Transitievergoeding – werkgever

Als u een medewerker ontslaat dan bent u hem in veel gevallen een transitievergoeding verschuldigd. U wilt weten of u een transitievergoeding moet betalen, of u daarover kunt onderhandelen en of er andere mogelijkheden zijn. Wij leggen u uit wat de regels over deze vergoeding zijn.

De transitievergoeding is een geldbedrag dat bedoeld is ter overbrugging tot de volgende baan of voor omscholing. In sommige gevallen bent u verplicht om een vergoeding te betalen aan uw medewerker. Maar er zijn ook situaties waarin u geen transitievergoeding hoeft te betalen. Ook kunt u proberen om met uw medewerker een andere afspraak te maken. Wilt u een medewerker ontslaan en heeft u vragen over de transitievergoeding? Neem contact op met de Omnius intakebalie: we adviseren u vrijblijvend over uw situatie.

Joke is eigenaresse van een nagelstudio. Over haar medewerker Janneke, die inmiddels al 3 jaar in dienst is, ontvangt zij regelmatig klachten. Ze wil haar medewerker ontslaan met Janneke komt zij tot een ontslag met wederzijds goedvinden. Een van de voorwaarden is dat zij Janneke een transitievergoeding betaalt.

Wanneer heeft uw medewerker recht op een transitievergoeding

Bij ontslag via UWV of kantonrechter heeft de medewerker recht op een transitievergoeding als het dienstverband tenminste twee jaar duurde. Loopt het tijdelijke contract van uw medewerker af en was hij tenminste twee jaar in dienst? Ook dan moet u een transitievergoeding betalen aan de werknemer.

Wanneer heeft uw medewerker geen recht op een transitievergoeding

Een medewerker die wordt ontslagen heeft niet altijd recht op een transitievergoeding. De medewerker heeft pas recht op een vergoeding als hij tenminste 2 jaar in dienst was.

Andere uitzonderingen op het recht op een transitievergoeding zijn onder andere:

 • Ontslag vanwege ernstig verwijtbaar handelen.
 • De medewerker is nog geen 18 jaar en hij werkte 12 uur of minder per week.
 • De medewerker bereikt de AOW- of pensioenleeftijd.
 • De medewerker is ouder dan de AOW- of pensioenleeftijd.
 • Het ontslag is het gevolg van een faillissement, surseance van betaling of schuldsanering.
 • In de cao is een gelijkwaardige voorziening voor de transitievergoeding opgenomen.
 • De werknemer heeft voor het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst gekregen. Deze start binnen 6 maanden na het einde van de vorige arbeidsovereenkomst.

Wilt u een medewerker ontslaan maar weet u niet zeker of u een transitievergoeding moet betalen? Neem contact op met onze intakebalie: wij adviseren u over uw situatie. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing die past bij het gewicht van uw zaak.

Onderhandelen over de transitievergoeding

In sommige gevallen heeft een werkgever recht op een transitievergoeding bij ontslag. Bij ontslag via de kantonrechter of het UWV moet de werkgever een vergoeding betalen.

Aqualand B.V. wil medewerker Han ontslaan omdat hij niet goed functioneert: hij verschijnt bijna dagelijks te laat op zijn werk. Na overleg met een advocaat besluit de werkgever om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen. Dat is makkelijker en sneller dan het aanvragen van het ontslag bij de kantonrechter. In plaats van een transitievergoeding komen de werkgever en Han overeen dat Han een opleiding krijgt aangeboden van Aqualand B.V.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het kan zijn dat u niet op een lange procedure via de kantonrechter of het UWV zit te wachten. In dat geval kunt u ook proberen om er met de werknemer in onderling overleg uit te komen. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. U spreekt dan met de werknemer af of u een vergoeding betaald en hoe hoog deze vergoeding is. Wilt u dit zelf doen, gebruik dan onze vaststellingsovereenkomst om de afspraken vast te leggen.

Als u geen ervaring heeft met het onderhandelen met een medewerker over de voorwaarden van het ontslag dan is het verstandig om u te laten adviseren door een expert: deze heeft ervaring met het onderhandelen over transitievergoedingen. U wilt niet meer betalen dan nodig is. Wij informeren u over de mogelijkheden, stellen een voorstel op en onderhandelen erover. Wij sturen aan op een resultaat dat voor beide partijen voordelig is. Neem contact op met Omnius om de mogelijkheden te bespreken tijdens een gratis telefonisch intakegesprek: 088 – 629 00 47.

Hoogte van de transitievergoeding

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van de medewerker, het maandsalaris en het aantal dienstjaren in uw bedrijf. Per gewerkt dienstjaar heeft de medewerker recht op ⅓ maandsalaris. Is de medewerker al langer dan tien jaar in dienst, dan heeft hij vanaf het tiende dienstjaar recht op een vergoeding van ½ maandsalaris per dienstjaar.

De transitievergoeding bedraagt maximaal € 77.000, -, tenzij het jaarsalaris hoger is dan € 77.000, – per jaar. In dat geval heeft de medewerker recht op maximaal één jaarsalaris.

Is uw medewerker ouder dan 50 jaar en is hij al meer dan 25 jaar in dienst? Dan heeft hij vanaf het tiende dienstjaar recht op 1 maandsalaris per dienstjaar.

Uitzondering voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven is er een overgangsregeling afgesproken. Deze regeling geldt tot 2020. Heeft u minder dan 25 medewerkers in dienst? Dan betaalt u wellicht een lagere transitievergoeding. U moet dan wel aantonen dan het bedrijf in een slechte financiële situatie verkeert en dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Heeft u vragen over de transitievergoeding of overweegt u een ontslag met wederzijds goedvinden? De  aangesloten juristen en advocaten bij Omnius beschikken over de ervaring om u in ieder juridisch geschil over arbeidsrecht bij te staan. Bel ons vandaag nog via 088 – 629 00 47 of stuur ons een bericht via WhatsApp wanneer u een juridische vraag heeft of wanneer u reeds bent beland in een juridisch conflict. Omnius helpt u graag verder.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 64 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 129 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 129 advocaten en meer dan 64 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.