Reorganisatie

Door omstandigheden gaat het niet goed met uw bedrijf: een grote opdracht is geannuleerd of er komen te weinig orders binnen. Als u niets verandert dan gaat het bedrijf failliet en daarom wilt u gaan reorganiseren. U wilt weten hoe u dit aanpakt. Wij leggen u uit wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee dient te houden!

Uw bedrijf zit in zwaar weer en er lijkt geen verbetering in te komen. Omdat u niet failliet wilt gaan, wilt u medewerkers ontslaan. U mag medewerkers niet zomaar ontslaan, daar zijn regels voor. Een reorganisatie is een ingrijpend middel, wij adviseren u om advies in te winnen bij een gespecialiseerd jurist voordat u het bedrijf gaat reorganiseren en medewerkers ontslaat. Bel 088 – 629 00 47 voor een gratis telefonisch intakegesprek.

Bertine is eigenaresse van een groothandel. Door economische omstandigheden is de omzet flink gedaald. Zij wil reorganiseren om het bedrijf gezond te houden. Daarom gaat ze dezelfde middag nog met medewerkers om de tafel zitten om te praten over een ontslag met wederzijds goedvinden.

Het is verstandig om eerst advies in te winnen voordat u uw medewerkers ontslaat. U wilt weten wat u moet doen om uw bedrijf gezond te houden. Omnius denkt graag met u mee over de juiste oplossing voor uw situatie. Wij informeren u vooraf over uw mogelijkheden en de risico’s. Ook adviseren wij u over het ontslaan van medewerkers. Wij gaan met u op zoek naar de oplossing die past bij uw zaak en we informeren u vooraf over de kosten. Neem direct contact op met onze intakebalie.

Reorganisatie door ontslag met wederzijds goedvinden

Heeft u een klein bedrijf, of wilt u minder dan 20 medewerkers in een keer ontslaan, dan kunt u met de medewerkers die u wilt ontslaan proberen te komen tot een ontslag met wederzijds goedvinden. Met deze medewerkers maakt u afspraken over het ontslag en de voorwaarden daaraan. Deze afspraken legt u vast in een vaststellingsovereenkomst.

U kunt een vaststellingsovereenkomst downloaden, zodat u zeker bent dat de overeenkomst volledig is. Wilt u weten wat uw onderhandelingspositie is of wat de risico’s zijn van het ontslag met wederzijds goedvinden? Neem vrijblijvend contact op met Omnius. Wij adviseren u graag over uw situatie.

Collectief ontslag

Als u meer dan twintig medewerkers wilt ontslaan binnen drie maanden vanwege bedrijfseconomische redenen, dan krijgt u te maken met het collectief ontslag. In deze situatie gelden speciale regels die u moet volgen. Volgt u de regels niet dat kan de rechter achteraf bepalen dat de ontslagen teruggedraaid worden.

Als u wilt overgaan tot een collectief ontslag dan moet u dit vooraf melden bij het UWV. Deze instantie toetst de reden voor het collectief ontslag. Bij het UWV geeft u aan wanneer u de ondernemingsraad inlicht en ook treedt u in overleg met de vakbonden.

Esther is eigenaresse van een grote investeringsbank in Gelderland. Vanwege bedrijfseconomische redenen ontslaat zij binnen twee maanden 25 medewerkers. Ze houdt zich hierbij niet aan het afspiegelingsbeginsel: ze kiest zelf de medewerkers die ontslagen worden. Een aantal ontslagen medewerkers beroepen zich bij de rechter op het afspiegelingsbeginsel. De rechter stelt de medewerkers in het gelijk en draait de ontslagen terug.

Bij het collectief ontslag dient u zich te houden aan het afspiegelingsbeginsel: u mag niet zelf bepalen welke medewerkers u ontslaat. Het beginsel geeft aan dat eerst de freelancers, uitzendkrachten en ingehuurde krachten worden ontslagen. Vervolgens kijkt u of er AOW-gerechtigden, medewerkers met een tijdelijk contract met een maximale looptijd van nog 26 weken en oproepkrachten zijn.

Daarna kijkt u naar de overige medewerkers, deze deelt u op in leeftijdsgroepen. De basis hierbij is dat medewerkers uit functies die vergelijkbaar zijn bij elkaar worden gezet. De nieuwste medewerker per groep wordt als eerste ontslagen. In de cao kan staan dat er een andere volgorde geldt voor het ontslag.

Uitzondering is als er een medewerker is die een unieke functie vervult. Deze medewerker is bijvoorbeeld de enige medewerker die de bedrijfssoftware kan onderhouden en updaten.

Het collectieve ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. U wilt hierbij geen fouten maken. Win daarom vooraf advies in bij Omnius: onze arbeidsrechtadvocaten hebben jarenlange ervaring en kunnen u adviseren. Neem vrijblijvend contact op met Omnius, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Sociaal plan opstellen

Als u van plan bent om te reorganiseren kunt u een sociaal plan opstellen. Is het ontslag noodzakelijk, dan is het doel van het sociaal plan dat de gevolgen voor de werknemers beperkt blijven. In dit plan kunnen in een keer de spelregels worden afgesproken. Als het plan er niet is, moet er met iedere medewerker apart onderhandeld worden.

Het is niet eenvoudig om een sociaal plan op te stellen. Neem vrijblijvend contact op met Omnius om u te laten informeren over het opstellen van een sociaal plan.

Vaak wordt een sociaal plan opgesteld door de werkgever en de vakbonden. Komt het plan op deze manier tot stand dan heeft het dezelfde status als een cao. De leden van de plan zijn gebonden aan het plan. De werkgever mag geen onderscheid maken tussen leden en niet-leden, dus ook op niet-leden is het plan van toepassing.

Een andere manier voor het opstellen van een sociaal plan is door het opstellen van een overeenkomst tussen de werkgever en de ondernemingsraad. Er moet dan per werknemer worden vastgelegd of de ondernemingsraad gemachtigd is om bindende afspraken te maken.

Een laatste optie is dat de werkgever zelf een plan opstelt met maatregelen. Accepteert de medewerker het plan, dan zijn de werknemer en de werkgever eraan gebonden.

Gaat u uw bedrijf reorganiseren of heeft u daar vragen over? Bel de intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar. Wij bieden transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Samen met u gaan we op zoek naar de beste oplossing voor uw situatie en we bespreken welke bijstand u nodig heeft.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Beschikbaar vanaf di 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.