Wanneer uw (ex-)werkgever uw loon niet betaalt en een loonvordering niet heeft geholpen, kunt u dreigen met de aanvraag van het faillissement. Als ook dan geen betaling volgt, kunt u overgaan tot de aanvraag van het faillissement. Het faillissement kan beperking van uw schade betekenen, ook al raakt u waarschijnlijk werkloos.
Wat zijn de gevolgen van het faillissement voor een werknemer?
Door het faillissement van uw werkgever raakt u vermoedelijk werkloos. Toch kan het faillissement van uw werkgever beperking van uw schade betekenen. Voorafgaand aan het faillissement wordt vaak door de werkgever geen loon betaald en kunt u ook geen uitkering aanvragen. Ondanks dat u vaak een loonvordering kunt indienen zult u geen geld ontvangen. Er is immers geen geld. Dit wordt anders wanneer uw werkgever failliet wordt verklaard.
Uw arbeidsovereenkomst blijft door het faillissement bestaan. Vaak moet u nog enige tijd doorwerken. Wel zal op termijn mogelijk uw arbeidsovereenkomst worden opgezegd door de curator. In sommige gevallen kunt u enige tijd in dienst blijven omdat de curator het bedrijf voortzet, of wanneer het bedrijf wordt verkocht of een doorstart maakt. In de meeste gevallen krijgt u als werknemer te maken met:
- Ontslag door de curator (mogelijk zonder ontslagvergunning)
- Korte opzegtermijn voor ontslag (maximaal 6 weken)
- Ontslag mogelijk zonder rekening te hoeven houden met opzegverboden (bijvoorbeeld ziekte)
- Loonbetaling over de 13 weken voorafgaand aan de opzegging door het UWV (loongarantieregeling)
- Loondoorbetaling tijdens opzegtermijn door het UWV
- Recht op een WW-uitkering na faillissement en ontslag
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 96 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Faillissementswet biedt nu twee verschillende schuldenregelingen voor ondernemers, maar welke is goedkoper?
WHOA Deze regeling staat in de Faillissementswet. De WHOA is exclusief bedoeld voor ondernemers en bedrijven in financieel zwaar weer. De WHOA is een “onderhands” traject. Dat betekent dat de partijen behoorlijk vrij zijn in het inkleden van de akkoordregeling …
Lees meer..