Een geschil kan veel invloed hebben op de stabiliteit van een onderneming. Maar of het nou gaat om een conflict met een aandeelhouder, bestuurder, leverancier of medewerker: geschillen binnen een onderneming komen helaas met regelmaat voor. Met goede afspraken kunt u een deel van de conflicten voorkomen en de impact beperken. Wilt u verzekerd zijn van waterdichte en duidelijke afspraken? Laat u dan adviseren door een ondernemingsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Overeenkomsten

Afspraken kunt u vastleggen in de statuten, een directiereglement, samenwerkings- of aandeelhoudersovereenkomst. Omdat partijen bij geschillen vaak terugvallen op deze documenten, is het ontzettend belangrijk dat er goede regelingen in de overeenkomsten zijn opgenomen. Wilt u een overeenkomst laten opstellen? Neem dan contact op met een ondernemingsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Deadlock of patstelling

Niet alle geschillen zijn te voorkomen met een overeenkomst. Denk bijvoorbeeld aan onenigheid tussen aandeelhouders, wanbeleid, discussies over winst- en verliesdeling, machtsmisbruik of het niet nakomen van afspraken.

Ook kan het gebeuren dat u in een zogeheten ‘deadlock situatie’ terecht komt. Sommige bedrijven hebben twee aandeelhouders of bestuurders die elk de helft van de aandelen bezitten. Krijgen zij een conflict over bijvoorbeeld het beleid of houdt een bestuurder zich niet aan de gemaakte afspraken, dan ontstaat er een patstelling of ‘deadlock’. Zo’n situatie wordt vaak opgelost met het uitkopen van een bestuurder. Omdat dit proces impact heeft op de gehele onderneming, is het van groot belang dat het zorgvuldig en op de juiste juridische wijze gebeurt. Krijgt u te maken met een dergelijke situatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een ondernemingsrecht advocaat.

Ondernemingskamer

Onenigheid tussen bestuurders, aandeelhouders of de raad van commissarissen kan worden voorgelegd aan de Ondernemingskamer. Dit is een rechterlijk orgaan dat juridisch bindende uitspraken kan doen over aandeelhoudersconflicten en ook maatregelen mag nemen.

Aandeelhouders die (samen) minstens tien procent van de aandelen bezitten en het niet eens zijn met het beleid van de onderneming, kunnen de Ondernemingskamer verzoeken om een enquêteprocedure. De Ondernemingskamer kan vervolgens een onderzoek starten. Blijkt dat er sprake is van bijvoorbeeld wanbeleid, dan kan de Ondernemingskamer (vergaande) maatregelen nemen. Denk aan het ontslag van een bestuurder of het ontbinden van een vennootschap. Laat u in zo’n situatie altijd bijstaan door een advocaat. Meer informatie? Neem contact met ons op.

Geschillenregeling

Een andere mogelijkheid is de geschillenregeling. Een geschillenprocedure loopt via de rechtbank. Aandeelhouders die samen minstens een derde van de aandelen bezitten, kunnen via deze procedure eisen dat een andere aandeelhouder zijn aandelen aan hen overdraagt. Zo’n geschillenregeling komt nauwelijks voor, de procedure is namelijk erg complex en kan jaren duren. Vanwege de complexiteit moet u zich in de procedure altijd laten bijstaan door een advocaat. Neem vandaag nog contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Ondernemingsrecht advocaat

De manier waarop een geschil binnen een onderneming wordt opgelost, verschilt per rechtsvorm en situatie. Het is daarom sterk aan te raden om een ondernemingsrecht advocaat in te schakelen. Een advocaat kan de ondernemer advies geven over de beste strategie en de rol van bemiddelaar op zich nemen. Naar de rechter gaan is namelijk de uiterste optie. Beter, goedkoper en sneller is om er onderling alsnog proberen uit te komen. Advocaten worden dan ook vaak ingezet om te adviseren en onderhandelen.

De advocaten uit het Omnius-netwerk hebben veel ervaring met het oplossen van geschillen binnen ondernemingen. Krijgt u te maken met een conflict in uw organisatie? Neem dan contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk of vul het contactformulier in.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Beschikbaar vanaf di 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.