Medewerker op staande voet ontslaan

Omnius heeft 12 advocaten arbeidsrecht zakelijk

Medewerker op staande voet ontslaan

Als u uw medewerker ontslaat op staande voet dan zegt u de arbeidsovereenkomst per direct op. Er is geen opzegtermijn. Het ontslag op staande voet heeft grote consequenties voor de medewerker en het is daarom niet zomaar toegestaan. Wij delen in welke situaties een medewerker ontslagen kan worden op staande voet en waar u rekening mee dient te houden.

In de meeste situaties wordt het ontslag op staande voet eerst mondeling gegeven en daarna schriftelijk bevestigd. Het arbeidscontract eindigt direct: er hoeft voor het ontslag geen toestemming gevraagd te worden aan het UWV of de kantonrechter.

Voorwaarden voor ontslag op staande voet

De medewerker die op staande voet wordt ontslagen heeft per direct geen inkomen meer en verliest ook het recht op een WW-uitkering. Dit zijn ingrijpende gevolgen en daarom dient het ontslag op staande voet aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Kirsten is eigenaar van een kapperszaak. Op een dag ziet ze haar medewerker geld uit de kassa halen en in haar broekzak stoppen. Kirsten spreekt haar medewerker er direct op aan. De medewerker heeft geen goede reden voor haar gedrag en Kirsten ontslaat haar op staande voet.

Er is een dringende reden

Voor ontslag op staande voet is een dringende reden nodig. De reden komt voort uit gedrag van een werknemer: het gedrag is zo ernstig is dat men van de werkgever niet kan verwachten dat hij de arbeidsovereenkomst laat voorbestaan. Het gaat om ernstige verwijtbare gedragingen van de medewerker als verduistering, mishandeling, diefstal en grove beledigingen. Ook werkweigering kan een reden zijn voor ontslag op staande voet.

Of er sprake is van een dringende reden hangt af van de omstandigheden van het geval: er moet een afweging gemaakt worden tussen het gedrag van de medewerker en de gevolgen van het ontslag. Als het gaat om diefstal of mishandeling dan is de dringende reden vaak duidelijk. Maar lang niet alle situaties zijn zo eenduidig te beoordelen.

De rechter ziet ontslag op staande voet als een uiterste optie: een andere manier van ontslag is vanwege de gedragingen niet aan de orde. In veel gevallen besluit de werkgever te snel dat de situatie vraagt om een ontslag op staande voet.

Heeft u uw medewerker zojuist op staande voet ontslagen en heeft u advies nodig? Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw situatie. Omnius helpt u graag verder.

Het ontslag op staande voet is onverwijld gegeven

Een andere voorwaarde voor ontslag op staande voet is dat de werkgever direct na het incident of het gedrag van de werknemer overgaat tot ontslag op staande voet. De werkgever kan er dus niet eerst een paar dagen over nadenken. Wel kan hij onderzoeken of er reden is voor ontslag op staande voet.

Een snackbareigenaar komt erachter dat er geregeld geld uit de kassa mist. Hij besluit om zijn personeel beter in de gaten te houden. Op vrijdagavond ziet hij dat een medewerker € 50, – uit de kassa pakt en in zijn zak steekt. De eigenaar wil de situatie eerst met zijn vrouw bespreken. Een week later spreekt hij de medewerker aan en ontslaat hij hem op staande voet. Dat is te laat: hij had de medewerker direct aan moeten spreken op zijn gedrag.

De medewerker hoort de dringende reden onverwijld

De medewerker hoort te weten waarom hij op staande voet ontslagen wordt: de werkgever moet deze reden geven bij het ontslag op staande voet. Dit geeft de medewerker de kans om zich te verweren tegen het ontslag. Vaak schakelt een medewerker een jurist in om hem bij te staan.

Het is van belang om goed na te denken over de reden van het ontslag op staande voet. Deze reden mag op een later moment niet meer gewijzigd worden. Neem daarom contact op voordat u uw medewerker ontslaat, het voorkomt latere ellende.

We veranderen de situatie uit het voorbeeld hierboven. De snackbareigenaar verdenkt een medewerker van het stelen van geld uit de kassa. Hij ziet dat de medewerker € 50, – uit de kassa haalt en hij stelt de medewerker op non-actief. Ondertussen stelt hij een onderzoek in naar de kassagegevens over het afgelopen jaar. Een week later is het onderzoek afgerond en op die dag ontslaat hij de medewerker op staande voet. In deze situatie voldoet de eigenaar wel aan de onverwijldheid.

Gevolgen onterecht ontslag op staande voet

Als het ontslag niet aan de voorwaarden voldoet dan is het ontslag vernietigbaar. De medewerker kan het ontslag bij de rechter aanvechten. In veel gevallen stelt de rechter de medewerker in het gelijk. Je moet als werkgever met een hele goede reden komen om een ontslag op staande voet stand te laten houden bij de rechter. Dit betekent vaak dat je met terugwerkende kracht het loon, vaak met rente, en proceskosten moet betalen. Ook blijft de werknemer in dienst. Bepaalt de rechter dat er geen ernstig verwijtbaar gedrag was, maar dat het ontslag wel in stand blijft? Dan wijst de rechter vaak een transitievergoeding toe.

Een alternatief voor het ontslag op staande voet is om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken of om met de medewerker tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen. Wel betekent dit vaak dat er een vergoeding betaald wordt aan de werknemer.

De juristen en advocaten van Omnius helpen u om potentiële problemen voor te zijn en wij adviseren u over de oplossing die bij uw zaak past. Met onze unieke trapsgewijze juridische dienstverlening bieden wij voor ieder juridisch probleem de meest passende oplossing. Van gratis intake tot bijstand door een advocaat-specialist. Op deze manier kunt u makkelijk wel 30% op uw juridische kosten besparen. Ook informeren wij u over uw kansen in een juridische procedure en de mogelijke alternatieven daarvoor. Zeker bij een ontslag op staande voet is de rechter heel terughoudend in het toekennen van het ontslag.

Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.