesproken maar het is aan te raden om de afspraken op papier te zetten en te ondertekenen. Dat blijkt ook uit het bovenstaande voorbeeld: Jan en Gerard hebben de afspraken niet vastgelegd en ze kunnen daarom niet bewijzen wat er is afgesproken. Sommige afspraken gelden alleen als ze schriftelijk zijn vastgelegd. Dat geldt onder andere voor het concurrentiebeding en de proeftijd. In het voorbeeld hierboven is geen arbeidsovereenkomst getekend: Gerard kan zich daarom niet op een proeftijd beroepen.

De werkgever biedt een arbeidsovereenkomst aan waarin de arbeidsvoorwaarden, zoals de proeftijd, de opzegtermijn, de arbeidsduur, verlof, maar ook loon en eventueel de beëindiging van het dienstverband, zijn opgenomen. De bepalingen voor de arbeidsvoorwaarden zijn te vinden in de wet, het bedrijfsreglement en in de cao.

U kunt zelf een arbeidsovereenkomst opstellen. Let er wel op dat u de belangrijkste zaken opneemt. Omnius heeft een standaard model opgesteld, voor de contracten van onbepaalde tijd. Twijfelt u over de inhoud van het contract? Leg uw hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie, dat kan zeven dagen per week. We zoeken samen naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing, een andere keer is advies van een jurist of advocaat gewenst. U krijgt vooraf duidelijkheid over afspraken en tarieven.

Inhoud arbeidsovereenkomst

U bent vrij om afspraken vast te leggen in een arbeidsovereenkomst, wel zijn er een aantal zaken waar u op moet letten bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst.

Controleer bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst of er een cao van toepassing is. Wanneer dat het geval is gaat de cao voor op wettelijke bepalingen of bepalingen uit de eigen bedrijfsregels. Zet in het arbeidscontract dat er een cao van toepassing is. Afspraken in de cao hoeft u niet in op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Op de website van het ministerie van SZW staat een overzicht van cao’s.

Checklist voor het opstellen van een arbeidsovereenkomst:

De inhoud van het arbeidscontract hangt onder andere af van de functie. In hoofdlijnen staat er in een arbeidsovereenkomst:

 • Naam en adres werkgever
 • Naam en adres medewerker
 • Functie
 • Dienstverband
 • Startdatum dienstverband
 • Standplaats
 • Werkuren per week en de arbeidstijden
 • Onbepaalde tijd
 • Proeftijd
 • Opzegtermijn
 • Is er een cao van toepassing
 • Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Vakantiedagen
 • Geheimhoudingsverklaring
 • Concurrentiebeding

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt na een bepaalde periode, bijvoorbeeld zes maanden. Als de contractperiode zes maanden of langer is dan moet u uw medewerker een maand voor het aflopen van de overeenkomst informeren over het al dan niet verlengen van de overeenkomst.

Na drie opeenvolgende tijdelijke contracten, of een arbeidsduur van 24 maanden, heeft de medewerker recht op een contract voor onbepaalde tijd.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Een arbeidscontract voor onbepaalde tijd staat gelijk aan een vast contract. Een vast contract kunt u niet zomaar opzeggen. Dat kan alleen via de rechter, het UWV of door een ontslag met wederzijds goedvinden.

Proeftijd

Een proeftijd opnemen in de arbeidsovereenkomst is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. U geeft uzelf en de werknemer tijd om te beoordelen of de samenwerking bevalt. Is dat niet het geval, dan mag u het arbeidscontract met de werknemer tijdens de proeftijd direct opzeggen. De werknemer mag het arbeidscontract opzeggen in de proeftijd maar hij verliest dan bijna altijd het recht op een uitkering.

Een proeftijd opnemen mag niet altijd, zo moet het arbeidscontract langer duren dan zes maanden. De duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst.

Heeft u vragen over het opstellen van een arbeidsovereenkomst of de toegestane proeftijd? Leg uw hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Johan heeft zijn studie Informatica afgerond en start met zijn eerste baan bij een grote bank. De bank investeert in Johan: hij mag op kosten van de bank een opleiding volgen. Een jaar later rondt hij deze studie af. Vanwege zijn specifieke kennis krijgt hij van een concurrerende bank een goed aanbod. Johan zegt zijn baan op en gaat werken voor de concurrent. 

Concurrentiebeding

In sommige gevallen is het niet wenselijk als een medewerker na het beëindigen van het dienstverband gaat werken voor de concurrent. Zoals in het geval van Johan: de kennis die hij heeft opgedaan gebruikt hij bij de concurrent. In dit soort gevallen kunt u een concurrentiebeding afspreken. U spreekt af dat de werknemer niet aan de slag mag bij een concurrent. Zo’n afspraak geldt alleen als deze schriftelijk is vastgelegd en ondertekend is. Een concurrentiebeding kunt u alleen in uitzonderlijke gevallen opnemen in een tijdelijk contract. Wilt u advies over het opnemen van een concurrentiebeding in het arbeidscontract? Neem direct contact op met Omnius.

Arbeidsovereenkomst opstellen

Bel gratis naar onze intakebalie voor advies. Onze juristen en advocaten helpen u om potentiële problemen voor te zijn. Omnius biedt kwalitatieve producten voor een zo laag mogelijke prijs.

De aangesloten advocaten bij Omnius beschikken over jarenlange ervaring en kunnen u bijstaan en adviseren in ieder arbeidsgeschil. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 64 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 129 advocaten en meer dan 64 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.