Ontslag met wederzijds goedvinden

Omnius heeft 12 advocaten arbeidsrecht zakelijk

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden, wat houdt dat in en in welke situaties is dat een verstandige keus voor een werkgever? Wij geven aan wanneer het verstandig is om te kiezen voor een ontslag met wederzijds goedvinden en waarover u kunt onderhandelen met uw medewerker.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden stemmen werkgever en werknemer allebei in met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Samen maken ze afspraken over de voorwaarden van het beëindiging van het arbeidscontract. In veel gevallen is het voor beide partijen voordelig om te kiezen voor het ontslag met wederzijds goedvinden. Deze vorm van ontslag is de meest voorkomende ontslagvorm.

Jan is eigenaar van een adviesbureau. Clemens werkt als accountmanager in zijn bedrijf, hij heeft een vast contract. Het laatste jaar lukt het Clemens niet één keer om zijn maandelijkse targets te halen. Jan wil Clemens ontslaan maar ziet op tegen een procedure bij de rechter. Hij heeft in de afgelopen maanden meerdere gesprekken met Clemens gevoerd en ze besluiten samen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Voordelen voor de werkgever

Het ontslag met wederzijds goedvinden heeft voor zowel de werknemer als de werkgever een aantal voordelen. Voor de werkgever scheelt het de vaak lange en kostbare procedure via het UWV of de kantonrechter. Ook kan hij onderhandelen over de hoogte van de vergoeding en het biedt kans om op een normale manier afscheid te nemen van de werknemer. Bij slecht functioneren van een medewerker vaak lastig om aan te tonen dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst de enige oplossing is. De werkgever dient een goed dossier op te bouwen en hij moet de werknemer onder andere herplaatsing aangeboden hebben. Het ontslag met wederzijds goedvinden is een gemakkelijkere procedure.

Wilt u uw medewerker ontslaan maar twijfelt u over de manier waarop? Wij adviseren over u over het ontslag met wederzijds goedvinden en de alternatieve opties. Omnius zoekt samen met u naar een oplossing die past bij het gewicht van uw zaak: zo betaalt u nooit teveel. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag.

Voordelen voor de werknemer

Voor de werknemer is het ontslag met wederzijds goedvinden ook een minder belastende procedure. Hij krijgt bijna altijd een hogere vergoeding mee dan de vergoeding die hij krijgt na de procedure via het UWV of de rechter en hij heeft meestal recht op een WW-uitkering na het aflopen van de arbeidsovereenkomst.

Aandachtspunten bij het ontslag met wederzijds goedvinden

Belangrijke voorwaarde is dat zowel de werkgever als de werknemer vrijwillig instemmen met het ontslag. De werkgever heeft de plicht om te onderzoeken of de werknemer echt instemt met het ontslag, ook moet hij de werknemer op de hoogte stellen van de gevolgen van het ontslag.

De medewerker heeft een bedenktermijn. Hij mag binnen veertien dagen besluiten om terug te komen van het ontslag en hoeft daar geen reden voor op te geven. Informeert u de medewerker niet over deze bedenktermijn, dan wordt de bedenktermijn verlengd met een week.

Adviseer de werknemer over het inschakelen van juridisch advies. Ook de werkgever heeft baat bij het inschakelen van juridisch advies: op die manier weet u zeker dat het ontslag met wederzijds goedvinden aan de voorwaarden voldoet. Bel de intakebalie van Omnius of stuur een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw situatie.

Opzegtermijn

Clemens stemt in met het ontslag van wederzijds goedvinden. Hij stelt wel een voorwaarde: hij wil er zeker van zijn dat hij recht heeft op een WW-uitkering na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden is het van belang om rekening te houden met de opzegtermijn van het arbeidscontract. Tijdens de opzegtermijn heeft de medewerker recht op loon. Pas na het aflopen van de overeenkomst start de eventuele WW-uitkering. Als u geen rekening houdt met een opzegtermijn betaalt u een ontslagvergoeding die tenminste even hoog is als het salaris dat de medewerker tijdens de opzegtermijn had ontvangen.

Heeft u advies nodig over de opzegtermijn bij een ontslag met wederzijds goedvinden? Bel de intakebalie van Omnius of stuur een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw situatie.

Vaststellingsovereenkomst

De afspraken moeten schriftelijk vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst.

Met de werknemer maak je afspraken over het ontslag met wederzijds goedvinden. Je kunt over allerlei onderwerpen afspraken maken. De belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Hoogte van de vergoeding.
 • De einddatum van de arbeidsovereenkomst.
 • Wordt de medewerker vrijgesteld van werk.
 • Heeft de medewerker recht op een bonus.
 • Vervalt het concurrentiebeding.
 • Overnemen van bedrijfsmiddelen als een auto of laptop.
 • Terugbetalen van studiekosten.

U kunt de vaststellingsovereenkomst zelf opstellen, gebruik daarvoor het standaard model dat Omnius heeft opgesteld. Het kan zijn dat u advies op maat wil of advies nodig heeft over uw onderhandelingsruimte. Met onze unieke trapsgewijze juridische dienstverlening bieden wij voor ieder juridisch probleem de meest passende oplossing. Van gratis intake tot bijstand door een advocaat-specialist. Op deze manier kunt u makkelijk wel 30% op uw juridische kosten besparen. Omnius zoekt naar de oplossing die bij het gewicht van uw zaak. Bel de intakebalie van Omnius of stuur een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw situatie.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.