Transitievergoeding – werkgever

Als u een medewerker ontslaat dan bent u hem in veel gevallen een transitievergoeding verschuldigd. U wilt weten of u een transitievergoeding moet betalen, of u daarover kunt onderhandelen en of er andere mogelijkheden zijn. Wij leggen u uit wat de regels over deze vergoeding zijn.

De transitievergoeding is een geldbedrag dat bedoeld is ter overbrugging tot de volgende baan of voor omscholing. In sommige gevallen bent u verplicht om een vergoeding te betalen aan uw medewerker. Maar er zijn ook situaties waarin u geen transitievergoeding hoeft te betalen. Ook kunt u proberen om met uw medewerker een andere afspraak te maken. Wilt u een medewerker ontslaan en heeft u vragen over de transitievergoeding? Neem contact op met de Omnius intakebalie: we adviseren u vrijblijvend over uw situatie.

Joke is eigenaresse van een nagelstudio. Over haar medewerker Janneke, die inmiddels al 3 jaar in dienst is, ontvangt zij regelmatig klachten. Ze wil haar medewerker ontslaan met Janneke komt zij tot een ontslag met wederzijds goedvinden. Een van de voorwaarden is dat zij Janneke een transitievergoeding betaalt.

Wanneer heeft uw medewerker recht op een transitievergoeding

Bij ontslag via UWV of kantonrechter heeft de medewerker recht op een transitievergoeding als het dienstverband tenminste twee jaar duurde. Loopt het tijdelijke contract van uw medewerker af en was hij tenminste twee jaar in dienst? Ook dan moet u een transitievergoeding betalen aan de werknemer.

Wanneer heeft uw medewerker geen recht op een transitievergoeding

Een medewerker die wordt ontslagen heeft niet altijd recht op een transitievergoeding. De medewerker heeft pas recht op een vergoeding als hij tenminste 2 jaar in dienst was.

Andere uitzonderingen op het recht op een transitievergoeding zijn onder andere:

 • Ontslag vanwege ernstig verwijtbaar handelen.
 • De medewerker is nog geen 18 jaar en hij werkte 12 uur of minder per week.
 • De medewerker bereikt de AOW- of pensioenleeftijd.
 • De medewerker is ouder dan de AOW- of pensioenleeftijd.
 • Het ontslag is het gevolg van een faillissement, surseance van betaling of schuldsanering.
 • In de cao is een gelijkwaardige voorziening voor de transitievergoeding opgenomen.
 • De werknemer heeft voor het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst gekregen. Deze start binnen 6 maanden na het einde van de vorige arbeidsovereenkomst.

Wilt u een medewerker ontslaan maar weet u niet zeker of u een transitievergoeding moet betalen? Neem contact op met onze intakebalie: wij adviseren u over uw situatie. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing die past bij het gewicht van uw zaak.

Onderhandelen over de transitievergoeding

In sommige gevallen heeft een werkgever recht op een transitievergoeding bij ontslag. Bij ontslag via de kantonrechter of het UWV moet de werkgever een vergoeding betalen.

Aqualand B.V. wil medewerker Han ontslaan omdat hij niet goed functioneert: hij verschijnt bijna dagelijks te laat op zijn werk. Na overleg met een advocaat besluit de werkgever om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen. Dat is makkelijker en sneller dan het aanvragen van het ontslag bij de kantonrechter. In plaats van een transitievergoeding komen de werkgever en Han overeen dat Han een opleiding krijgt aangeboden van Aqualand B.V.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Het kan zijn dat u niet op een lange procedure via de kantonrechter of het UWV zit te wachten. In dat geval kunt u ook proberen om er met de werknemer in onderling overleg uit te komen. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. U spreekt dan met de werknemer af of u een vergoeding betaald en hoe hoog deze vergoeding is. Wilt u dit zelf doen, gebruik dan onze vaststellingsovereenkomst om de afspraken vast te leggen.

Als u geen ervaring heeft met het onderhandelen met een medewerker over de voorwaarden van het ontslag dan is het verstandig om u te laten adviseren door een expert: deze heeft ervaring met het onderhandelen over transitievergoedingen. U wilt niet meer betalen dan nodig is. Wij informeren u over de mogelijkheden, stellen een voorstel op en onderhandelen erover. Wij sturen aan op een resultaat dat voor beide partijen voordelig is. Neem contact op met Omnius om de mogelijkheden te bespreken tijdens een gratis telefonisch intakegesprek: 088 – 629 00 47.

Hoogte van de transitievergoeding

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van de medewerker, het maandsalaris en het aantal dienstjaren in uw bedrijf. Per gewerkt dienstjaar heeft de medewerker recht op ⅓ maandsalaris. Is de medewerker al langer dan tien jaar in dienst, dan heeft hij vanaf het tiende dienstjaar recht op een vergoeding van ½ maandsalaris per dienstjaar.

De transitievergoeding bedraagt maximaal € 77.000, -, tenzij het jaarsalaris hoger is dan € 77.000, – per jaar. In dat geval heeft de medewerker recht op maximaal één jaarsalaris.

Is uw medewerker ouder dan 50 jaar en is hij al meer dan 25 jaar in dienst? Dan heeft hij vanaf het tiende dienstjaar recht op 1 maandsalaris per dienstjaar.

Uitzondering voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven is er een overgangsregeling afgesproken. Deze regeling geldt tot 2020. Heeft u minder dan 25 medewerkers in dienst? Dan betaalt u wellicht een lagere transitievergoeding. U moet dan wel aantonen dan het bedrijf in een slechte financiële situatie verkeert en dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Heeft u vragen over de transitievergoeding of overweegt u een ontslag met wederzijds goedvinden? De  aangesloten juristen en advocaten bij Omnius beschikken over de ervaring om u in ieder juridisch geschil over arbeidsrecht bij te staan. Bel daarom kosteloos onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp wanneer u een juridische vraag heeft of wanneer u reeds bent beland in een juridisch conflict. Omnius helpt u graag verder.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.