Geschillen tussen aandeelhouders
Er zijn allerlei situaties waarin geschillen tussen aandeelhouders ontstaan. Deze geschillen gaan bijvoorbeeld over de verkoop van aandelen, wanbeleid of de te volgen koers. Wij delen wat u kunt doen als er een geschil ontstaat tussen aandeelhouders. Heeft u advies nodig over een geschil tussen aandeelhouders? Neem direct contact op met de Omnius intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar en voorzien u graag van advies op maat.
Geschillen tussen aandeelhouders
Als er een geschil tussen aandeelhouders is ontstaan kijkt u eerst in de aandeelhoudersovereenkomst, zodat u kunt nagaan wat er is afgesproken. Staat er in de aandeelhoudersovereenkomst een oplossing voor het geschil, dan is het conflict waarschijnlijk opgelost.
De statuten en de samenwerkings- of aandeelhoudersovereenkomsten voorkomen niet alle geschillen tussen aandeelhouders. Zo kan er sprake zijn van wanbeleid, er kan onenigheid ontstaan of de afspraken worden niet nagekomen. Zeker als een bedrijf in zwaar weer verkeert ontstaan er geschillen tussen de aandeelhouders. Als er geen oplossing wordt gevonden voor het probleem dan kan het geschil leiden tot een juridische procedure. In uiterste gevallen is de oplossing dan de uittreding of uitstoting van aandeelhouders.
Doet er zich een geschil voor tussen aandeelhouders en zoekt u naar juridisch advies? De advocaten uit het Omnius-netwerk hebben veel ervaring met het oplossen van geschillen tussen aandeelhouders. Neem contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk. De Omnius intakebalie is zeven dagen per week bereikbaar.
Patstelling bij een geschil tussen aandeelhouders
In sommige gevallen ontstaat er een patstelling tussen de aandeelhouders: de twee aandeelhouders in een bedrijf hebben evenveel aandelen en er ontstaat een geschil tussen ze. Dan komen ze in een zogenaamde ‘deadlock situatie’ terecht.
Vaak wordt deze situatie opgelost doordat een van de aandeelhouders wordt uitgekocht. Dit uitkopen heeft gevolgen voor de onderneming en het is verstandig om deze gevolgen vooraf in kaart te brengen. Ook wilt u dat het uitkopen op een juridisch juiste manier gebeurt. Wij hebben veel ervaring met het oplossen van geschillen tussen aandeelhouders en we voorzien u graag van passend advies. U kunt ons zeven dagen per week, 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsApp. De intakebalie staat u graag te woord om uw contactaanvraag op te nemen.
Aandeelhoudersvergadering
Is er niets afgesproken tussen de aandeelhouders, dan kunt u een aandeelhoudersvergadering beleggen. Tijdens de vergadering kunt u oplossingen voor het conflict tussen aandeelhouders aanbrengen en hierover kan gestemd worden.
Ondernemingskamer
Komt er geen oplossing, dan kunt u naar de Ondernemingskamer stappen voor een zogenaamde ‘enquêteprocedure’. De Ondernemingskamer treft een passende voorziening en er mag ook een definitieve maatregel genomen worden. Alleen de bestuurder van de vennootschap en aandeelhouders met gezamenlijk minimaal 10 procent van de geplaatste aandelen kunnen deze procedure starten. De Ondernemingskamer is een onderdeel van het Gerechtshof van Amsterdam. De zaak wordt behandeld door drie rechters en twee lekenrechters.
De ondernemingsrecht advocaten en juristen van Omnius adviseren u over geschillen tussen aandeelhouders. Wij treden geregeld op tijdens procedures bij de Ondernemingskamer. Wij voorzien u graag van passend advies over uw geschil voordat u een procedure start. Zo weet u wat uw kansen zijn in een procedure en of er andere oplossingen mogelijk zijn. Ons dienstenaanbod loopt uiteen van doe-het-zelf oplossingen, ‘standaard’ juridische oplossingen voor een vaste prijs en/of bijstand door een gespecialiseerde advocaat.
Neem direct contact op met de Omnius intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.