Pensioenrecht

Werkgevers krijgen te maken met pensioenkwesties, ook als er in de onderneming geen pensioenregeling is. Problemen met pensioenen kunt u voorkomen door zicht te hebben op de pensioenverplichtingen van uw bedrijf en van de mogelijke risico’s. Als u tijdig risico inwint bij een expert kunt u verrassingen voorkomen. Schakel direct juridische bijstand in bij vragen over (het voorkomen van) conflicten. Het Omnius Advocatennetwerk helpt u bij het vinden van de juiste advocaat pensioenrecht.

Naast het loon is pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Veel werkgevers bieden het personeel een pensioenregeling aan, dit is overigens niet altijd verplicht. Laat u goed informeren over het pensioenstelsel voordat u uw personeel dit aanbiedt: het wijzigen of stopzetten van een pensioenregeling is niet makkelijk. U bent niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden, tenzij dit verplicht is gesteld vanuit de cao of een bedrijfstakpensioenfonds.

Thijs is eigenaar van een schoonmaakbedrijf. Hij krijgt veel opdrachten binnen en daarom besluit hij om personeel aan te nemen. Na een jaar komt hij erachter dat er in zijn bedrijfstak een verplicht gesteld pensioenfonds is. Hij moet zich alsnog aansluiten, zijn medewerkers aanmelden en hij moet alle achterstallige pensioenpremies over het afgelopen jaar alsnog betalen voor zijn personeel.

Binnen een maand na aanvang van een arbeidsovereenkomst moet u aan de medewerker aangeven of u een aanbod doet tot het aangaan van een pensioenovereenkomst. Als u een nieuwe werknemer niet binnen een maand informeert over de pensioenregeling, geldt dat deze werknemer automatisch deelneemt aan de pensioenregeling.

Bent u van plan om personeel aan te nemen en heeft u vragen over het aanbieden van een pensioenregeling? Omnius heeft ervaren pensioenrecht advocaten die u graag adviseren. Neem contact op met de intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag.

Pensioenregelingen

Er zijn allerlei soorten pensioenregelingen. Vroeger maakten veel werkgevers gebruik van een eindloonsysteem. Bij dit systeem hangt de hoogte van het pensioen af van het laatst verdiende loon. Inmiddels maken veel werkgevers gebruik van een middelloonregeling. Hierbij wordt gekeken naar het gemiddeld verdiende loon. Ook gebruiken veel werkgevers de beschikbare premieregeling. De werkgever betaalt bij deze regeling een vaste premie.

Pensioenkwesties

Veel ondernemers worden opeens verrast door een pensioenkwestie, waarbij de bedragen vaak hoog oplopen. Zo komt het geregeld voor dat een werkgever een brief ontvangt over een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. De werkgever leest dat het bedrijf zich verplicht moet aansluiten bij het pensioenfonds en dat dit met terugwerkende kracht van vijf jaar ingaat. Ook voor het betalen van de pensioenpremies. Dit heeft voor een bedrijf verstrekkende gevolgen.

De eerste stap is om uit te zoeken of uw bedrijf inderdaad verplicht is om zich aan te sluiten bij het fonds. In veel gevallen is dat niet zo. Bent u wel verplicht om zich aan te schrijven dan onderzoekt u of vrijstelling mogelijk of wenselijk is.

Heeft u een brief ontvangen over een verplicht bedrijfstakpensioenfonds? De experts van Omnius hebben jarenlange ervaring met het pensioenrecht die u graag adviseren over uw situatie. Neem contact op of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag.

Fusies en overnames

Neemt u een bedrijf over of gaat u fuseren? Onderschat de pensioenregelingen niet, dat kan u namelijk duur komen te staan. Het is belangrijk om goed zicht te hebben op de verplichtingen.

Een fusie of overname is teven een goed moment om pensioenregelingen aan te passen of te harmoniseren. Tijdens een fusie of overname gelden er speciale regels waardoor pensioenregelingen in bepaalde gevallen gewijzigd of geharmoniseerd mogen worden. Neem contact op met Omnius om uw zaak te bespreken met een pensioenrechtadvocaat.

Pensioengeschillen

Marieke is eigenaar van een reclamebureau. Ze heeft haar vaste medewerkers een pensioenregeling aangeboden. Haar secretaresses werken allemaal parttime en zij hebben geen pensioenregeling aangeboden gekregen. De secretaresses besluiten om advies in te winnen bij een advocaat over de ongelijke situatie. Van hun pensioenrechtadvocaat krijgen zij te horen dat zij grote kans hebben om bij de rechter in het gelijk te worden gesteld.

Over het pensioen kunnen allerlei geschillen ontstaan. Bijvoorbeeld als een bepaalde groep werknemers geen pensioenregeling aangeboden krijgt, in tegenstelling tot de fulltimers die wel een pensioenregeling hebben. De groep parttimers kan protest aantekenen en vaak worden zij in het gelijk gesteld.

Ook kunnen er juridische geschillen ontstaan over onder andere gelijke behandeling, premie, indexering, tekorten, pensioenleeftijd, eenzijdige wijziging van de pensioenregeling of dwaling.

Wijzigen van de pensioenregeling

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde en het wijzigen van de pensioenvoorwaarden is een wijziging van een arbeidsvoorwaarde. Dat mag niet zomaar: daar zijn regels voor. De werkgever gaat eerst na of er in de pensioenovereenkomst een wijzigingsbeding is opgenomen. De werkgever mag hier alleen een beroep op doen als zijn belang zo zwaar weegt dat het belang van de werknemer daarvoor moet wijken.

In sommige gevallen is voor de wijziging van de pensioenregeling instemming van de ondernemingsraad nodig. Stemt de ondernemingsraad niet in dan kunt u toestemming aan de kantonrechter vragen.

Belangrijk is dat u een dossier bijhoudt over het pensioen. Pensioengeschillen ontstaan vaak pas na jaren, soms zelf pas na het overlijden van een werknemer. Dan is het belangrijk dat u alle afspraken en overeenkomsten kunt laten zien.

Heeft u advies nodig over uw zaak of wilt u dat de opbouw van het pensioendossier beoordeeld wordt zodat u later niet voor verrassingen komt te staan? Neem dan contact op met Omnius. Omnius werkt volgens het principe van een kwalitatief product voor een zo laag mogelijke prijs. Dit betekent dat wij op zoek gaan naar een oplossing die past bij het gewicht van uw zaak. Bel naar 088 – 629 00 47 of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw situatie.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 83 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Wij helpen u graag!
 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: png, pdf, jpg, jpeg, gif, csv, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 15 MB, Max. aantal bestanden: 5.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.4

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 166 advocaten en meer dan 83 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.