Wanneer het zakelijk gezien niet goed gaat met uw onderneming kan een faillissement een laatste ‘redmiddel’ zijn. Voor rechtspersonen is soms een doorstart mogelijk. In andere gevallen is een doorstart niet mogelijk, omdat u in privé aansprakelijk bent voor alle schulden. In alle gevallen heeft u juridisch advies nodig om alle mogelijke gevolgen, voor- en nadelen te inventariseren. Een advocaat kan u voorzien van het beste advies bij een driegend faillissement.
Wat gebeurt er na een faillissement?
Door de faillietverklaring verliest een bedrijf het beheer en de beschikking over zijn vermogen. Indien het faillissement is afgewikkeld door de curator en (een deel van) de schuldeisers zijn uitbetaald, wordt een onderneming (mits rechtspersoon) ontbonden. Het bedrijf bestaat niet meer. In het geval van een eenmanszaak of v.o.f. blijft de natuurlijke persoon aansprakelijk voor de schulden, ook al is het faillissement opgeheven.
Wanneer het faillissement is afgewikkeld, wordt het faillissement opgeheven. Daarmee komt een einde aan de rechtspersoon. De rechtspersoon wordt ontbonden en uitgeschreven uit het handelsregister. Bij de failliete eenmanszaak en de v.o.f. is dit anders. Schulden die tijdens het faillissement niet werden voldaan, blijven bestaan ook na het faillissement. Als natuurlijk persoon kunt u dus ook na het faillissement worden geconfronteerd met schuldeisers. Niet alleen de schuldeisers, maar ook de fiscus en het UWV zullen na het faillissement u weer opzoeken. In sommige gevallen kan een natuurlijk persoon in aanmerking komen voor de schuldsanering.
Of u in aanmerking komt voor de schuldsanering hangt af van een aantal factoren. Een advocaat kan u in alle gevallen voorzien van de nodige kennis en advies.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 91 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Welke schuldenregelingen zijn er voor ondernemers? Welke is goedkoper?
WHOA Deze regeling staat in de Faillissementswet. De WHOA is exclusief bedoeld voor ondernemers en bedrijven in financieel zwaar weer. De WHOA is een “onderhands” traject. Dat betekent dat de partijen behoorlijk vrij zijn in het inkleden van de akkoordregeling …
Lees meer..